File

Τούρκοι και Αμερικανοί εμπλέκουν τον Β.Πούτιν με το σκάνδαλο Panama Papers

Η  μαζική διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων ( από ποίον άραγε ;)  έχει εκθέσει όλες τις μυστικές υπεράκτιες συναλλαγές των «βοηθών» του Ρώσου Προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων, αναφέρει περιχαρής ο τουρκικός τύπος.

Οι Τούρκοι δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο τους και σε αυτήν την περίπτωση ρίχνουν « λάσπη στο ανεμιστήρα» για τον Ρώσο Πρόεδρο , θέλοντας να τον εξομοιώσουν με τον Ερντογάν και την οικογενειακή επιχείρηση του με τους τζιχαντιστές, αναφέρει ο ρωσικός  τύπος .

Στο σκάνδαλο αυτό επιχειρείται να εμπλακούν  δύο ηγέτες και αντίπαλοι της Δύσης, ο Β.Πούτιν και ο Ξι Ζιπίνγκ, ώστε να προκληθεί δυσαρέσκεια για τους δύο ηγέτες που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά θέλουν πάση θυσία να ψαλιδίσουνν μέρος της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν καθώς στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόμμα του αναμένεται να κάνει περίπατο.

Η  κρύπτη των αρχείων δόθηκε  από μια ανώνυμη πηγή στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και από κοινού βγήκαν στην δημοσιότητα από όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο με την αρωγή της  Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων (ICIJ).

Τα έγγραφα αφορούν  περίπου 214.000 υπεράκτιες εταιρείες με γραφεία σε περισσότερες από 35 χώρες.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι στενοί συνεργάτες του Πούτιν, ο οποίος δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, « διακινούσαν $ 2 δις μέσω των τραπεζών και   μαύρων-εταιρειών ».

Κατονομάζονται δώδεκα εν ενεργεία ή πρώην ηγέτες οι οποίοι εμπλέκονται στις έρευνες, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού του Πακιστάν, του προέδρου  της Ουκρανίας και του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και  κινηματογραφικών αστέρων όπως ο Τσάκι Τσάν .

Τα έγγραφα ισχυρίζονται ότι και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έχει διασυνδέσεις με  offshore λογαριασμούς, όπως έκανε με  το μακαρίτη πατέρα του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, και ισχυρίζονται πρωθυπουργός της Ισλανδίας επενδύσει  κρυφά εκατομμύρια δολάρια  σε τράπεζες της χώρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα έγγραφα ρίχνουν  επίσης νέο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς του ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας ότι  το μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA Juan Pedro Damiani είχε επιχειρηματικούς δεσμούς με τρεις άνδρες που  τους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες . Μπλεγμένος είναι και ο « μάγος της μπάλας » Λ.Μέσι.

Τουλάχιστον 33 άτομα και εταιρείες που είναι εισηγμένες στην μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παρανομίες, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς και την ομάδα ισλαμιστών του Λιβάνου Χεζμπολάχ, υπάρχουν στα έγγραφα του Παναμά .

Η μαζική διαρροή των εγγράφων  υπενθυμίζει τα κατορθώματά του Wikileaks το 2010, κατά την οποία απελευθερώθηκαν εκατομμύρια  μυστικά στρατιωτικά  αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ωστόσο, όσον αφορά το μέγεθος,  το σκάνδαλο Panama  Papers »είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών στην ιστορία», σύμφωνα με  την ένωση δημοσιογράφων ICIJ.

Περισσότερες από 500 τράπεζες, θυγατρικές και τα υποκαταστήματά τους έχουν συνεργαστεί με Mossack Fonseca από το 1970 για να βοηθήσουν  τους πελάτες να διαχειρίζονται υπεράκτιες εταιρείες.

Η έρευνα   περιλαμβάνει  μια ομάδα με περισσότερους από 370 δημοσιογράφους από περισσότερες από 70 χώρες, και περιέχει 2,6 terabytes δεδομένα, 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, καθώς  και 214.000 μαύρες-εταιρείες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR