World

Ο Ερντογάν Πιέζει τα Σκόπια σε Πόλεμο κατά του Γκιουλέν

Είναι αναμενόμενο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να εξουδετερώσει την επιρροή του Γκιουλέν, όχι μόνο στο εσωτερικό του αλλά και όσο μπορεί στο εξωτερικό. Ήδη βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαλότητα για αυτό το σκοπό, τόσο με τις ΗΠΑ στις οποίες ο Γκιουλέν ζει υπό το πολιτικό άσυλο που του παρέχουνε, άλλα και με την Γερμανία και με όσες χώρες ο Γκιουλέν έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο χώρο της παιδείας. Μεταξύ αυτών είναι και τα Σκόπια, μια χώρα δορυφόρος, όπου έχει απλώσει τα δίχτυα του ο Γκιουλέν.

Έτσι, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο στα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση της ηγεσίας της πΓΔΜ ως προς τις αναφορές ΜΜΕ ότι η Τουρκία απέστειλε σε κάποιες χώρες αιτήματα να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εκτιμούν πως συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ανέφερε ότι, «η ηγεσία της Τουρκίας έχει την στήριξη μας», « η ΠΓΔΜ και η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι φιλικές χώρες. Η θέση μας είναι πάντοτε προς την κατεύθυνση του σεβασμού του τουρκικού λαού και των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων στην χώρα. Οι μοναδικοί νόμιμοι αντιπρόσωποι και θεσμοί στην Δημοκρατία της Τουρκίας είναι αυτοί που αναδείχθηκαν μέσω της εκλογικής διαδικασίας και αυτοί απολαμβάνουν την στήριξη μας. Γι’ αυτό καταδικάζουμε με τον πλέον οξύ τρόπο την βίαιη προσπάθεια στρατιωτικών για κατάληψη της εξουσίας».

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι από την κυβέρνηση της πΓΔΜ απέφυγαν να σχολιάσουν την ουσία, που αφορά τόσο την παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης στην συγκέντρωση υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφατα, στο κέντρο των Σκοπίων, όπως επίσης και επί των ισχυρισμών του τουρκικού πρακτορείου Anadolu ότι, σε αρκετές πόλεις της πΓΔΜ υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, των μεταφορών, του εμπορίου, της υγείας και του τουρισμού και οι οποίες συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το “Anadolu”, στην σχετική ανάρτηση του μάλιστα, παρέθεσε και λίστα, όπου τις πρώτες θέσεις κατέχουν τα 8 Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία “YAHYA KEMAL” που λειτουργούν στη πΓΔΜ.

Την συγκεκριμένη λίστα του “Anadolu”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τ/σ TELMA, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη Παρασκευή στην οποία παρέστη και ο Τούρκος Πρέσβης στην πΓΔΜ, Όμουρ Σόλεντιλ, χαρακτήρισε ως αξιόπιστη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-πΓΔΜ, Τούνα Έγιουπ Κάχβετζι, ενώ ο Τούρκος Πρέσβης από την πλευρά του, πρόσθεσε το “TELMA”, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την πΓΔΜ η επιβολή κυρώσεων στους συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Θεωρούμε ότι η μάχη «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ Ερντογάν και Γκιούλεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα και τα συμφέροντα θα είναι πολύ μεγάλα. Οι χώρες θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις, που θα κρίνουν τόσο την τύχη του Ερντογάν όσο και τις γενικότερες συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR