World

ΕΕ προς Τουρκία: Δεν απελευθερώνονται οι βίζα αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις

Η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα διαβατήριά της, διαμήνυσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας σαφή απάντηση στις προειδοποιήσεις της Άγκυρας ότι θα υποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν σαφή ημερομηνία για την άρση των βίζα.

«Εάν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση των θεωρήσεων, τα ορόσημα πρέπει να επιτευχθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να τερματίσει τη συμφωνία για μείωση των προσφυγικών ροών εάν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στην κατάργηση βίζας για τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία ακόμα οφείλει να εκπληρώσει πέντε προαπαιτούμενα για να πετύχει την απελευθέρωση των βίζα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η «ακανθώδης» αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ώστε να προστατεύονται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, ενδεχόμενο που όμως φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εκβιάζονται από την Τουρκία, έστειλε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αφορμή τις συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα γίνει η απελευθέρωση της βίζας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη βόρεια Γερμανία. «Η Γερμανία και η Ε.Ε. δεν πρέπει να εκβιαστούν για κανέναν λόγο».

Ο ίδιος επίσης χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου να μπλοκάρει την απευθείας μετάδοση μηνύματος του τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κολωνία.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία, μετά το πραξικόπημα. Στην Ελλάδα φιλοξενούνται σήμερα 57.115 πρόσφυγες.

Με επερώτησή τους, 57 βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για υπαρκτό ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας με κίνδυνο την αιφνίδια αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού και ζητούν την αλλαγή πολιτικής.

Πηγή: skai.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR