File

«Φουντώνει» ο έρωτας Ρ.Τ.Ερντογάν-Ρωσίας: Η Άγκυρα ήρε τον αποκλεισμό πρόσβασης στη ρωσική ιστοσελίδα Sputnik- Σήμερα η συνάντηση με τον Β.Πούτιν

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.
Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει σήμερα  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας τον περασμένο Νοέμβριο, που είχε οδηγήσει σε ρήξη τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η σημερινή συνάντηση  χαρακτηρίζεται από την τουρκική πλευρά ως το επόμενο βήμα στην επαναπροσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, που ξεκίνησε με τη "συγνώμη" του Ερνογάν προς τον Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο.  "Είναι ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Τουρκίας ότι η χώρα μπορεί να έχει και εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές" σημείωνε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πρώην Τούρκος διπλωμάτης.

«Θα είναι μία ιστορική επίσκεψη, μία νέα αρχή. Στις συνομιλίες με τον φίλο μου Βλαντίμιρ, πιστεύω, θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Οι χώρες μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Εντογάν σε αρχηγό κράτους μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου πραγματοποιείται εν μέσω περιόδου έντασης της Τουρκίας με τη Δύση, με τον Τούρκο πρόεδρο να κριτικάρει τη στάση Αμερικανών και Ευρωπαίων ως προς το πραξικόπημα και να απειλεί ευθέως την Ευρώπη ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν προχωρήσει το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ξεμπλοκάρει και το Sputnik

Παράλληλα, η Τουρκία ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, μετά από μήνες αποκλεισμού, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Sputnik στις 14 Απριλίου, επικαλούμενη τη νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτυακών μεταδόσεων. Πλέον, η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Sputnik στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Η ιστοσελίδα μας στην Τουρκία ξεμπλόκαρε. Από τις 10 π.μ. ώρα Μόσχας αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από χρήστες ότι η ιστοσελίδα είναι και πάλι προσβάσιμη. Αρχίσαμε να ελέγχουμε την πληροφορία αυτή και πράγματι λειτουργεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Μαχίρ Μποζτέπε στο Sputnik.

Ως ένα ακόμα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, η Ρωσία προσφάτως ήρε επισήμως όλες τις οικονομικές και τουριστικές κυρώσεις που είχε επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας ως αντίποινα στην κατάρριψη του αεροσκάφους της.
Τα «πυρά» του στη Δύση και την ΕΕ έστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε «δεν θα είναι εφικτή» η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Επί 53 χρόνια βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι η μόνη υπεύθυνη και ένοχη. Δεν έχει συμπεριφερθεί σε κανέναν άλλο έτσι, παρά μόνο στην Τουρκία» σημείωσε ο Ερντογάν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ειλικρινή στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η μοναδική ανησυχία της ΕΕ είναι να μην φτάνουν στο έδαφός της» προσθέτει ο τούρκος πρόεδρος και προειδοποιεί: «Εάν τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, δεν θα είναι πλέον εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων».

O Ερντογάν σημείωσε στη «Le Monde» πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

«Η Δύση έρχεται σε αντίφαση με τις αξίες που υπερασπίζεται» πρόσθεσε ο Ερντογάν στην ίδια συνέντευξη. «Θα έπρεπε να δείχνει την αλληλεγγύη της προς την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει δημοκρατικές αξίες. Δυστυχώς, προτίμησε να αφήσει τους Τούρκους μόνους (σ.σ. στην απόπειρα πραξικοπήματος)» τόνισε ο Ερντογάν.

«Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν στην απόπειρα πραξικοπήματος με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στη γερμανική Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση. «Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο Γιούνκερ.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχέδιο Β'» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία. Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR