National affairs

Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη μεταστάθμευσαν στην Ανδραβίδα για να συμμετάσχουν σε άσκηση με ελληνικά αεροσκάφη F-16

Τέσσερα αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη F-16Cs από την 272η μοίρα που υπάγεται στην  77η πτέρυγα μάχης έχουν αφιχθεί και διεξάγουν  προγραμματισμένη  άσκηση στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας .

Τα τέσσερα αεροσκάφη από την αιγυπτιακή αεροπορική βάση μεταστάθμευσαν στην χώρα μας στις 31 Οκτωβρίου και  πρόκειται για τα F-16C 9934,  F-16C 9976 και F-16D 9854 και F-16D 9978 που ήταν  παρόντα και κατά την εορτή των Αρχαγγέλων  Μιχαήλ και Γαβριήλ προστατών της πολεμικής μας αεροπορίας .

Η ελληνοαιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία αριθμεί ήδη τρία χρόνια,  αποτελώντας  χαρακτηριστικό παράδειγμα στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιούνται κατόπιν αμυντικής συμφωνίας,  αποτελούν ουσιαστικά  πρακτική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια περιοχή όπου η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν συνέργειες με το Κάιρο και στο ενεργειακό πεδίο.

Ελλάδα και Αίγυπτος συμπλέουν σε πολλά διεθνή ζητήματα όπως η τρομοκρατία του ISIS , η ΑΟΖ, οι σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά επιθυμούν την εκμετάλλευση όλων των τομέων συνεργασίας. Οδηγός για αυτήν την σχέση είναι η μακραίωνη ιστορία, η οποία με μικρά διαλείμματα, ήταν κοινή και άκρως εποικοδομητική.

Σύμφωνα με άρθρο μας προ μηνός με τίτλο (Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – Στο βάθος ενεργειακή συμφωνία με Κύπρο και Ισραήλ), είχαμε αναφέρει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου,  Ελλάδος,  Κύπρου και του Ισραήλ, για να  εκμεταλλευτούν όλες οι χώρες τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση  σύμφωνα με πληροφορίες του αιγυπτιακού τύπου , έχει διαβεβαιώσει ότι προτίθεται να υπογράψει σύντομα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, μετά τη διευθέτηση ορισμένων θεμάτων που είναι υπό συζήτηση στις  συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο δρόμος πλέον  είναι ανοικτός,  και μετά την εκλογή Τράμπ …έιναι και τα «σκυλιά δεμένα» ( Ερντογάν).

dietmar_fenners_f-16c_9934_272-tfw_77-tfs_andravida_07-11-16_2-1024x576

dietmar_fenners_f-16c_9934_272-tfw_77-tfs_andravida_07-11-16_1-777x437

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR