File

Η Τουρκία Βοηθάει Νέες Τζιχαντιστικές Οργανώσεις – Αποτελεί Απειλή για την Ειρήνη και Ασφάλεια

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ενώ η Διεθνής κοινότητα προσπαθεί να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες του ISIS, που απ ότι φαίνεται έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση ιδιαίτερα από την φάση της εμπλοκής της Ρωσίας στον αγώνα αυτό, από την άλλη βλέπουμε την Τουρκία να κάνει ότι μπορεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Σοβαρότατες είναι οι επίσημες καταγγελίες της Ρωσικής πλευράς στο θέμα αυτό, που θεωρεί την Τουρκία απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Έτσι σύμφωνα με το το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκομάνοι και Άραβες της Συρίας, έθεσαν χθες βράδυ υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πόλη Ταλ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και την Αζάζ, στη βόρεια Συρία, αποσπώντας την από ισλαμιστές αντάρτες. Οι ΣΔΔ κατάφεραν να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη, παρά τη συνέχιση των τουρκικών πληγμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων, με σκοπό να εμποδιστεί η προέλαση τους. Η Ταλ Ριφάατ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ήταν ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού. Οι αντάρτες είναι πάντως ακόμη σε θέση ισχύος στη Μάρεα, ανατολικά της Ταλ Ριφάατ, και στην Αζάζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ΣΔΔ είχαν καταφέρει πριν από λίγες μέρες να πάρουν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μίνιγ, έπειτα από σφοδρές μάχες με ισλαμιστές και άλλους αντάρτες.

Από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι ο Κούρδοι,  οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα καταλάβουν την Αζάζ επεκτείνοντας την περιοχή που ελέγχουν σε ουσιαστικά ολόκληρη την παραμεθόριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, προσπαθώντας ουσιαστικά να στηρίξει τους ισλαμιστές τρομοκράτες, η Μόσχα και Άγκυρα συνέχισαν χθες τον πόλεμο δηλώσεων για τη Συρία. Ο Τούρκος π/θ Νταβούτογλου ανέφερε ότι, «Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα», ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ  απάντησε πως η Τουρκία βοηθά «νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους να διεισδύσουν στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες του Ισλαμικού Κράτους και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες. Η Μόσχα εκφράζει τη μέγιστη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών», τονίζοντας ότι διακρίνει «απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία». Επιπλέον η Ρωσία επιμένει να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή».

Θεωρούμε σημαντική και απόλυτα επιβεβλημένη την άποψη να τεθεί το θέμα της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να αξιολογηθεί τελικά η Τουρκική δραστηριότητα και οι σχέσεις της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να αφήνει τον Ερντογάν ανεξέλεγκτο να σκοτώνει κατά βούληση, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR