World

Το Κίνημα Ερντογάν Πρέπει να Χαρακτηρισθεί Τρομοκρατική Οργάνωση … - Παίζει Πολύ Βρώμικο Παιχνίδι …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να παίξει πολύ το παιχνίδι της τρομοκρατίας. Όποιος δηλαδή διαφωνεί μαζί του, πρέπει αναγκαστικά να βαφτίζεται τρομοκράτης και να μπαίνει στη διεθνή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και έτσι να αποτελεί κοινό εχθρό για την ανθρωπότητα.  Με αυτό τον τρόπο θέλησε και θέλει να βάλει στο στόχαστρο των διεθνών δυνάμεων τους Κούρδους της Συρίας αλλά και την κίνηση Γκιουλέν στις ΗΠΑ. Θα ήταν μια εξαιρετική θα λέγαμε επιτυχία του αν τα κατάφερνε, όμως ακόμα και οι ΗΠΑ που γενικά προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους να τον στηρίζουν δεν  το κάνουν είτε λόγω πολιτικής συγκυρίας είτε διότι θα ήταν ακραία αντιδημοκρατικό. Μάλιστα χθες κιόλας, για άλλη μια φορά και χωρίς περιστροφές, οι ΗΠΑ άδειασαν τον σύμμαχο τους, αναφέροντας ρητά και ξεκάθαρα ότι το κίνημα Γκιουλέν δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Έτσι, τη θέση ότι το Κίνημα Γκιουλέν δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, μετέφερε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κατατάξει το Κίνημα Γκιουλέν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Αυτό προέκυψε καθόσον μιλώντας τη Δευτέρα σε υποστηρικτές του στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσημα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, το κίνημα του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ κληρικού, Φετουλά Γκιουλέν.  Συγκεκριμένα ο αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, «Το Κίνημα Γκιουλέν δεν έχει οριστεί ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε δει τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε, σας παραπέμπω για τα περαιτέρω στις τουρκικές Αρχές και τις αποφάσεις τους». Σε άλλο ερώτημα αν ανησυχεί ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να κατηγορήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι πλέον υποστηρίζει όχι μία, αλλά δύο τρομοκρατικές οργανώσεις (Σ.Σ. αναφέρεται στην οργάνωση YPG των Κούρδων της Συρίας), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως επαφίεται στους Τούρκους αξιωματούχους να αποφασίσουν πως θα το αντιμετωπίσουν, τονίζοντας πάλι ότι, «Επαναλαμβάνω, δεν το θεωρούμε ξένη τρομοκρατική οργάνωση». Τέλος, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν έχει ληφθεί επίσημο αίτημα της Τουρκίας για απέλαση του Γκιουλέν, λέγοντας ότι δεν σχολιάζουν παρόμοιες υποθέσεις.

Θεωρούμε ότι η τακτική του Ερντογάν να τους χαρακτηρίσει όλους τρομοκράτες δείχνει το μέγεθος του αυταρχισμού αλλά και της πλήρους αντίθεσης του, με τις αντιλήψεις της διεθνούς κοινότητας. Είναι δε πολύ κοντά η Τουρκία να μείνει με μοναδικό σύμμαχο τον ISIS και από το να χαρακτηρισθεί η ίδια και το κίνημα Ερντογάν τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που είμαστε σίγουροι θα έχει πολλούς υποστηρικτές και θα εκφράζει απόλυτα την πραγματικότητα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR