World

Γαλλικός Τύπος: Η ΕΕ τοποθετεί την Ελλάδα στην θέση της Τσεχοσλοβακίας το 1938

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να κλείσει η  «βαλκανική οδό» για τους πρόσφυγες φέρνει  την Ελλάδα μια  χώρα που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε μια δύσκολη και ταπεινωτική κατάσταση, αναφέρει ο  διεθνής τύπος.

Η πρόθεση της ΕΕ να κλείσει την αποκαλούμενη  «βαλκανική οδό » (το πέρασμα των προσφύγων  από την Ελλάδα στην  υπόλοιπη Ευρώπη) είναι συγκρίσιμη με την στάση  της Βρετανίας και Γαλλίας προς την Τσεχοσλοβακία  το 1938, όταν παρέδωσαν την χώρα αυτή  βορά στις ορέξεις του Γερμανού δικτάτορα αναφέρει άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro.

Η κρίση της μετανάστευσης,  είναι μία από τις χειρότερες καταστροφές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο,  υπεύθυνη για αυτό είναι η ίδια η ΕΕ.

Η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις  7 Μαρτίου για το ζήτημα της μετανάστευσης δείχνει ότι η Δύση καθυστερημένα συνειδητοποίησε το τι ακριβώς  συνέβαινε. Η συνάντηση, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία στην πραγματικότητα έχει γίνει ο ηγέτης της ηπείρου, επικεντρώθηκε σε δύο κύριους τομείς: στην συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των προσφύγων, και στο  κλείσιμο της «βαλκανικής οδού».

Στο πρώτο ζήτημα  είναι απολύτως θεμιτό  το ότι η Τουρκία να φιλοξενεί  Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες . Μία από τις βασικές αρχές του δικαιώματος του  ασύλου είναι ότι τα θύματα δεν θα πρέπει να επιλέγουν την χώρα  υποδοχής.

Ως εκ τούτου, εκτός από την συμφωνία σχετικά με τους μετανάστες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η υποδοχή των προσφύγων από την  Τουρκία είναι η μόνη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά την οικονομική παράμετρο του ζητήματος, δηλαδή, τους παράνομους μετανάστες, η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον να τους στέλνει  στην Ευρώπη. Αποστολή της Τουρκίας είναι να τους στέλνει πίσω στην  χώρα απ 'όπου ήρθαν και όχι στην Ελλάδα .

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έχει ήδη εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Χρησιμοποιεί ως μορφή εκβιασμού το μεταναστευτικό , συνδέοντας την  κρίση της μετανάστευσης με την είσοδο  της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η Τουρκία εποφθαλμιά  την απεριόριστη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και τα δισεκατομμύρια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η εμφάνιση αυτών των συνθηκών, προφανώς και  έχουν κάνει την Ευρώπη όμηρο στα « χέρια» της   Τουρκίας.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού», είναι απαραίτητο να δούμε ένα χάρτη για να κατανοήσουμε   το μέγεθος του προβλήματος, ενώ  αποδεικνύεται ότι η ΕΕ  εγκατέλειψε την Ελλάδα  μαζί με  χιλιάδες μετανάστες.

Αυτή η ατυχής επιλογή  για την Ελλάδα αποτελεί μια επανάληψη  της Συμφωνίας του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938,  όταν η δύση παρέδωσε  την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ (η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Τρίτου Ράιχ και της Ιταλίας).

Η δειλή εγκατάλειψη  της Ελλάδας , που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αποστερεί της Ευρώπη από τις ρίζες της, και την οδηγεί ι σε λάθος κατεύθυνση, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι  δεν θα πρέπει να βασίζονται στην καλή θέληση της Τουρκίας να σώσει την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα, παίζοντας το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, θυσιάζεται  για το συλλογικό σφάλμα της  ευρωπαϊκής ηπείρου.

Υπάρχει μόνο μία λύση σε αυτό το ζήτημα: Η Ευρώπη, μέσω των κυβερνήσεων  των πέντε ή έξι μεγαλυτέρων χωρών μελών  να πάρει  τη μοίρα της ηπείρου στα χέρια της .

Η ιστορική ευθύνη της Ευρώπης είναι μια αποφασιστική μάχη με  την ίδια της ιστορία αλλά και  το μέλλον της Ευρώπης . "Αλλά μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα με αυτήν την ηγεσία και να βγει  από τον λήθαργο της αργού θανάτου επανακτώντας  την πολιτική βούληση ;»

Με τέτοιους ηγέτες και προσωπικότητες η διάλυση της ΕΕ είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR