World

Η Άγκυρα μετά την σύγκρουση με την Μόσχα χάνει όλο και περισσότερο την επιρροή της στην Κεντρική Ασία

Η Τουρκία έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στην Μέση Ανατολή, και τώρα χάνει και την επιρροή της  στην Κεντρική Ασία, αναφέρει ο  αρθρογράφος  της εφημερίδας Al-Monitor,  Zulfikar Dogan.

Η Τουρκία έχει χάσει λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με την Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, την οικονομική, πολιτική και διπλωματική επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Τώρα είναι τώρα στα πρόθυρα να χάσει  ολοκληρωτικά και την επιρροή της στην Κεντρική Ασία λόγω της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και  Ρωσίας μετά τα γεγονότα στην Συρία,  γράφει ο αρθρογράφος.

Ο Ντογκάν αναφέρει ότι «ορισμένες από τις χώρες της ΚΑΚ, που έχουν στενούς δεσμούς με την Τουρκία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα αποστασιοποιούνται συστηματικά από την Άγκυρα .

Στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, πολλές χώρες  καταδίκασαν την Άγκυρα και διαμήνυσαν στην τουρκική κυβέρνηση  να ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η υποστήριξη που παρέχουν στην Ρωσία οι  τουρκογενείς  δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες σημειωτέον  έχουν λάβει δάνεια δισεκατομμυρίων  δολαρίων από την Τουρκία  , καθώς και το  κάλεσμα για συγγνώμη, συγκλόνισαν τον  Ερντογάν,  απογοητεύοντας και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Οι ρωσικές κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές τουρκικών εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ασία, και την διαδρομή δια μέσου της  Κασπίας Θάλασσας , ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο.

Λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και το ενδεχόμενο επανάληψης των συγκρούσεων  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν δεν φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων. Υπάρχουν φόβοι επίσης για την  Τουρκία από τα νέα  ρωσικά πυραυλικά συστήματα στην Κασπία Θάλασσα .

Τον Δεκέμβριο  υπογράφηκε από την Ρωσία και την Αρμενία μια σημαντική και ισχυρή στρατιωτική συμφωνία, η οποία σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των ρωσο-γεωργιανών σχέσεων και την σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οδηγούν την Τουρκία στην απώλεια της προσβάσεως στον Καύκασο.

Επιπλέον, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία, προτιμώντας να διαπραγματευθεί με το Ιράν.

Όλα αυτά τα βήματα οδηγούν σε  απομόνωση την Άγκυρα στην Κεντρική Ασία, καταλήγουν πολλοί ειδικοί αναλυτές.

Αυτό όμως που δηλώνουν όλοι αυτοί οι αρμόδιο επί των γεωπολιτικών θεμάτων είναι ότι,  οι Τούρκοι, ενεργώντας εδώ και δύο χρόνια όπως οι Οθωμανοί πρόγονοι τους , δημιούργησαν «ισχυρά αντανακλαστικά» στις χώρες αυτές.

Οι Τουρκογενείς πληθυσμοί γνώρισαν κατά το παρελθόν από «πρώτο χέρι» τι ακριβώς σημαίνει οθωμανική κυριαρχία , και έτσι  τώρα προτιμούν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία , παρά με τον  «εγγονό» του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή .

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,με τίτλο («Καταιγίδα» ρωσικών πυραύλων Iskander από την Κασπία Θάλασσα), τονίσαμε την τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων Iskander-M στην νότια Ρωσία , με τους οποίους η Μόσχα θα ελέγχει  όλη την Μαύρη  θάλασσα και το τουρκικό στόλο της περιοχής .

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR