File

Γερμανία προς Ερντογάν: «Όποιος μας απειλεί θα μας βρει απέναντί του»

Τελεσίγραφο του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στον Ερντογάν. Αφορμή η επίθεση του τελευταίου σε Γερμανούς βουλευτές με τουρκικές ρίζες που αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων και τα απειλητικά μηνύματα που ακολούθησαν για 11 εκπροσώπους της Μπούντεσταγκ

Η πρόσφατη αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία, συνεχίζει να ταλανίζει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ κατήγγειλε τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Γερμανούς βουλευτές με τουρκικές ρίζες που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της δολοφονίας Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ως γενοκτονία.

"Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν, στον 21ο αιώνα, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος να συνδέει την κριτική του για δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, με αμφιβολίες για την τουρκική προέλευσή τους ή λέγοντας ότι το αίμα τους χάλασε", δήλωσε ο Λάμερτ.

Και πρόσθεσε: "Όποιος θέλει να ασκήσει πίεση και απειλεί βουλευτές μας πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται και προσβάλει το σύνολο του κοινοβουλίου και θα βρει απέναντί του τη Γερμανία".

Συνολικά 11 γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής έχουν μπει στο στόχαστρο και δέχονται απειλές και επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιοι από αυτούς βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία.

Ερντογάν: Το αίμα τους είναι ακάθαρτο

Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν είχε στραφεί κατά Γερμανών βουλευτών με τουρκική καταγωγή που ψήφισαν για την γενοκτονία των Αρμενίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το αίμα τους είναι ακάθαρτο" και αποκαλώντας τους "το μακρύ χέρι των αποσχιστικών τρομοκρατών στη Γερμανία".

Ο Λάμερτ ευχαρίστησε, επίσης, μια τουρκική οργάνωση στα κρατίδια του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, η οποία καταφέρθηκε εναντίον του Ερντογάν, καλώντας και άλλους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία να κάνουν το ίδιο.

Γερμανοί βουλευτές και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προ ημερών χαρακτήρισε "ακατανόητες" τις επιθέσεις του Ερντογάν, χειροκρότησαν τον Λάμερτ κατά την ομιλία του.

Αντίδραση προέκυψε και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με επιστολή του στον Ερντογάν, καταδίκασε τη στάση του.

Ανθή Κουτσουμπού Πηγή: Politico

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR