National affairs

Τα χρήματα που είναι να πάρει η Τουρκία για τους μετανάστες θα τα πάρει η Ελλάδα εάν ο Ερντογάν «σπάσει» την συμφωνία

Η υπόσχεση της ΕΕ στην Τουρκία για την καταβολή 6 δις ευρώ ως  βοήθειας για την  επίλυση του προβλήματος μετανάστευσης μπορεί να πάει ολόκληρη στην Ελλάδα, αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας «σπάσει» ( κάτι σχεδόν βέβαιο με την αποπομπή Νταβούτογλου)  την συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα Bild, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πολλών χωρών της ΕΕ συζητούν  επί του παρόντος μια εναλλακτική συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες, δεδομένου ότι έχουν έναν επιπλέον λόγο να πιστεύουν  ότι η συναλλαγή θα πρέπει να ματαιωθεί λόγω  της στάσης της  τουρκικής πλευράς.

Εάν ο Ερντογάν ανοίξει εκ νέου τα σύνορα για τους πρόσφυγες, το κύριο σημείο εισόδου τους μπορεί να είναι τα Ελληνικά νησιά. Σε αυτή την περίπτωση,  η κίνηση μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών  θα διακοπεί, γράφουν οι Γερμανοί οι οποίοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα .

Σε αυτά τα νησιά έως τώρα καταγράφονταν οι πρόσφυγες , οι οποίοι έκαναν  αίτηση ασύλου, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, γράφει Bild, επικαλούμενη άγνωστο υπουργό μιας εκ των χωρών  της ΕΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό που είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην Τουρκία, θα διοχετευτεί ολόκληρο στην Αθήνα, τονίζει το δημοσίευμα.

Τον Μάρτιο, κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας το σύνολο των παράνομων μεταναστών που παγιδεύτηκαν  στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας θα πρέπει να γυρίσει  στην τουρκική επικράτεια, και η ΕΕ θα δεχθεί  σε αντάλλαγμα από το έδαφός της Συρίας πρόσφυγες τηρώντας την αρχή του  "ένας προς έναν".

Πριν από ένα μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, απείλησε τον  Ερντογάν ότι  τορπιλίζει  την συμφωνία, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν εκπληρώνουν  τις υποσχέσεις τους  για την παροχή κεφαλαίων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν  επίσης δεν δέχεται τους 72 όρους που έθεσε η ΕΕ για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους , θεώρησε τους Ευρωπαίους «ηλίθιους», εκτιμώντας ότι θα πάρει τα χρήματα και από εδώ πάνε και οι άλλοι.  Αλλά τα σχέδια άλλαξαν,  και την «νύφη» για μια φορά ακόμη  θα την πληρώσει και πάλι η χώρα μας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR