National affairs

ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ξαναβγήκαν από το «ράφι” όλα τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000, ενεργειακής σύνδεσης Τουρκίας Ισραήλ μετά την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών που άρχισε αυτές τις μέρες και μάλιστα με την πρωτοβουλία του ίδιου του Ερντογάν που δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ!

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, η Τουρκία σχεδιάζει να συνδεθεί με το Ισραήλ με πέντε ενεργειακούς αγωγούς, πετρελαίου, φυσικού αερίου, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και οπτικών ινών, και όπως τονίζεται επείγει η κατασκευή τους το δυνατόν συντομότερο.

israile_5_hat_h81378_d3c11

Οι αγωγοί αυτοί και ιδιαιτέρα ο αγωγός φυσικού αερίου, θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αεριού της ισραηλινής ΑΟΖ ενώ θα κυριαρχεί και στη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ εν όψει και της αναμενόμενης επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που το αναμένει τάχιστα για τους δικούς της λόγους η Άγκυρα.

Ο κύριος αγωγός θα ονομάζεται Medstream και θα προμηθεύει το Ισραήλ με το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν ενώ σχεδιάζονταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Τουρκίας Ρωσίας και η σύνδεση με το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Μάλιστα στην Άγκυρα διατείνονται ότι θα υπάρξει ενεργειακή σύνδεση του Ισραήλ μέσω Τουρκίας με την Κεντρική Ασία ακόμα και μέχρι την Κίνα, ενώ υποστηρίζουν πως τα σχέδια αυτά τα είχαν συζητήσει παλαιότερα και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις 28 Μαΐου του 2005 στην Άγκυρα.

Φυσικά το Κυπριακό δεσπόζει σε όλα αυτά τα σχέδια και η αναμενόμενη επίλυση του με την ουσιαστική κατάργηση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα διευκολύνει την Άγκυρα στην υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων της επικυριαρχίας της με την ισραηλινή συνεργασία στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την πολυδιαφημιζόμενη εδώ και χρόνια προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ, όπως αποδεικνύεται επρόκειτο για… όνειρα «θερινής νυκτός» καθώς στην πραγματικότητα κανείς δεν εμπιστεύεται συνεργασία με μια κατεχόμενη μνημονιακή χώρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR