National affairs

Η Κύπρος Χτυπά την Τουρκία. Η Ελλάδα Πρέπει να Ακολουθήσει …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πόσο μεγάλο αγώνα κάνουν αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει αντιληπτό. Θυσιάζονται κυριολεκτικά σε ένα αγώνα κατά του ISIS, αντιμετωπίζοντας μεγάλες απώλειες και δυσκολίες, δρώντας σε ένα εχθρικό περιβάλλον όχι μόνο από τους παρανοϊκούς σφαγείς του ΙΚ, αλλά και από την Τουρκία, που έχει βάλλει στόχο τον αφανισμό τους, τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα, που απειλείται από την τρομοκρατία μέσα στο έδαφος της, είναι στο πλευρό των Κούρδων και μάλιστα τους υποστηρίζει κυρίως σε υλικά και μέσα και δευτερεύοντος με στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Και ενώ βλέπουμε συμπαράσταση στο στρατιωτικό επίπεδο, επικρατεί σιγή ιχθύος στο πολιτικό … Δηλαδή θα αναμέναμε και από άλλους αυτό που τόλμησε η Κυπριακή βουλή, να καταδικάσει δηλαδή τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους και συγκεκριμένα την πολιτική τρομοκρατίας του Ερντογάν, απέναντι τους, όταν πέρα από τις φρικαλεότητες εναντίον αμάχων στα χωριά των Κούρδων, κορυφώνει τα πράγματα με την άρση της ασυλίας 138 Κούρδων Βουλευτών, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι τουρκικής καταγωγής.

Έτσι, με ψήφισμα της η Κυπριακή Βουλή, καταδίκασε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης της Τουρκίας έναντι των Βουλευτών του Κουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP) και άλλων μελών της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και ταυτόχρονα καλεί τον ΟΗΕ την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες αυτές και να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία απαιτώντας τη συμμόρφωση της προς το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης η Κυπριακή Βουλή υπενθυμίζει πως η Τουρκία από το 1974, με τη χρήση των όπλων και τη διατήρηση κατοχικού στρατού, παραβιάζει και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, και την ανεξαρτησία, κυριαρχία, και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος. Το ψήφισμα τέλος καταλήγει ότι η έγκριση του ακολουθεί την ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση Ερντογάν, δημιουργώντας κλίμα φόβου, το οποίο κορυφώθηκε με την άρση της ασυλίας 138 Κούρδων Βουλευτών, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι τουρκικής καταγωγής, τονίζει δε ότι δεν μπορεί να μείνουν αδιάφοροι στα γεγονότα αυτά, που συνιστούν πλήγμα για τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ και ευρύτερα για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Θεωρούμε κορυφαία την κίνηση του Κυπριακού Κοινοβουλίου, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κοινοβούλια όλων των χωρών αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, αναλαμβάνοντας παρόμοια δράση. Στην πρώτη γραμμή της δράσης θα πρέπει να βρεθεί και το Ελληνικό κοινοβούλιο μακριά από φοβικά ή άλλα σύνδρομα. Δεν είναι δυνατόν η μικρή Κύπρος να αντιστέκεται στα ίσια και η Ελλάδα να φοβάται. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα της Κύπρου, με πρώτο και καλύτερο το Ελληνικό κοινοβούλιο και να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις προς την Τουρκία να σταματήσει όλες αυτές τις σφαγές κατά των Κούρδων αλλά και να απαιτούν πολιτικό διέξοδο για ένα λαό που δικαιούται ιστορικά τη δική του πατρίδα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR