World

Το Ιράκ προειδοποιεί την Τουρκία για «περιφερειακό πόλεμο» εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την χώρα

Όλη η Μέση Ανατολή έχει πλέον στοχοποιήσει την Τουρκία , η οποία κινείται και δρα ήδη ως «οθωμανική αυτοκρατορία» .

Σήμερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ-Αμπάμπι  προειδοποίησε την Τουρκία ότι η διατήρηση στρατευμάτων της  στο βόρειο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «περιφερειακό πόλεμο», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση  αναφέρει ο διεθνής τύπος.

Ο Αμπάμπι , ο οποίος έδωσε συνέντευξη τύπου την Τρίτη το βράδυ, αντέδρασε στην απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει την εντολή που επιτρέπει την συνέχιση των  στρατιωτικών επιχειρήσεων  κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο.

Prime Minister Haider Al-Abadi of Iraq addresses the United Nations General Assembly in the Manhattan borough of New York, U.S., September 22, 2016. REUTERS/Carlo Allegri

«Έχουμε ζητήσει περισσότερο από μία φορά από  την τουρκική πλευρά να μην παρεμβαίνει σε ιρακινές υποθέσεις και φοβάμαι ότι η τουρκική περιπέτεια θα μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο», δήλωσε ο Abadi.

«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι  πλέον αποδεκτή  και δεν θέλουμε να μπούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά η στάση της Άγκυρας δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο», κατέληξε ο ίδιος.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης την Τρίτη ένα κείμενο που καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η Τουρκία από την δική της πλευρά τονίζει  ότι αναπτύσσει  και νέα στρατεύματα σε μια βάση στο βόρειο Ιράκ στα τέλη του περασμένου έτους, ως μέρος μιας διεθνούς αποστολής για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων με σκοπό να πολεμήσουν ενάντια στον ισλαμικό κράτος που ελέγχει τεράστια περιοχή  γύρω από την πόλη της Μοσούλης, καθώς επίσης και στην γειτονική Συρία.

assets_large_t_420_54684676

Η ιρακινή κυβέρνηση όμως λέει ότι ποτέ δεν κάλεσε καμία τέτοια  δύναμη και θεωρεί ότι τα τουρκικά στρατεύματα ως δυνάμεις κατοχής.

Η Τουρκία ενεργεί ήδη ως  οθωμανικός στρατός του Σουλτάνου Ερντογάν σε Συρία και Ιράκ , χωρίς κανένας μα κανένας να της «τραβήξει έστω το αυτί».

Ούτε οι ΗΠΑ , ούτε η Ρωσία , η Κίνα ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως . Νομίζουν κάποιοι ότι οι νέο-οθωμανοί δεν θα επιχειρήσουν το ίδιο και στο Αιγαίο, στον Έβρο ή την Θράκη ;

Σίγουρα θα κτυπήσουν οι Τούρκοι και στα τρία σημεία ταυτόχρονα για αντιπερισπασμό , με πραγματικό άξονα επίθεσης στο κεντρικό Αιγαίο .

Το θέμα είναι,  τι θα μπορέσει να πράξει η Ελλάδα ως χώρα για αυτό ;    

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR