National affairs

Ο κατασκευασμένος από την Άγκυρα «Σουλτάνος» της Θράκης… που είχε προτείνει ο Σαμαράς για υποψήφιο της ΝΔ!!!

«…η εμμονή του Λεβεντ Σαδικ με το DEB σε συνδυασμό με την «ευχή» που του είχε δώσει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μαρτυρά τις πολιτικές φιλοδοξίες του και η εν γένει παρουσία του στη Θράκη κάθε άλλο παρά επιχειρηματική θα λέγαμε είναι …»

της Κωνσταντίνας Παλαιολόγου

 

Ο κατασκευασμένος από την Αγκύρα «Σουλτάνος» της Θράκης… ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ !(Ο άνθρωπος που είχε προτείνει ο Σαμαράς για υποψήφιο στην Ν.Δ!!)

Λεβέντ Σαδίκ, γιος του γιατρού και πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος για χρόνια ήταν για κάποιους ο ηγέτης της μουσουλμανικής μειονότητας και ιδρυτής του κόμματος «Εμπιστοσύνη», τον προπομπό του τουρκόφιλου Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, DEB. O Σαδίκ Αχμέτ είχε εμφανιστεί στην πολιτική το 1989 με το πολιτικό σχηματισμό «Εμπιστοσύνη» που δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και πάλεψε να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα ανάμεσα στη Μουσουλμανική Μειονότητα.

Ο «Ντενκτάς» της Θράκης όπως αποκαλείτο, είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας, καταδικάστηκε δύο φορές σε κάθειρξη για τις δραστηριότητές του και θεωρείται υπεύθυνος για τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν τον Ιανουάριο του 1990 στην Κομοτηνή και είχαν ως αποτέλεσμα την απέλαση του Τούρκου προξένου από την Ελληνική κυβέρνηση και την απέλαση του Έλληνα προξένου από την Κωνσταντινούπολη ως αντίποινα.

Το αυτοκίνητο του Σαδίκ Αχμέτ το 1995, στο οποίο επέβαιναν αυτός και μέλη της οικογενείας του, συγκρούστηκε στο δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής με ένα τρακτέρ, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και ετοιμαζόταν να στρίψει σε μία διασταύρωση.

Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο Σαδίκ και τραυματίστηκαν τα παιδιά του. Οδηγός του τρακτέρ ήταν ο 62χρονος Ζ. Α. από το χωριό Σώστης Ροδόπης, ο οποίος δικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης σωματικής βλάβης και καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Την δίκη παρακολούθησε και 6μελής αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Ντεμίρ Μπερμπέρογλου, βουλευτής του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, ο οποίος δήλωσε ότι η διαδικασία της δίκης ήταν άψογη, όμως η χήρα, Ισίκ Αχμέτ, εκτίμησε ότι η ποινή είναι πολύ λίγη καθώς τόσο η οικογένειά της όσοι και οι δικηγόροι τους προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι το τροχαίο έγινε σκόπιμα και «κερδίζει» καινούργιο ρόλο με εύνοια και οικογενειακό κέρδος!!

Μετά το θάνατό του, η Τουρκία τιμά τον Σαδίκ Αχμέτ ως «ήρωα» προχώρησαν στην ονοματοθεσία της οδού μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η χήρα, Ισίκ Αχμέτ, περιοδεύει την Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο από συλλόγους και συνδέσμους, οι οποίοι και εξασφαλίζουν οικονομική ενίσχυση, το δε τουρκικό κράτος έχει ανταμείψει τους απογόνους του με την προσφορά τιμής ένεκεν ενός ακινήτου προς εκμετάλλευση σε κάθε επαρχία (η Τουρκία έχει 87 επαρχίες), ενώ ο υιός Λεβέντ Αχμέτ έχει εξασφαλίσει το μονοπώλιο της εισαγωγής Ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία αλλά και εξαγωγής του τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.

Πρόσφατα μάλιστα κατέλαβε θέση στο Δ.Σ της εταιρείας εμπορίας καπνού ΜΠΑΣΜΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ και τα κεράσια ,με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής της Θράκης να περνά στα χέρια του.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο Ελληνικό στοιχείο της περιοχής, με την παράταξη πολιτών «Σπάρτακος» να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση: «Το να παραδίνεται –μετά το βαμβάκι– και ο καπνός της περιοχής στα χέρια του για να τον εμπορευτεί σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής μας εξαρτάται από τις επιλογές κύκλων της γείτονος. Νιώθει κάποιος ασφαλής σε μια τέτοια προοπτική;».

Ο Λεβέντ Σαδίκ βρίσκεται μόνιμα στο μικροσκόπιο των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών -από κύκλους του προξενείου το τελευταίο καιρό στην Θράκη τον «δυσκολεύουν» αφού γνωρίζουν κάθε βήμα του και επαφή στην Ελλάδα και αυτό τον έχει εκνευρίσει.

Παράγοντες του γνωστού για τη «σκιώδη» δραστηριότητά του προξενείου Κομοτηνής σχολιάζουν με νόημα: «Ο Σαδίκ είναι ο μόνος που, λόγω ονόματος, μπορεί να συγκινήσει μαζικά τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Την ίδια ώρα, σε εκθέσεις των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζεται ως «ένα από τα πλέον ανερχόμενα πρόσωπα της τουρκικής πολιτικής προπαγάνδας στη Θράκη. Ο ίδιος, άλλωστε, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα το 2006 είχε αποκαλύψει πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν του έδωσε την πολιτική ευχή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί για τα δίκαια των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατίας», ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έβλεπε να χάνει πανηγυρικά τη μειονοτική ψήφο στη Ροδόπη, έκανε πρόταση υποψηφιότητας στον Λεβέντ Σαδίκ.

Μία άλλη εκδοχή ήθελε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει στον Σαδίκ συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο όχι μόνο για να κερδίσει τη μειονοτική ψήφο, αλλά και για να εκτοπίσει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, στέλεχος του «Καραμανλικού» περιβάλλοντος και βουλευτή με ηγετικές φιλοδοξίες.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με στενές σχέσεις με την Αγκυρα θα πυροδοτούσε ραγδαίες εξελίξεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης.

Στις 7-8 Δεκεμβρίου 2015 τα νέα γραφεία του DEB στην Κομοτηνή δέχτηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα υπήρχαν μικροί βανδαλισμοί ,συνθήματα στους τοίχους «ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» και κλοπή του τρακαρισμένου αμάξι του νεκρού Αχμέτ Σαδίκ.

Έγινε δηλαδή κλοπή αμαξιού τρακαρισμένου- χωρίς κανένας από την περιοχή (ή κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο) να αντιληφθεί οτιδήποτε. Κανένας δεν είδε κάποιο όχημα μεταφοράς αυτοκινήτων, κανένας δεν άκουσε θορύβους ή ομιλίες μέσα στη νύχτα!

Η δήλωση για το συμβάν ήταν η εξής: «Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ γιός του ηγέτη των Τούρκων της δυτικής Θράκης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, μετά από την κλοπή του αυτοκινήτου με το οποίο έγινε το ατύχημα στις 4/7/1995 δήλωσε πως ¨Εμείς ζητάμε το αυτοκίνητο στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ».

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ διακόπτοντας τις επιχειρηματικές συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, ήρθε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης-Καβάλας και σε δήλωση που έκανε εκεί, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την άμεση σύλληψη των δραστών.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ανέφερε είπε πως είναι πολύ άσχημο μια τέτοια επίθεση να συμβαίνει στην κοιτίδα της δημοκρατίας στην Ελλάδα και δήλωσε: ¨Η επίθεση που έγινε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα εξέπληξε ιδιαίτερα εμένα και την οικογένεια μου. Κατά την γνώμη μου η επίθεση έχει δύο διαστάσεις. Πρόκειται για μια επίθεση κατά του κόμματος DEB και δεύτερον κατά του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Είναι επίσης και μια επίθεση κατά της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Για 20 χρόνια προσέχαμε αυτό το αυτοκίνητο σαν τα μάτια μας. Αλλά από χτες το βράδυ μας το πήραν. Να μην ξεχάσουν όμως το εξής, στο αμάξι αυτό υπάρχει ακόμη το αίμα του πατέρα μου. Το περιστατικό αυτό μας πλήγωσε βαθιά¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε: ¨Θέλω να απευθυνθώ από εδώ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κύριε πρωθυπουργέ ζητάμε να μην γίνουν ξανά αυτά τα περιστατικά στην δυτική Θράκη. Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών οι υπεύθυνοι για το περιστατικό να βρεθούν, να παραδοθούν στην δικαιοσύνη και τιμωρηθούνε. Πιστεύω στην ευαισθησία του κύριου πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα, διότι ξέρω πως σε όλες τις ομιλίες του καταγγέλλει τέτοια φασιστικά περιστατικά¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ υπενθύμισε πως συνεχώς επενδύει στην Ελλάδα και είπε: ¨Είμαι ένας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρίας που συμβάλλω στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις που κάνω εδώ. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Εμείς θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις εδώ. Αλλά εάν τα άτομα που προστατεύουν την περιοχή δεν τους αρέσει, τότε δεν υπάρχει κάτι να γίνει. Η δυτική Θράκη και η Ελλάδα δεν προστατεύεται έτσι. Η Ελλάδα προστατεύεται με επενδύσεις που γίνονται και με την διασφάλιση σεβασμού στα δικαιώματα τις ελευθερίες, τους νόμους και τις διατάξεις¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ανέφερε πως ζήτησε ραντεβού με την Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής, την περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους και πήρε θετικές απαντήσεις και πρόσθεσε: ¨ Εμείς ζητάμε το αυτοκίνητο στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ. Παρακαλώ την ελληνική αστυνομία και τις ελληνικές αρχές για αυτό. Παρακαλώ βρείτε το αυτοκίνητο του Αχμέτ Σαδίκ και δώστε το σε εμάς¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ολοκλήρωσε την δήλωση του λέγοντας: ¨Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς και ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή μου τηλεφώνησαν και μου ευχήθηκαν περαστικά, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Ελπίζω πως από τώρα και μετά δεν θα συμβούν τέτοιου είδους επιθέσεις ούτε στην μειονότητα μας, ούτε στο κόμμα DEB, ούτε στην οικογένεια του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εμείς δε θα συνεχίσουμε να ζούμε στην Δυτική Θράκη μέσα σε φιλία, ειρήνη και αδερφοσύνη¨.»

Στις 7/1/2016 που είναι η επέτειος της γέννησης του Αχμέτ Σαδίκ, αποφάσισαν να κάνουν τα εγκαίνια των νέων Κεντρικών Γραφείων του DEB.

Στην τελετή μεταφέρθηκαν με λεωφορεία οι «δικοί τους άνθρωποι» ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του Γενικού Προέδρου του DEB που είπε πως ¨Ναι μας καταπιέζουν. Ναι προσπαθούμε να ζήσουμε εδώ ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Αλλά κι εμείς έχουμε μια και μόνη σφαίρα να ρίξουμε και αυτή προέρχεται από την ιστορία μας και είναι η ανεκτικότητα μας¨.

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων που βρίσκονται στην έξοδο της Κομοτηνής προς το χωριό Καρυδιά, παρέστησαν ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή, ο υποπρόξενος Μουράτ Ερτάς, η επίτιμη πρόεδρος του DEB Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ, ο γιός του Αχμέτ Σαδίκ ο Λεβέντ Σαδίκ, η κόρη του η Φουντά Σαδίκ, ο βουλευτής από το Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί, ο πρώην πρόεδρος συλλόγου Τζαφέρ Αλίογλου, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Κοινωνικό Κίνημα Σααντετίν Σακίρ Χουσεΐν, ο πρώην δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, η αντιδήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος του οργανωτικού του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης-Τουρκίας Μουσά Γιούρτ, ο Μουζεκί Αχμέτ-πρόεδρος του συλλόγου TÜRKSAD από το Κίρτζαλι, ο πρόεδρος της Ένωσης «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Κουρτ, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο πρόεδρος του συλλόγου Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου.

Εν περιλήψει στις ομιλίες που έγιναν αναφέρθηκαν τα εξής:

Γενικός Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς :

«¨Πολύτιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης !Εμείς πάντα λέγαμε το εξής : Είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ισχυρά θεμέλια σε αυτό το κόμμα. Εμείς λέγαμε πως αυτό το κόμμα είναι τόσο ισχυρό όσο και τα άλλα κόμματα. Αλλά στις 25 Μαΐου 2014 είδαμε πως είναι ακόμη πιο ισχυρό.Αυτά τα γραφεία ήταν μια ανάγκη για το DEB. Τις συναντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής τις κάμναμε σε ξενοδοχείο. 

Εδώ τώρα ο χώρος δεν είναι μόνο τα γραφεία του DEB ,αλλά είναι το σπίτι όλων των μειονοτικών φορέων και της μειονότητας. Θελήσαμε να στήσουμε εδώ μια γωνιά Σαδίκ Αχμέτ για να συντηρήσουμε την ανάμνηση του αείμνηστου ηγέτη μας. Φέραμε εδώ το αυτοκίνητο στο οποίο ξεψύχησε το 1995. Αλλά δυστυχώς κάποια χέρια –ντροπή για την δημοκρατία της χώρας μας- ούτε αυτό δεν ανέχτηκαν και κατά την νύχτα της 7ης προς 8η Δεκεμβρίου πήραν το όχημα από εδώ, έσπασαν τζάμια και έγραψαν κάποια συνθήματα. (Εξαφανίστηκε δια μαγείας ένα τρακαρισμένο όχημα μέσα από τα γραφεία τους ) 

Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Εάν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για την χώρα, τότε δώστε μας τα πηγάζοντα από την συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματα μας. Κάντε μας να ζούμε σαν ισότιμοι πολίτες. Αυτό είναι που μπορείτε να κάνετε, εξ ονόματος της Ελλάδας και της δημοκρατίας. 

Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε πως με αυτές τις λάθος κινήσεις σας, θα μας κάνετε να αλλάξουμε δρόμο σε αυτό τον αγώνα μας. Όταν μαζί με τους συναγωνιστές πήραμε αυτόν τον δρόμο, τα υπολογίσαμε όλα. 

Θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο μέχρι να αποσπάσουμε αποτέλεσμα. Σήμερα ο κόσμος μας συνέρρευσε εδώ. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής. Ευχαριστώ τον μουφτή μου Ιμπραήμ Σερίφ και τους βουλευτές. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τους φίλους μου που στάθηκαν δίπλα μου μέχρι σήμερα σε αυτό τον δρόμο αλλά και την οικογένεια Σαδίκ Αχμέτ που με δέχτηκε σαν παιδί τους. Ναι μας καταπιέζουν. Ναι προσπαθούμε να ζήσουμε εδώ ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. 

Αλλά κι εμείς έχουμε μια και μόνη σφαίρα να ρίξουμε και αυτή προέρχεται από την ιστορία μας και είναι η ανεκτικότητα μας. Εμείς αυτό το μάθημα τους παραδίδουμε. Ας είναι καλότυχα τα γραφεία μας¨.»

Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ – Σύζυγος του Σαδίκ Αχμέτ και επίτιμη πρόεδρος του DEB :

¨Ως σύζυγος ηγέτη, μάθαμε δίπλα του το θάρρος, το σθένος, την τιμιότητα, την ακεραιότητα και τον αγώνα. Για αυτό την μέρα που πέθανε ο Σαδίκ είχαμε πει πως ¨Πεθαίνει ένας Σαδίκ, αλλά γεννιούνται εκατοντάδες, έρχονται χιλιάδες¨. Αυτή τη στιγμή βλέποντας αυτή την εικόνα, βλέποντας τους ανθρώπους μας να είναι δίπλα μας, δηλώνω όπως έλεγε και ο αείμνηστος πως δεν υπάρχει σταματημός, συνεχίζουμε τον δρόμο…

Πήραν από τα χέρια μας την πιο πολύτιμη ανάμνηση του Σαδίκ Αχμέτ. Είναι κάτι σαν βιασμός. Αυτό το είχα πει και την πρώτη μέρα. Είναι σαν να έρχεται κάποιος, σπάει την πόρτα σου και παίρνει τα πράματα σου. Ζητάμε από το ελληνικό κράτος και ακόμη και από τον πρωθυπουργό το συντομότερο να ενδιαφερθούν για αυτό το θέμα και το αυτοκίνητο να μεταφερθεί εδώ. Στο αυτοκίνητο εκείνο υπήρχαν όπως ανέφερε και η κόρη μας το αίμα του αείμνηστου, οι αναμνήσεις και τα δάκρυα μας. Ζητάμε το συντομότερο να έρθει εκείνο το αυτοκίνητο¨.( Καλύτερα να απευθυνθούν στον μάγο David Copperfield ή να ψαχτούν μεταξύ τους)

Πρόεδρος του οργανωτικού του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-Τουρκίας Μουσά Γιούρτ:

¨Στις ευρωεκλογές που έγιναν στις 25/5/2014, ανέφεραν πως εδώ υπάρχει η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και ότι ποτέ δεν θα μετανιώσουν για αυτό τον αγώνα. Αυτό το λέω πάντα. Εμείς είμαστε οι άρχοντες αυτών των εδαφών και δεν δεχόμαστε να είμαστε μειονότητα. Ας είναι καλότυχα τα γραφεία¨. ¨Ελπίζω πως το μεγάλο αυτό κτίριο θα λειτουργήσει σαν μια μνήμη της μειονότητας, θα συγκεντρώσει εδώ την ιστορία και τον πολιτισμό της και θα τα μεταδώσει στις επόμενες γενιές¨.

Βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ από ΠΟΤΑΜΙ (ο μόνος βουλευτής που πήγε)

«¨Ως Τούρκος της Δυτικής Θράκης είμαι άνθρωπος που γνωρίζω καλά το κόμμα DEB και τον αγώνα του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Στην ζωή μου έβλεπα αυτό το κόμμα σαν ένα κέντρο δημοκρατίας της μειονότητας, ένα κέντρο σκέψης.Κύριε πρόεδρε πραγματικά σας συγχαίρω για την επιτυχία σας στις ευρωεκλογές. Εγώ παρά το ότι τότε ήμουν στην ΔΗΜΑΡ είχα δηλώσει πως ¨Εγώ στηρίζω το DEB , είναι το κόμμα της μειονότητας¨. Στο θέμα αυτό έκανα επίσημη δήλωση. Και ούτε έχασα, ούτε θα χάσω. Διότι η αλήθεια είναι σωστή.Εύχομαι το κτίριο αυτό να γίνει αίτιο καλών. Αυτή είναι η αρχή. Το κτίριο αυτό πρέπει να γίνει ένας χώρος όπου θα συμβούν σημαντικά πράματα. Ελπίζω πως το μεγάλο αυτό κτίριο θα λειτουργήσει σαν μια μνήμη της μειονότητας, θα συγκεντρώσει εδώ την ιστορία και τον πολιτισμό της και θα τα μεταδώσει στις επόμενες γενιές. Ο Αλλάχ να μας βοηθά όλους. Με το καλό¨.»

Ο υπάλληλος της Αγκύρας Ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ:

«Ήταν το 1984 ο καιρός που οι δρόμοι μας με τον Σαδίκ Αχμέτ συναντηθήκαν γύρω από ένα τραπέζι και θέλοντας να βοηθήσουμε την μοίρα της Δυτικής Θράκης και να σκίσουμε την άτυχη μοίρα της, μαζευτήκαμε και συζητήσαμε μεταξύ μας. Βλέποντας το παρελθόν, το 1984 ήμασταν μαζί στο Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας. Από εκείνη την μέρα ο δρόμος μας συνεχίστηκε μέχρι το 1995 που εκείνος συνάντησε τον δημιουργό του.Το 1984 ευρισκόμενοι στην διοίκηση του Συλλόγου Επιστημόνων για πρώτη φορά γράψαμε επιστολές προς την Ευρώπη και καταγγείλαμε την κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Οι Ευρωπαίοι μας έλεγαν τότε το εξής : ¨Τα προβλήματα σας αυτά δεν τα περιγράφετε στην ελληνική βουλή ; Εκπροσώπους δεν έχετε ;¨.Εμείς τους απαντούσαμε πως οι βουλευτές μας είτε λόγω του κομματικού καταστατικού κολλάνε και δεν θέτουν τα προβλήματα μας είτε δεν τους δίνεται το δικαίωμα λόγου. Τότε για πρώτη φορά και εμείς τους ακούσαμε να μας λένε ¨μα τότε γιατί δεν κατεβαίνετε με ένα ανεξάρτητο κόμμα ;Μετά από σύντομο διάστημα αποφασίσαμε να μπούμε ανεξάρτητοι στην ελληνική βουλή και υπολογίσαμε. Εκείνες τις μέρες στις συγκεντρώσεις που γινόταν, εγώ ήμουν ο πιο μικρός. Εντέλει όταν μπήκαμε με ανεξάρτητο συνδυασμό στην βουλή, ο Σαδίκ Αχμέτ εκπροσώπησε την μειονότητα μας σαν πραγματικός ηγέτης. Σε ένα στάδιο αυτού του αγώνα ήμασταν μαζί υποψήφιοι βουλευτές. Όταν υποβάλλαμε τα δικαιολογητικά μας, επειδή από λάθος μας δεν υπήρχε η φράση ¨είμαστε υποψήφιοι νομού Ροδόπης¨ οι υποψηφιότητες μας δεν έγιναν δεκτές. Κατά την προεκλογική περίοδο, επειδή είπαμε ¨Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ψηφίστε μας¨ καταδικαστήκαμε σε 18 μήνες φυλάκισης. Για ένα διάστημα 3 μηνών ήμασταν φίλοι και στις φυλακές. Από εκεί και πέρα στηρίζαμε ο ένας τον άλλο στον αγώνα. Εντέλει το 1990 χρειάστηκε να γίνουν εκλογές μουφτή. Με το πρόβλημα της εκλογής μουφτή στην Κομοτηνή ασχολήθηκε ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Είπε στον κόσμο μας πως πρέπει να γίνει εκλογή μουφτή, συνετέλεσε στο να εκλεγώ μουφτής, καθώς βέβαια έτσι έκρινε και ο λαός μας. Διότι εγώ δεν χάλασα την γαλήνη του κόσμου, λέγοντας ¨ψηφίστε με να γίνω μουφτής¨, όπου πάω μιλάω υπέρ του λαού. Φτάνοντας στο 1995, το θλιβερό εκείνο δυστύχημα που χτύπησε και κατέρριψε όλη την μειονότητα, προκάλεσε το ίδιο και σε μένα. Στενοχωρηθήκαμε πολύ. Κλάψαμε για αυτό. Καταλάβαμε όμως πως από το κλάψιμο δεν βγαίνει όφελος.Η πικρή ειρωνεία της τύχης, έφερε εγώ να τελέσω την κηδεία του Σαδίκ Αχμέτ, που μακάρι να μην την έκανα. Τέλος πάντων διορθώστε την φράση μου…Πήραμε την θέση μας στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Η σημαία αυτή δεν θα πέσει ποτέ κάτω. Από τώρα και μετά αυτή η σημαία θα κυματίζει¨.»

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε:

«¨Εγώ δεν γνώρισα στενά τον Σαδίκ Αχμέτ. Μερικές φορές τον είχα είδα από κοντά. Γνωρίζω τον Σαδίκ Αχμέτ από τον αγώνα που έδωσε. Τον γνωρίζω με τις απαντήσεις του στο δικαστήριο. Τον γνωρίζω από την δήλωση του ¨Εγώ είμαι Τούρκος ¨.»

Είναι ολοφάνερο πως η εμμονή του Λεβεντ Σαδικ με το DEB σε συνδυασμό με την «ευχή» που του είχε δώσει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μαρτυρά τις πολιτικές φιλοδοξίες του και η εν γένει παρουσία του στη Θράκη κάθε άλλο παρά επιχειρηματική θα λέγαμε είναι.

Πηγή: greece-report.blogspot.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR