National affairs

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Πρόσχημα το ραμαζάνι για να κάνουν την Αγία Σοφία Τζαμί

Σαν προσωρινή παρουσίασε η Τουρκική Κυβέρνηση την παραχώρηση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στο Τουρκικό κανάλι TRT για ένα μήνα, όσο διαρκεί το ραμαζάνι.

Ωστόσο το καθεστώς Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε ότι θα ήθελα την Αγία Σοφία ως Τζαμί. Πριν από δύο χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξη του στην DW είχε ευχηθεί να μην μετατραπεί τελικά σε τέμενος το ιστορικό και συμβολικό αυτό κτήριο του χριστιανισμού σε αντίθετη μάλιστα προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας, δηλαδή, του Κεμάλ.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Πατριάρχης είχε χτυπήσει το καμπανάκι γνωρίζοντας τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν αφού ήδη το τουρκικό καθεστώς έχει μετατρέψει τρία εκκλησίες σε μουσουλμανικά τεμένη. Την Αγία Σοφία στη Βιζύη, την Αγία Σοφία της Νίκαιας και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Τρεις βυζαντινές εκκλησίες Αγίες Σοφίες που ήραν μουσεία εξισλαμίστηκαν. Και όλα αυτά από το 2007 και μετά, επί Ερντογάν, τον οποίο η δύση παρουσίαζε ως πρότυπο ηγέτη στο μουσουλμανικό κόσμο και την Τουρκία ως κοσμική κοινωνία.

CrashOnline.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR