Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος: Πως θα εορτάσουμε αληθινά Χριστουγέννα και χριστοπρεπέστερα

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ενώ στο τέλος ο Πατριαρχης ευλόγησε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου και τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών, αλλά και λαϊκών, που εόρταζαν σαν σήμερα ή συνδέθηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την ιερά αυτή Σκήτη της Χάλκης.

Ο Παναγιώτατος, με αφορμή την σημερινή εορτή, αναφέρθηκε στον βίο του θαυματουργού Αγίου, ο οποίος, όπως είπε, εφάρμοσε στη ζωή του πλήρως το θέλημα του Θεού.

“Όλοι οι Χριστιανοί καλούμαστε να ζούμε διά τον Χριστόν, με τον Χριστόν και κατά Χριστόν, όπως ακριβώς έλεγε και ο Απόστολος Παύλος: «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Γαλ. β´, 20).

Η σωτηρία των ανθρώπων είναι ο πρώτος και ο έσχατος λόγος, διά τον οποίο ήλθε ο Χριστός στη γη. Και θα εορτάσουμε αληθινά Χριστουγέννα και ασφαλώς χριστοπρεπέστερα και χριστοτερπέστερα, εάν ενθυμηθούμε τον σκοπόν αυτόν της θείας Ενανθρωπήσεως και κατευθύνουμε όλη την επίγεια ζωή μας προς τον σκοπό της σωτηρίας μας και τον αιώνιο προορισμό μας, όπως ακριβώς έκανε και ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος αποτελεί ιερό παράδειγμα προς μίμησι διόλους τους Χριστιανούς, μάλιστα δε δι ημάς τους έχοντες την ευθύνη της διαποιμάνσεως του λαού του Θεού.”

Μιλώντας για τον Ιερομόναχο Αρσένιο Γανοχωρίτη, ο οποίος το 1868 έθεσε τον θεμέλιο λίθο της αρχικής σκήτης, την οποία και αφιέρωσε στον Άγιο Σπυρίδωνα, ο Πατριάρχης τόνισε ότι ο μακαριστός κατώρθωσε να μετατρέψει την ταπεινή αυτή σκήτη σε φωτεινό σύμβολο καταλλαγής και αρμονικής συνυπάρξεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

“Διά της γλυκείας αυτού μορφής, της ηπιότητος του χαρακτήρος του, της προθυμίας του και της αγάπης του προς όλους, ο ασκητής Αρσένιος προσήλκυσε όχι μόνον τους ομοδόξους κατοίκους των Πριγκηποννήσων και της Πόλεως, ιδιαιτέρως δε τους ιεροσπουδαστάς της Χαλκίτιδος Θεολογικής Σχολής, τους οποίους και καθωδηγούσε πνευματικώς ως εξομολόγος και στήριζε οικονομικώς μέσω υποτροφιών, αλλά και πολλούς κατέχοντας υψηλάς και υπευθύνους θέσεις στην Οθωμανική διοίκησι, ομογενείς και αλλογενείς.”  

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, ηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και υπεύθυνο της Σκήτης, καθώς και τους συνεργάτες του, “διά τον ζήλον και την αφοσίωσίν σας προς την Χαλκίτιδα Σχολή, χάρις εις τα οποία συνεχίζεται η ζωή και η ιστορία της Ιεράς Μονής και των σεπτών εξαρτημάτων της, όπως της ενταύθα Σκήτης του Αγίου Σπυρίδωνος.” 

Προηγουμένως, ο Επίσκοπος Αραβισσού, στην προσφώνησή του, καλοσώρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο στην πανηγυρίζουσα Σκήτη.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικάνωρ, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με τον Ιερομ. κ. Βασίλειο, μέλος της Αδελφότητας της Μονής και κατά σάρκα αδελφό του, άλλοι κληρικοί και μοναχοί, και πλήθος πιστών. 

Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Σκήτης και γεύμα στην Ι.Μονή Αγίας Τριάδος. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...