World

Συνεχίζουν οι Τούρκοι να κινούνται για την κατάληψη Al-Bab και Ιεράπολης της Συρίας - Δημιουργούν μόνιμη βάση

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16  έπληξαν 15 στόχους στην περιοχή αλ-Μπαμπ της βόρειας Συρίας σε συνεργασία με την συριακή αντιπολίτευση (FSA) κατά του  Ισλαμικού κράτους , ανακοίνωσε  ο τουρκικός  στρατός  σήμερα  14 Νοεμβρίου.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα μαχητές του  FSA ενώ  52 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ευθαρσώς ότι πρόθεση του είναι η κατάληψη  της αλ Μπαμπ, περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια των τουρκικών συνόρων, ενώ ο επόμενος στόχος είναι η Ιεράπολη της  Συρίας, από την οποία οι κουρδικές δυνάμεις επιχειρούν κατά των τουρκικών δυνάμεων.

Στην περιοχή αυτή σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το τουρκικό μηχανικό εργάζεται  με σκοπό την δημιουργία στρατιωτικής βάσης .

Το θέμα είναι η Τουρκία διεξάγει κανονικό πόλεμο  κατά των Κούρδων  και ειδικά κατά των δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που αποτελεί την κουρδική πολιτοφυλακή,  και όχι φυσικά  κατά του ισλαμικού στρατού .

Σε καμία περίπτωση η Άγκυρα δεν πρόκειται να διακόψει τις ενέργειες της στην Συρία , παρά μόνο εάν η Μόσχα εκδώσει «απαγορευτικό» για περαιτέρω προώθηση.

Η Ρωσία έχει συνάψει με την Τουρκία «σιωπηλή συμφωνία» ελέω του αγωγού Turk Stream  για την βόρεια Συρία και τους Κούρδους,  αλλά οι νέο-οθωμανοί δεν έχουν «μπέσα» και θα κάνουν αυτό που έχουν χαράξει εξ αρχής στο μυαλό τους .

Επισημαίνουμε ότι το YPG είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα  κατά  των ισλαμιστών του ISIS,  ενώ η  Άγκυρα καταγγέλλει το  YPG ως συνεργάτη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Το σχέδιο Ερντογάν όμως για πλήρη εκκαθάριση των Κούρδων, τουλάχιστον στα σύνορα με την Τουρκία, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όσο μάλιστα οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και Ρωσίας είναι χλιαρές, τόσο περισσότερο ο ίδιος  θα εκμεταλλεύεται την κατάσταση.

Η Άγκυρα επιθυμεί την διάσπαση των τριών κουρδικών καντονιών , ενώ ο Τούρκος πρόεδρος  επιθυμεί να ελέγξει πλήρως τον σουνιτικό κομμάτι στην βόρεια  Συρία, για να  έχει τον πλήρη έλεγχο, τόσο για να ακυρώσει τα σχέδια των Κούρδων για την δημιουργία κράτους , αλλά και για να χρησιμοποιεί αυτήν  την περιοχή ως βάση  για να εκπαιδεύει μόνιμα  ελεγχόμενους αντάρτες.

Τα σχέδια αυτά όμως δεν θα τα εγκρίνει πρωτίστως η Μόσχα αλλά και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος . Στο τέλος θα «σιχαθούν» την τουρκική πολιτική ηγεσία όλοι οι ισχυροί και οι ειδικά οι  Ρώσοι θα την διαλύσουν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR