World

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «συριακό κράτος» γύρω από την Λατάκεια !!

Η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στην περιοχή της Συρίας και στην επαρχία της Λατάκειας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters και ο τουρκικός τύπος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Ρώσου πραγματοποιούν εθνοκάθαρση στην  περιοχή από τους Τουρκομάνους  που ζουν εκεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον των  πρεσβευτών  στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα ότι,  η Ρωσία δεν διεξάγει έναν πόλεμο ενάντια στους Ισλαμιστές  στην Συρία, αλλά  ανοίγει το δρόμο της δημιουργίας ενός «νέου συριακού κράτους» μέσα και γύρω από Λατάκεια, εκδιώκοντας τους Τουρκομάνους .

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το Ιράν χρησιμοποιεί την κατάσταση σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη για να επεκτείνει  την επιρροή του. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι φοβούνται ακόμη και αναβίωση της περσικής αυτοκρατορίας. !!

Οι σχέσεις ωστόσο μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας παραμένουν  πολύ τεταμένες μετά το τέλος του Νοεμβρίου, όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη  κατέρριψαν  ρωσικό μαχητικό Su-24.

Τώρα η κόντρα μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας μεταφέρεται στο θέμα των Τουρκομάνων μέσω των οποίων οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν λόγο εντός συριακού εδάφους.

Οι τουρκικές αρχές  κατηγορούν την  Ρωσία  ότι επιδιώκει μια   συστηματική  και μεθοδευμένη "εθνοκάθαρση" στην Συρία, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται  ότι μισθοφόροι  από την Τουρκία, με την ανοχή των αρχών εισέρχονται ελεύθερα στο έδαφος της Συρίας.

Οι Τουρκομάνοι είναι μια μειονότητα που υπάρχει εντός του συριακού εδάφους αλλά και στο ο Ιράκ, και  οι οποίοι ζουν μαζί  με τις μεγάλες αραβικές και κουρδικές μειονότητες της περιοχής .

Η κοινότητα τους , περιλαμβάνει τόσο σουνίτες όσο και σιίτες μουσουλμάνους, και διαθέτει στενούς  πολιτιστικούς δεσμούς με τους Τούρκους. Οι  Τουρκομάνοι έχουν δημιουργήσει ένοπλες ομάδες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma .gr, με τίτλο: Οι Τουρκμένοι θα είναι η αιτία πολεμικής «εμπλοκής» Ρωσίας και Τουρκίας στην Συρία, είχαμε προβλέψει ΟΡΘΩΣ ότι  το κλίμα ανάμεσα στους Τουρκμένους που ζουν στην Συρία και την ρωσική στρατιωτική δύναμη στην ίδια χώρα ευρίσκεται  σε τροχιά «σύγκρουσης». Άλλωστε τα συμφέροντα αμφοτέρων είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα.

Το αποκαλούμενο συμβούλιο των Τουρκμένων  της Συρίας , σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στην χώρα  αφορά αποκλειστικά την στήριξη του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την συριακή αντιπολίτευση, και όχι την  καταπολέμηση  του ISIS,

Το ερώτημα είναι ένα και θέλει απάντηση . Οι Τούρκοι θα πράξουν το απονενοημένο και θα εισβάλουν στην Συρία για λογαριασμό των Τουρκομάνων;

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR