File

«Mega-απειλή» για Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες η σύμπλευση Πούτιν και Ερντογάν –Μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας κατά ΗΠΑ

Πανικός και ομίχλη «κατέλαβε» Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν και την διεύρυνση μιας «συνεργασίας» που έχει προεκτάσεις και στον αμυντικό τομέα, τινάζοντας τα θεμέλια της βορειοατλαντικής συμμαχίας  στην κυριολεξία στο αέρα.

Έτσι έρχεται και η επιβεβαίωση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η οποία είχε τονίσει ότι ο Πούτιν θα έκανε τα πάντα για να «υφαρπάξει» την Τουρκία από την δύση και να την τοποθετήσει «απέναντι" από τις ΗΠΑ , «παίζοντας» με την απύθμενη αλαζονεία του Σουλτάνου Ερντογάν, που βλέπει  Αμερικανούς πολιτικούς και …….γίνεται 'Τούρκος".    

Δυτικοί αναλυτές με τρόμο γράφουν σε μεγάλα έντυπα στην δύση  ότι η συνομιλία μεταξύ του Πούτιν και Ερντογάν για  στενότερη στρατιωτική συνεργασία, κτύπησε «σειρήνες συναγερμού»  για  ΕΕ και  ΗΠΑ.

Ο εμπειρογνώμονας του BBC σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Jonathan Marcus εξηγεί ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αποτελούν τρομερά σοβαρή απειλή για ολόκληρο το δυτικό οικοδόμημα.

 « Η Συμμαχία δημιουργήθηκε με γνώμονα την προάσπιση των κοινών  συμφερόντων. Και οι δύο χώρες (Ρωσία-Τουρκία) αισθάνονται απομονωμένες. Και οι δύο είναι σε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, και έχουν στρατηγικούς στόχους στη Συρία, αν και  διαφορετικούς. Ωστόσο, η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στο ΝΑΤΟ, κυρίως επειδή βρίσκεται στα ανατολικά  σύνορα. Το ερώτημα είναι τότε τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ να διακοπεί η στρατιωτική και πληροφοριακή  συνεργασία με την  Άγκυρα ; ρωτάει ο Markus, και απαντώντας σχεδόν μονολεκτικά δηλώνει  «ολική καταστροφή» στην Μέση Ανατολή.

Ο συνάδελφός του William Wright πιστεύει ότι η Τουρκία και η Ρωσία  απειλούν άμεσα  τα συμφέροντα και της ΕΕ, δηλαδή της "Μεγάλης"Γερμανίας .

«Η υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού  «τουρκικό  ρεύμα», θα δώσει την δυνατότητα ροής του ρωσικού  φυσικού  αερίου να έρθει στην ΕΕ, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας υλοποιούνταν η όλη η διαδικασία μέχρι σήμερα  . Οι Βρυξέλλες είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας με σκοπό να ενισχύσουν  την οικονομία της, και συνεπώς η δημιουργία  ενός νέου αγωγού δημιουργεί τεράστια  προβλήματα  για την ΕΕ»  λέει ο Ράιτ.

Αυτή ακριβώς την γεωπολιτική σημασία έχει για ΗΠΑ και ΕΕ,  Τουρκία και Ουκρανία, για αυτό και η Ελλάδα υποβαθμίζεται συνεχώς και «σπρώχνεται» να μετατραπεί σε «δορυφόρο» της Άγκυρας και «επαρχία» της ΕΕ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

putin-erdogan-car-sultan-670

 

Το πρόβλημα όμως τώρα για όλους αυτούς  είναι η σύμπλευση Πούτιν-Ερντογάν και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία το επόμενο διάστημα θα είναι τουλάχιστον  ραγδαίες .

Απλά μόνο να θυμηθούμε τι «τράβηξε» η Ελλάδα μετά την υπογραφή του αγωγού «South Stream» με τις φωτιές και την εξέγερση στο εσωτερικό της.   

Η συνάντηση του Ρώσου και Τούρκου  Προέδρων  στην Κωνσταντινούπολη  τη Δευτέρα  κατέληξε στο συμπέρασμα της επέκτασης της συνεργασίας στον οικονομικό  και στρατιωτικό τομείς , κάτι που  αποτελεί mega-απειλή για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς αναλυτές. Για αυτό και ότι γίνει για "αυτό" θα γίνει.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR