World

Ρωσία, Ιράν, Τουρκία η Αντιδυτική Συμμαχία - Ρωσικά βομβαρδιστικά TU-22M3 σε βάση στο Ιράν - Σε Λίγο και στην Τουρκία - Η Πιθανή Αντίδραση της Δύσης

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μια σημαντική συμμαχία είναι σε δυναμική εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας – Ιράν και Τουρκίας, που κύριο χαρακτηριστικό της, για διαφορετικούς για την κάθε μία λόγους, είναι η αντιδυτική και συγκεκριμένα αντιαμερικανική στάση. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας βλέπουμε το Ιράν να παραχωρεί αεροπορική βάση στη Ρωσία, κάτι που την διευκολύνει πάρα πολύ στην προβολή ισχύος στο περιβάλλον ανταγωνισμού της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους χώρους αντιπαράθεσης διαχρονικά.

Είναι θέμα χρόνου και η Τουρκία να ανοίξει βάσεις για την Ρωσία, ειδικά αν το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσει την απειλή του για μη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Θα λέγαμε ότι αυτή η βάση στο Ιράν, ξυπνά εφιάλτες των ΗΠΑ για το Ιντσιρλίκ, που αν δοθεί θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στη Ρωσία. Μάλιστα θα λέγαμε ότι οι αμερικανοί εκεί που πηγαίνανε για μαλλί (πτώση Ερντογάν), τώρα θα βγούνε κουρεμένοι γουλί (ρωσικές βάσεις σε παραδοσιακά σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ), αν δεν αλλάξει κάτι.

Έτσι, σύμφωνα με τον αραβικό τύπο, ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Χαμεντάν, στο δυτικό Ιράν, για να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Μέχρι προηγουμένως τα ρωσικά βομβαρδιστικά TU-22M3 (Tupolev) απογειώνονταν από τη νότια Ρωσία, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μοζντόκ.

Πλέον και σύμφωνα με την πρόσφατα υπογεγραμμένη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, η Τεχεράνη επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση της. Με αυτό τον τρόπο η Ρωσική πολεμική αεροπορία αποκτά μια προωθημένη προς την Συρία βάση, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο μετάβασης κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο από επιχειρησιακής όσο και οικονομικής  πλευράς. Αυτό επιπλέον είναι επίσης  πολύ σημαντικό για την Ρωσία καθόσον η αεροπορική βάση που έχει παραχωρήσει η συριακή κυβέρνηση στους Ρώσους στη Λαττάκεια, από το 2015, δεν είναι κατάλληλη για να απογειώνονται από εκεί τα TU-22M3, δηλαδή τα μεγαλύτερα βομβαρδιστικά του κόσμου.

Θεωρούμε ότι το προωθημένο αυτό βήμα της Ρωσίας ισχυροποιεί σημαντικά την συμμαχία Ρωσίας και Ιράν. Βέβαια το βήμα αυτό ταυτόχρονα εκτός από την ισχυροποίηση της Ρωσίας, προσδίδει και μεγαλύτερη ασφάλεια στο Ιράν που πλέον οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του θα εμπλέκει άμεσα και την Ρωσία.

Εφόσον μάλιστα πραγματοποιηθεί και η άλλη κρυφή Ρωσική σκέψη για δημιουργία παρόμοιας βάσης και στην Τουρκία, τότε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, θα περιέλθουν σε πολύ δυσχερή θέση και θα κάνουν τα πάντα να το αποτρέψουν. Ο τρόπος παρέμβασης των ΗΠΑ, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί, απλά θα συνεχίσουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες για πτώση του Ερντογάν, υποστηρίζοντας δυνάμεις που θα τον αποσταθεροποιούν και θα είναι ικανές να τον ανατρέψουν.

Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι άλλες από τον Κεμαλικό στρατό και τους Κούρδους. Ταυτόχρονα με την βοήθεια σταθερών συμμάχων τους όπως το Ισραήλ , Αραβικές χώρες, ισχυροί εταίροι στο ΝΑΤΟ, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν απειλές που θα επαναφέρουν την Τουρκία στον «ίσιο» δρόμο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR