World

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Δεν θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν υποταχτεί και η Αίγυπτος"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν έβαλε νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την τουρκο-ισραηλινή συμφιλίωση.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Salman κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, μετέφερε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fatteh El-Sisi, ότι ο Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στην διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ μέχρι ο Sisi να σταματήσει τις εχθρότητες και να γυρίσει μία νέα σελίδα στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ.

Ο Salman είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμαζόταν το έδαφος για μία συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ, καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο επιβεβαίωσαν την απειλή της Άγκυρας, ότι αν ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίσει να είναι εχθρικός προς τον Ερντογάν, τότε η Άγκυρα σε αντίποινα θα βάλει περισσότερα εμπόδια σε μία προσέγγισή της με το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu είπε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή στις 10 Απριλίου, “Η ειρήνη με την Αίγυπτο είναι ισχυρότερη από ποτέ, ενάντια σε δύσκολες προκλήσεις και για τα δύο κράτη” και συνέχισε λέγοντας “Οι δεσμοί μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ παρέχουν ένα σημαντικό στήριγμα για την εθνική ασφάλεια και των δύο λαών”.

O Netanyahu δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στις “προκλήσεις” αυτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ένα μήνυμα στον Σουδάραβα βασιλιά και τον Τούρκο πρόεδρο, ότι το Ισραήλ είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην στρατηγική του συμφωνία με τον πρόεδρο El-Sisi, αποτρέποντας τον Ερντογάν να βάλει φρένο στις σχέσεις Καίρου και Ιερουσαλήμ.

Τα σχόλιά του είχαν επίσης σαν στόχο να ενθαρρύνουν τον Αιγύπτιο ηγέτη, ώστε να αντέξει την πίεση που δέχεται από τον βασιλιά Salman και τους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου.

Ένα από τα θέματα που δυσκολεύουν τις σχέσεις μεταξύ Καίρου και Ριάντ είναι η στάση του El-Sisi σχετικά με τηνΜουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Ισραηλινή ερώτηση αφορούσε το Αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα παραχώρησης στην Σαουδική Αραβία των αμφισβητούμενης κυριότητας νησιών Tiran και Sanafir της Ερυθράς θάλασσας.

Τα νησιά αυτά είναι υψηλής στρατηγικής αξίας, λόγω του ελέγχου της ναυσιπλοίας μέσω του Κόλπου της Άκαμπα από και προς το ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ και το λιμάνι της Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Jubeir δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής 10 Απριλίου, ότι η κυβέρνησή του δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για αυτά τα νησιά.

Δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για την αποδοχή της παρουσίας διεθνών δυνάμεων στα νησιά, στα πλαίσια της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Αναφερόταν στους Multinational Force Observers – Αμερικανούς ως επί το πλείστον - που έχουν εγκατασταθεί στο Tiran, με σκοπό την παρακολούθηση της δέσμευσης της Αιγύπτου για ελεύθερη διέλευση των Ισραηλινών πλοίων μέσω των Στενών του Tiran, όπως αυτή καθορίζεται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 μεταξύ των δύο χωρών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR