Σύμφωνα με ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ , η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει την αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος για την δημιουργία ενός αμυντικού συστήματος εθνικής πυραυλικής άμυνας (NMD) .
Η Ρωσία ήδη εξετάζει λεπτομερώς την παράδοση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Τουρκία, αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Πρόκειται όμως για μία αναμενόμενη εξέλιξη σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, για τον κύριο λόγο ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένος τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκικά πλευρά με την κατασκευή υποσυστημάτων των πυραύλων S-400 σε τουρκικά εργοστάσια, όσο και με την «απελευθέρωση» των πηγαίων κωδικών του συστήματος αυτού.
Ο λόγος της «πρόθεσης» της Μόσχας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του τρομερού συστήματος S-500 , το οποίο καταρρίπτει ακόμα και δορυφόρους και έτσι η Μόσχα διατηρεί το πλεονέκτημα ενός πυραυλικού συστήματος το οποίο δεν είναι προς πώληση , διατηρώντας την πλήρη τεχνολογική υπεροχή στον τομέα αυτόν από οποιαδήποτε χώρα εκτός των ΗΠΑ και Κίνας.
«Η Τουρκία σκοπεύει να συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός τουρκικού συστήματος πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Ισμαήλ Ντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Μετά τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Οκτωβρίου εκπρόσωπος του Τούρκου ηγέτη Ιμπραήμ Καλούν δήλωσε ότι, η Ρωσία και η Τουρκία επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες της συνεργασίας στην πυραυλική άμυνα.
Πρόκειται σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για ειλημμένη απόφαση η οποία αποφασίσθηκε σε προεδρικό επίπεδο και σίγουρα θα προκαλέσει σοβαρές τριβές στο ΝΑΤΟ , στο οποίο όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της συμμαχίας, δεν αποδέχεται ρωσικά συστήματα να διασυνδεθούν με νατοϊκά αντίστοιχα συστήματα , υπό τον φόβο της πρόκλησης ή της διαρροής μυστικών κωδικών και τρόπου αντίδρασης.
Η Τουρκία ως χώρα του ΝΑΤΟ οφείλει να διασυνδέσει την δική της αεράμυνα με αυτή των χωρών της συμμαχίας , πράγμα που είναι αδύνατο σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους εφόσον αποκτήσει «ξένο» αντιπυραυλικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά μέγα-πρόβλημα θα αποκτήσει και η ελληνική πολεμική αεροπορία η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα κορυφαία συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, σε ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή με την γειτονική χώρα.
Η Άγκυρα εφόσον τελικά εντάξει τα εν λόγω πυραυλικά συστήματα στην εθνική της αεράμυνα θα έχει υπεροχή και σε αυτόν τον τομέα μετά την άκρως αμφιλεγόμενη παραλαβή αεροσκαφών F-35.
Βάσιμες πληροφορίες του αμερικανικού τύπου, φέρουν την Ουάσιγκτον να μην παραδίδει τελικά τα αεροσκάφη αυτά προφασιζόμενη διάφορα "προβλήματα" , λόγω της πιθανής διαρροής αμερικανικής τεχνολογίας σε «άλλες» χώρες όπως το Ιράν –η Κίνα και η Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο που μεταδώσαμε πρώτοι με τίτλο (Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ακυρώσουν την προμήθεια αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Επικίνδυνες οι βλέψεις Ερντογάν προς τη Ρωσία για τις ΗΠΑ).
Η δε προσπάθεια του Ερντογάν να αποκτήσει δική του αντιπυραυλική ασπίδα την οποία δεν θα την "διαπερνούν" ακόμη και τα αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη, αποτελεί ήδη μια κίνηση αποστασιοποίησης του από την δύση.
Αντίδραση στην αγορά αυτή έρχεται και από Ισραηλινούς αξιωματούχους που βλέπουν την Τουρκία να αποκτά μεγάλη δύναμη τόσο σε πολεμικά αεροσκάφη όσο και σε αντιπυραυλικά συστήματα στην Α.Μεσόγειο.
Ο τουρκικός διαγωνισμός για την αγορά των συστημάτων για το τουρκικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας( T-LORAMIDS) είναι αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοινώθηκε το 2009.
Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν αρχικά η κινεζική εταιρεία CPMIEC το Σεπτέμβριο του 2013, η οποία πρόσφερε το σύστημα της στην τιμή των 3,4 δις $.
Η Κίνα επέτρεψε και αυτή την παραγωγή πυραύλων στην Τουρκία καθώς και την μεταφορά της τεχνολογίας προς την τουρκική πλευρά. Ωστόσο η ανακοίνωση απόκτησης κινεζικών πυραύλων προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Μπορούμε να φανταστούμε όμως τι ακριβώς θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
https://youtu.be/B2T6iMy3z3s