National affairs

Βλέπουν παρενέργειες από την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας

Λευκωσία: Δύο κόμματα, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι, έσπευσαν να σχολιάσουν τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, με την οποία αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Η Συμμαχία Πολιτών σημείωσε πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αγία Πετρούπολη και η προσπάθεια αποκατάστασης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, που αφορούν άμεσα την Κύπρο. Περαιτέρω η Συμμαχία αναφέρει πως «σε μια περίοδο που ΗΠΑ και ΕΕ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον Ερντογάν, η Ρωσία φαίνεται να απλώνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία με το ξεπάγωμα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, σε βαθμό που συζητείται ανοιχτά πλέον η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream και του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, λίγα δεκάδες χιλιόμετρα απέναντί μας».

Η Συμμαχία καλεί την Κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις «καθώς είναι σίγουρο πως η Τουρκία ενδέχεται να ζητήσει ανταλλάγματα από τη Ρωσία που θα αφορούν τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στο Κυπριακό». Τέλος αναφέρει ότι «δεν ξεχνάμε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πολλές φόρες κατά το παρελθόν στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου και πως οι χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες δίνουν ανάσα στον τουρισμό μας κάθε καλοκαίρι».

Ανάλογη προσέγγιση και από πλευράς Οικολόγων, που επίσης σημειώνουν ότι το άνοιγμα Ερντογάν προς τη Ρωσία και η εμπλοκή των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας επηρεάζουν την Κύπρο. Οι Οικολόγοι εκτιμούν πως «θα υπάρχουν επιπτώσεις σε επίπεδο οικονομικό και τουριστικό, αφού το ρεκόρ προσέλευσης τουριστών στην Κύπρο ήταν και λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία, αλλά και για το σχέδιο των δύο χωρών αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στο Άκκιουγιου». Τέλος αναφέρουν ότι «η επίσκεψη Ερντογάν και η συνάντησή του με τον Πούτιν στέλνει και ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για νέους συμμάχους, μετά την ορθή στάση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR