National affairs

Η Ουάσιγκτον πιέζει αφόρητα για την δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο μετά την «κυοφορούμενη» ένωση

Οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα  για την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στο νησί μετά την υποτιθέμενη ένωση  , με την δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στο Κύπρο, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε πολύ να κλείσει το θέμα της ασφάλειας με την αποδοχή της τουρκικής θέσης για συγκρότηση μιας βάσης, στην οποία θα σταθμεύουν τα στρατεύματα της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το ζήτημα αυτό έθεσε επιτακτικά ο νυν  Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την συνομιλία του  με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε την τουρκική θέση,   που προβλέπει μόνιμη στρατιωτική  δύναμη της Τουρκίας στην Κύπρο  και έδωσε μάλιστα τελεσίγραφο στον κ. Αναστασιάδη για να αποφασίσει.

«Είναι θέμα δικό σου να αποφασίσεις εάν θα αποδεχθείς ή όχι την πρόταση», φέρεται να είπε ο κ. Μπάιντεν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η επόμενη κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να προτείνει «ανοικτή πρόσκληση» στην Μόσχα να συμμετάσχει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά αυτό είναι το πρόσχημα , διότι αυτό που επιθυμούν πραγματικά οι Κύπριοι είναι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στο νησί , διότι « χαΐρι και προκοπή» με την δύση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.      

Ο Κύπριος πρόεδρος «μουδιασμένος»   εξήγησε  στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι διαφωνεί πλήρως και ολοκληρωτικά με την τουρκική πρόταση, η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους Ελληνοκύπριους.

katexomena2_jpg_pagespeed_ce_er_pqi5lk

Μιλάμε για στρατιωτική βάση  στα πρότυπα των βρετανικών βάσεων , κάτι που θα «διευκόλυνε» τους Αμερικανούς, να το ανταλλάξουν με άλλα ανοικτά θέματα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία, αναφέρουν Κύπριοι ειδικοί αναλυτές.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστεί «όμηροι» των νεοθωμανικών σχεδίων του Σουλτάνου Ερντογάν , ο οποίος τους « άγει και τους φέρει» κατά το δοκούν,  θέλοντας να τα πάρει «όλα» τόσο στο Αιγαίο από «φοβισμένη» ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Κύπρο.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο για το θέμα της ασφάλειας.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με βάση τη θέση που έχει κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή Παρόλα αυτά το ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα στο ζήτημα αυτό, τα οποία αφορούν τόσο ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και Οργανισμών με επαφές υψηλού επιπέδου, όσο και μέσα από τη δραστηριότητα των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδος.

Η ουσία όμως την προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Τουρκία εξερχόμενη από ένα αιματηρό και άγριο πραξικόπημα , διεκδικεί ξεκάθαρα πλέον από Ελλάδα και Κύπρο , το «μισό Αιγαίο»,  ολόκληρη την Κύπρο, μαζί με την βόρεια Συρία και μέρος του Ιράκ.

Η δύση παρακολουθεί αμήχανα την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η μόνη ελπίδα θα έρθει από την Μόσχα και μόνο από αυτήν.

με πληροφορίες απo plilenews

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR