World

WSJ: Η τουρκική στάση στην Συρία βάζει τις ΗΠΑ σε μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» με πολλούς κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή

Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων στην Συρία αποτελούν μια σοβαρή και  σημαντική ανησυχία για την Ουάσιγκτον, kai ειδικά για τους Αμερικανούς Στρατηγούς  , αναφέρει  η αμερικανική  εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι  δυνάμεις των ΗΠΑ ευρίσκονται σε σχετικά καλή συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις στις μάχες ενάντια του ISIS στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Η πιο αποτελεσματική από αυτές τις ομάδες   είναι η στρατιωτική πτέρυγα των Σύρων Κούρδων ,  η οποία όμως μαζί με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, θεωρούνται από την  Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που δεν συμφωνεί σε αυτό το τομέα  για τους Σύρους Κούρδους  .

Το Σάββατο, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε  τους Κούρδους μαχητές που ευρίσκονταν  στην αεροπορική βάση Minneh στη βόρεια Συρία. Αμέσως η περιοχή αυτή αποτέλεσε  πηγή σύγκρουσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Την ίδια ημέρα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του  αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού  της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν απαίτησε από την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις προς τις κουρδικές θέσεις. Η Τουρκία όμως αγνόησε επιδεικτικά τις αμερικανικές υποδείξεις συνεχίζοντας τον χαβά της.

Τότε ακριβώς η  Άγκυρα  υπέβαλε  προς τις ΗΠΑ μια σειρά από απαιτήσεις , οι οποίες κατά την άποψη της Τουρκίας  αφορούσαν το εκτενές λαθρεμπόριο όπλων από τους Κούρδους της Συρίας προς του Κούρδους της Τουρκίας , αλλά η Ουάσιγκτον δεν είχε ι καμία απόδειξη ότι μεταφέρονται όπλα  από τις  συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές προς την Τουρκία για τις ανάγκες του ΡΚΚ , τονίζουν διεθνή ΜΜΕ.

Η Άγκυρα προσπάθησε να προβάλει τον ισχυρισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των Κούρδων της Συρίας με της Τουρκίας για να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη εισβολή της σε συριακό έδαφος  .

Σύμφωνα με Αμερικανό  εμπειρογνώμονα Aaron Stein , το πρόβλημα ξεκινάει απο το γεγονός ότι το  Πεντάγωνο δεν διαθέτει  αρκετή επιρροή στους Κούρδους, οι οποίοι προτιμούν να βασίζονται στην  αεροπορική υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας , και όχι στον αμερικανικό στρατό.Έτσι  δεν μπορούν  οι ΗΠΑ να τους πιέσουν και να κάνουν αυτοί «πίσω» στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως γίνεται με την Ελλάδα π.χ. .

«Η Τουρκία χάνει τη μάχη για το διάδρομο Azaz , και με την συνεχή ρωσική εναερία  δραστηριότητα , η Ρωσία περιορίζει τις επιλογές της  Άγκυρας. Τώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν  έναν τρόπο να εξέλθουν από την δύσκολη αυτή κατάσταση», δηλώνει ο ίδιος.

Αυτό  που γίνεται κατανοητό είναι ότι η Ρωσία και προσωπικά ο Ρώσος Πρόεδρος κρατούν την «λύση» στο πρόβλημα που έχει ενσκήψει στην βόρεια Συρία.

Ο Πούτιν όμως θέλει να εκδικηθεί τον Ερντογάν για τοΝ θάνατο του Ρώσου Αντισμήναρχου , πιλότου του Su-24 , που ο ίδιος ενέκρινε για αυτό όχι μόνο δεν  πρόκειται να κάνει πίσω , αλλά αναμένει με το «δάκτυλο στην σκανδάλη» για να «πυροβολήσει».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR