World

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί την Τουρκία για τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε  την Τουρκία για διακοπή των σχέσεων σε περίπτωση  επαναφοράς της θανατικής ποινής , με σκοπό την εξόντωση χιλιάδων αντιφρονούντων που συμμετείχαν στο κίνημα κατά του Ερντογάν.  

«Η εκτέλεση της θανατικής ποινής είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης,  το οποίο περιλαμβάνει και την Τουρκία, έγραφε επιστολή  προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δηλώνοντας  ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επανεξετασθεί  από το κοινοβούλιο η συμμετοχή της χώρας του.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz συμμετέχοντας στην προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλει  την Τουρκία, ότι  οποιαδήποτε ενδεχόμενη  κίνηση προς αυτόν τον τομέα  θα «κλείσει εντελώς την πόρτα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η θανατική ποινή είναι η πιο σκληρή και απάνθρωπη μορφή τιμωρίας, η οποία πρέπει να καταργηθεί σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Kurz στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Το συμβούλιο της Ευρώπης και ο γγ  Thorbjorn Jagland είχαν από τον Αύγουστο προειδοποιήσει την Άγκυρα για την μη επαναφορά της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία η Τουρκία έχει επικυρώσει,  αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο .

Η σύμβαση, που υπογράφηκε το 1983, αποκλείει τη θανατική ποινή, εκτός σε καιρό πολέμου ή επικείμενης απειλής πολέμου . Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να επαναφέρει την θανατική ποινή , αλλά να μην κάνει χρήση της.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR