Την ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ως μια πραγματική εναλλακτική λύση σε σχέση με την ένταξη της στην ΕΕ βλέπει τώρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν.
Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, o Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την άποψή του ότι, μετά το Brexit, παρόμοια γεγονότα θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας τη Γαλλία και την Ιταλία ως παράδειγμα, (υπονοώντας ότι η ένωση πάει φουλ για διάλυση) .
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει καθυστερήσει την ένταξη της Τουρκίας για 35 χρόνια. «Θα είναι πολύ πιο βολικό για την Τουρκία να συνεργαστεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης», σχολίασε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτήν», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν, όπου είχε σειρά επαφών με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, η χώρα του μελετά και άλλες εναλλακτικές συνεργασίες, όπως η «Πεντάδα της Σαγκάης».
Ο Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι έχει συζητήσει την ιδέα της προσχώρησης της Τουρκίας στην «Πεντάδα της Σαγκάης» με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε πως «είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και σοβαρά».
Με τη συμμετοχή της αυτή, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να κινείται πιο ελεύθερα και στην πρόσφατη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η στροφή των Τούρκων για όπλα στην Μόσχα και για οικονομική συνεργασία με τους Κινέζους, έχει ήδη ταρακουνήσει τους νέους ένοικους του Λευκού Οίκου που διαβλέπουν ότι το ΝΑΤΟ χάνει μια χώρα που την θεωρούσαν «πολύτιμη σύμμαχο» από το 1952 και μετά.
Πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είναι ραγδαίες και θα έχουν ως αντίτιμο στην αλαζονική στάση του νέου Σουλτάνου, ο οποίος συμπεριφέρεται με τον ίδιο αχαρακτήριστο τρόπο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η προσχώρηση της Άγκυρας στον οργανισμό της Σαγκάης και η αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 αποτελούν το ανώτατο όριο, για τα επερχόμενα γεγονότα .
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο ( Στη Σύνοδο κορυφής των G 20 στη Κίνα ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα ανακοινώσει την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρασιατική Ένωση – Τέλος η ΕΕ λόγω Brexit;) είχαμε προ αναφέρει ότι ο Ερντογάν ετοιμάζει εδώ και καιρό την πιθανή ένταξη της χώρας του στην ευρασιατική ένωση σύμφωνα με πληροφορίες από Μόσχα….
Οι Τούρκοι δηλαδή "παίζουν¨ με όλους τους παγκόσμιους παίκτες σε ανατολή και δύση ένα παιχνίδι που δεν θα έχει για αυτούς καλό τέλος, αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές πλέον, ειδικά το τελευταίο μήνα.
H «Πεντάδα της Σαγκάης», δημιουργήθηκε το 2001, ως μία ένωση για την καταπολέμηση των απειλών από τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.
H ένωση «Shanghai Cooperation Organization» (SCO) αποτελεί ένα μπλοκ οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργισία και το Τατζικιστάν.
Στη συνέχεια προσχώρησαν στην ένωση η Ινδία, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η ένωση πήρε το όνομά της «Σαγκάη 5» από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της.
Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε ως «εταίρος διαλόγου» στην ένωση αυτή, αναφέροντας ότι μοιράζεται την ίδια μοίρα με τα μέλη της Πεντάδας της Σαγκάης.
Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι «παρατηρητές» της SCO και η Λευκορωσία «εταίρος διαλόγου».