World

Σκέψεις για Έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ !

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι ολοφάνερο ότι ο Ερντογάν επιδεικνύει μια στάση δεσποτισμού στην περιοχή της Συριακής κρίσης, προσπαθώντας να επιβάλλει τις απόψεις του ακόμα και στις υπερδυνάμεις που διαφωνούν κάθετα με τους χειρισμούς του. Το ερώτημα είναι γιατί τον ανέχονται. Είναι προφανώς η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας που την ισχυροποιεί και δημιουργεί ειδικά στις ΗΠΑ την διάθεση συνεργασίας. Φαίνεται όμως ότι όλα έχουν τα όρια τους, τα οποία η Τουρκία άρχισε να ξεπερνά και αυτός ήταν ένας από τους λόγους της επίσκεψης Biden στην Τουρκία καθόσον έγινε κουβέντα για τους Κούρδους και ειδικά την στήριξη που πρέπει να υπάρχει σε αυτούς που μάχονται τον ISIS τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Μάλιστα σύμφωνα με αποκάλυψη δημοσιογράφου γίνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συζήτηση ακόμα και για έξοδο της Τουρκίας από τη Συμμαχία αν απαιτηθεί.

Έτσι κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία για συνομιλίες, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο,  ένας από τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους και μάλιστα ο συντονιστής της συνέντευξης τύπου, Ceyda Karan, αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προβληματιστεί σχετικά με την ανάγκη εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν με την ιδέα. Επίσης ο Fuat Keyman, πολιτικός επιστήμονας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του από την Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με αναλύσεις πολλών ακόμα αναλυτών, η προσέγγιση με την Τουρκία δεν είναι πλέον γενική αλλά στοχεύει στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την εξεύρεση λύσης στο θέμα των Κούρδων καθόσον οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση μόνο το PKK και όχι τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, κάτι στο οποίο και σύμφωνα με δηλώσεις Biden δεν προτίθεται να υπαναχωρήσουν, τη στιγμή μάλιστα που οι Κούρδοι προσφέρουν σοβαρό έργο στην αντιμετώπιση του ISIS.

Θεωρούμε απ’ότι φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία. Τα καμώματα του Ερντογάν έχουν αρχίσει να προβληματίζουν το σύνολο των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου δεν θυμόμαστε ποτέ στο παρελθόν μια ιδέα της εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ να έπεσε στο τραπέζι. Η Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή αλλά απαιτείται έξυπνη και τολμηρή εξωτερική πολιτική.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR