Αλβανίας Αναστάσιος
Πνευματικά ωφέλιμα

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας: Καθοριστική η παρουσία Του

«Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα της περίεργης απομόνωσης που μας έχει επιβάλει η πανδημία, στη μοναξιά, την αγωνία και τον φόβο, ας αντισταθούμε, αδελφοί μου, γιορτάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα με προσήλωση κυρίως στη λυτρωτική παρουσία του ακτίστου Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος εισέρχεται στην κτιστή δημιουργία, διατηρώντας τον τελευταίο λόγο στην πορεία της ζωής μας και ολοκλήρου της κτίσεως», προτρέπει στο μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

«Το όνομα αυτού… μεθ' ημών ο Θεός» (Μτ. 1:23)

Φέτος τα Χριστούγεννα θα τα εορτάσουμε χωρίς εξωτερικούς πανηγυρισμούς, χωρίς πολυπληθείς οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις, αλλά ακόμη και χωρίς καθολική συμμετοχή των πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις. Συγχρόνως, όμως, οι περιορισμοί, λόγω της πανδημίας, θα έχουν και μερικές θετικές παρενέργειες. Πριν από όλα είναι ευκαιρία να εκτιμήσουμε πόσο τεράστια σημασία έχουν στην πνευματική και κοινωνική μας ζωή τα αυτονόητα για τους πιστούς ̇ η δυνατότητα να μεταβαίνουμε όποτε αποφασίζουμε στους ιερούς ναούς, για να προσευχηθούμε, για να συμμετάσχουμε στις λατρευτικές εκδηλώσεις, στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα άλλο είδος πνευματικής «νηστείας» και ασκήσεως, που επιβάλλεται από εξωτερικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φέτος ίσως μειωθούν από τη μεγάλη αυτή εορτή τα παράτερα επιχρίσματα ̇ ο περιττός εκκωφαντικός θόρυβος και τα άσχετα στοιχεία που έχουν διεισδύσει, με κύριο σκοπό το κέρδος και τη ματαιοδοξία, αλλοιώνοντας το αληθινό νόημα της μοναδικής εορτής. Θα γιορτάσουμε με απλότητα, στέρηση αλλά και πόνο γι' αυτούς που απεβίωσαν ολομόναχοι και γι' αυτούς που επεβίωσαν μέσα στη θλίψη και την αμηχανία, ταλαιπωρημένοι από τις ποικίλες δυσκολίες.

Παρ' όλη την αποξένωση και την ερημιά που μας απειλεί, στην εορτή των Χριστουγέννων δεσπόζει πάντοτε το μοναδικό γεγονός, ο ερχομός και η παρουσία του Υιού και Λόγου του Θεού. Ο Χριστός δεν έρχεται σαν επισκέπτης να μας χαιρετήσει ευγενικά και κατόπιν αθόρυβα να φύγει. Έρχεται, για να μείνει μαζί μας. Αυτό δηλώνει το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει «μεθ' ημών ο Θεός». Δεν έρχεται σαν δυνάστης, να μας αφαιρέσει την ελευθερία, επιβάλλοντας το θέλημά του. Έρχεται σαν βρέφος συμμεριζόμενος τη στέρηση, την ξενιτειά και μ' ένα αδιόρατο χαμόγελο ειρήνης και ελπίδος έρχεται να μείνει μαζί μας. Θα αντιμετωπίσει ο ίδιος δοκιμασίες, προσβολές, εχθρότητες, που θα κορυφωθούν στο Πάθος, συμμετέχοντας στην οδύνη της ανθρωπότητος. Έρχεται, για να μείνει μαζί μας, αμφισβητούμενος, διωκόμενος, να μας στηρίξει, να μας παρηγορήσει με την αναστάσιμη υπόσχεσή του: «και ιδού εγώ μεθ' υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Μτ 28:20). Είναι μαζί μας όχι μόνον στις γαλήνιες φάσεις των επιτυχιών, της καλής υγείας και των αρμονικών σχέσεων με τους άλλους. Παραμένει μυστικά μαζί μας και στις θολές περιόδους, όταν η θλίψη, η αποτυχία, η ασθένεια καταπονούν την ύπαρξή μας.

Κυρίως η καθοριστική αυτή παρουσία πρέπει να είναι συνειδητή και συνεχής στη διαμόρφωση και τον έλεγχο των σκέψεων, των ιδεών, των αποφάσεων και των ενεργειών μας. Δεν μπορούμε να ικετεύουμε να είναι παρών στις δύσκολες ώρες της ζωής μας και να αδιαφορούμε για το θέλημά του ή να το παραθεωρούμε στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας στην καθημερινή μας ζωή. Η διαρκής συναίσθηση της παρουσίας του είναι η μόνη ικανή να μας οδηγήσει σωστά στις περιπέτειες του βίου μας.

Την πολύπλευρη αυτή παρουσία καλούμεθα να ζήσουμε εντονότερα, αυτή τη φορά με λιγότερη έπαρση για την ανθρώπινη γνώση, τις ικανότητες και τη δύναμή μας. Με περισσότερη αναζήτηση για τις προτεραιότητες του ανθρώπινου γένους και αλληλεγγύη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με περισσότερη ελπίδα. Είναι συμβολικό ότι το εμβόλιο, που αναμένεται να δώσει διέξοδο στην πολύπλευρη αιχμαλωσία μας από τον κορονοϊό, έρχεται στη ζωή μας σαν ιδιότυπο χριστουγεννιάτικο δώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα της περίεργης απομόνωσης που μας έχει επιβάλει η πανδημία, στη μοναξιά, την αγωνία και τον φόβο, ας αντισταθούμε, αδελφοί μου, γιορτάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα με προσήλωση κυρίως στη λυτρωτική παρουσία του ακτίστου Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος εισέρχεται στην κτιστή δημιουργία, διατηρώντας τον τελευταίο λόγο στην πορεία της ζωής μας και ολοκλήρου της κτίσεως.

Στην απροσδιόριστη, απρόσμενη μοναξιά που μας παγώνει, η μυστική παρουσία του Χριστού ζεσταίνει τη σκέψη και ζωογονεί τους πνεύμονες. Αυτό το αισιόδοξο άγγελμα των Χριστουγέννων, καθαρό σαν διαμάντι, χωρίς ποικίλα στολίδια, χρυσόσκονη και εντυπωσιακά περιτυλίγματα, πρέπει φέτος ιδιαίτερα να αναδειχθεί και να βιωθεί. Όχι σαν απλή ανάμνηση ενός αξιαγάπητου βρέφους, αλλά ως καθοριστικό μήνυμα ελπίδος, ως η μοναδική έκφραση της αγάπης, της παντοδυναμίας του Πατρός, του Κυρίου και Δημιουργού του σύμπαντος, ως εγγύηση του γεγονότος ότι δεν είμαστε μόνοι στην προσωπική και παγκόσμια περιπέτειά μας ούτε στην πρόσφατη πανδημία.

Αυτή την καθοριστική εμπειρία οφείλουμε όχι μόνο να την ενισχύσουμε μέσα μας, αλλά να τη μεταδώσουμε ως πνευματικά αντισώματα στους γύρω μας. Με στοργή, με ταπείνωση, με τον λόγο, με τη σιωπή, χωρίς προκλητική οίηση. Δεν είναι μόνον ο κορονοϊός που μεταδίδεται αθόρυβα και δραστικά. Πολύ περισσότερο, η πίστη σε αυτή τη λυτρωτική παρουσία μεταδίδεται ήρεμα και αποτελεσματικά από πιστό άνθρωπο σε άνθρωπο και από ομάδα σε ομάδα.

Το πιο ουσιαστικό, λοιπόν, χριστουγεννιάτικο δώρο, αδελφοί μου, που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας είναι η συναίσθηση και η μαρτυρία της παρουσίας του Σωτήρος Χριστού στην καθημερινή μας πορεία.

Ευλογημένα Χριστούγεννα με ανθεκτική υγεία! Ειρηνοφόρο και ολόφωτο το Νέο Έτος 2021».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ