File

Gazprom : Ο αγωγός «Turk Stream» θα φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα-Μετά όμως τι θα γίνει;

"Η  τουρκική πλευρά προσφέρει τη δυνατότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ελλάδος και της Ευρώπης  μέσω του τουρκικού αγωγού ο οποίος θα καταλήξει στα  σύνορα  Τουρκίας και Ελλάδος", τόνισε ο  διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ  στους δημοσιογράφους σήμερα  Δευτέρα, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.

Η ουσία όμως  από εκεί και πέρα αφορά την Ελλάδα και κυρίως την ΕΕ, το εάν θα επιτρέψουν δηλαδή την συνέχιση του στην Ευρώπη.

Η χώρα μας θα καταστεί ενδεχομένως «όμηρος» των τουρκικών προθέσεων , μιας και ένα μεγάλο μέρος του αγωγού θα διέρχεται την τουρκική επικράτεια.

Αυτό το λέμε διότι οι νέο-οθωμανοί ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δείξει έστω ένα δείγμα καλής θελήσεως πόσο μάλλον τώρα που θα έχουν στα «χέρια τους» ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο.

Σίγουρα θα βρουν αφορμές , πολλές αφορμές για να «παίζουν» με την ροή του αγωγού ιδίως στην Ελλάδα ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

images

Όσο για την Ρωσία αυτή έχει σταθερό σχέδιο να προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό αέριο με  το όποιο κόστος, κάτι στο οποίο στηρίζεται άλλωστε και η «λυκοφιλία» της  με την Άγκυρα και τον Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν το γεγονός  οι τουρκικές αρχές  στο εγγύς μέλλον θέσουν  εκ νέου το θέμα των αδειών που είχαν κάποτε εκδοθεί για το τον αγωγό  South Stream,  και ότι το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω  Βουλγαρίας, Μίλερ είπε: «Όχι, μιλάμε αποκλειστικά για την επανεκκίνηση  όλων των προηγουμένων αδειών για τον «Turk Stream» , έναν υποθαλάσσιο αγωγό από τη Ρωσία προς την Τουρκία."

Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ  και η ΕΕ δεν συμφωνούν με το έργο αυτό για τους δικούς τους λόγους η καθεμία ,  και έτσι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι  θα κάνουν τα πάντα για να τον ακυρώσουν. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση αυτή θα δεχθεί υπέρμετρες πιέσεις  να μην συνεχιστεί  το έργο αυτό προς την Ευρώπη πάση θυσία .

Το έργο του αγωγού τουρκικό ρέυμα ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2014 σε αντικατάσταση του αγωγού  South Stream.

Είχε προβλεφθεί ότι το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού θα αποτελείται από τέσσερις γραμμές, με την  καθεμία να έχει  χωρητικότητα 15.750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 660 χιλιόμετρα από το παλιό διάδρομο του South Stream και 250 χιλιόμετρα του  νέου διαδρόμου προς το   ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της Τουρκίας.  Την 1η Δεκεμβρίου, το 2014, η Gazprom και η τουρκική εταιρία Botas είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου  με την ικανότητα να διοχετευθούν 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών αναφέρουν ότι η Τουρκία με αυτό το έργο θα μπει στο "μάτι  του κυκλώνα" πολύ πολύ σύντομα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR