World

Η Αγία Σοφία Φέρνει το Τέλος της Τουρκίας. Ο Λαβρόφ Πρόβλεψε την Διάλυση της

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιχειρώντας έτσι να αλλοιώσει το χαρακτήρα του μνημείου και να τον χρησιμοποιήσει σε χώρο μουσουλμανικής πίστης, δεν αιφνιδίασε κανένα καθόσον μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ερντογάν το είχε αναγγείλει, σαν μέρος των αντιποίνων. Το είπε και το έκανε λοιπόν και μάλιστα έβαλε αυτή την πολιτιστική και θρησκευτική βαρβαρότητα, να την μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση τα τουρκικά κανάλια, προφανώς για να αναμεταδοθεί σε όλο τον κόσμο … και να νοιώθει ο ίδιος ρίγη ικανοποίησης. Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού των Χριστιανών ανά τον κόσμο και δείχνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη αλλά και δεν έχει να επιδείξει κανένα είδος πολιτισμού. Το μόνο λοιπόν που της αξίζει είναι η διεθνής απομόνωση αλλά και η διάλυση, όπως ανέφερε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε μήνυμα του, μετά την τεράστια ασέβεια της Τουρκίας.

Έτσι, σκληρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya 1. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η υπερφίαλη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια με τις ατελείωτες προκλήσεις της οδηγεί αυτή την χώρα σε οριστική διάλυση, επαίνεσε δε την Γερμανία για την απόφαση της να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, θεωρώντας ότι με την απόφαση της αυτή αναγνώρισε το ιστορικό παρελθόν και έδωσε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ενώ είναι μια καλή αφετηρία για την βελτίωση των σχέσεων της με την Ρωσία. Τόνισε επίσης ότι είμαστε στην απαρχή της πλήρης απομόνωσης της Τουρκίας και της διάρρηξης των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τα έχει χαλάσει και με τις ΗΠΑ και αυτό είναι η απαρχή του τέλους για την χώρα αυτή.

Θεωρούμε ότι ο Ερντογάν με την κίνηση του να ανατρέψει ευαίσθητες και λεπτές ισορροπίες μεταξύ Χριστιανών και Τούρκων, δεδομένου ότι από το 1934, με προεδρικό διάταγμα της Τουρκικής κυβέρνησης, ο ιστορικής σημασίας χώρος της Αγίας Σοφίας αποτελεί μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έθεσε μια τεράστια πρόκληση για τη Δύση, που πλέον θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις απέναντι στην Τουρκία , η Ρωσία έδωσε ήδη το σύνθημα δεν μένει παρά να συμφωνήσουν και οι άλλοι …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR