Πατριαρχεία

Ρώσος Ιεράρχης: Τα εκκλησιαστικά σχίσματα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο ως μέσο γεωπολιτικής

Την 1η Μαρτίου , πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα στη Μόσχα στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή Μαύρης Θάλασσας-Βαλκανίων».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή του Δημόσιου Επιμελητηρίου Ασφαλείας και Αλληλεπίδρασης με τις Δημόσιες Επιτροπές Παρακολούθησης, τη Μόνιμη Αποστολή της Δημοκρατίας της Κριμαίας στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Στη συνεδρία στρογγυλής τραπέζης, έγινε μεταξύ άλλων και η παρουσίαση από πλευράς του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Αρχιεπισκόπου Βλαντικαβκάζ και Αλανίας Λεωνίδα με θέμα «Εκκλησιαστικά σχίσματα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο ως μέσο γεωπολιτικής».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν 7 από τις δεκαπέντε Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην επικράτεια των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, ο Ρώσος Ιεράρχης άγγιξε, ιδίως, την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, όπου το 2019 ψηφίστηκε νόμος με σκοπό την κατάσχεση αρχαίων εκκλησιών και μοναστηριών από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ως γνωστόν, η υιοθέτηση του νόμου προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους κατοίκους του Μαυροβουνίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας υπενθύμισε: “Οι ενέργειες διαμαρτυρίας αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βγήκαν έξω για να δηλώσουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα ιερά τους. Οι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου, αγωνίστηκαν για να καταργηθεί αυτός ο νόμος που εισάγει διακρίσεις”.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών και η Ιερή Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και οι προκαθήμενοι και οι ιεράρχες των Εκκλησιών των Ιεροσολύμων, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, των τσεχικών εδαφών και της Σλοβακίας έχουν επανειλημμένα ενεργήσει για την κανονική ενότητα της σερβικής εκκλησίας. Τελικά, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, αναγκάστηκε να υπογράψει τις τροποποιήσεις του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας που ενέκρινε το κοινοβούλιο, καταργώντας τις διατάξεις της νομοθετικής πράξης που εισήγαγαν διακρίσεις κατά Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Ο Ρώσος Ιεράρχης έκανε έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ο πρώην Πρόεδρος Poroshenko στηρίχθηκε επίσης στη στήριξη μιας μη κανονικής δομής. Μιλώντας για τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» που διακηρύχθηκε το 2018 με κατάφωρη παραβίαση των κανόνων της εκκλησίας, όπως είπε, οδήγησε στη διαίρεση των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης ότι το έργο για τη δημιουργία της OCU, στο οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέλαβε άμεση και ηγετική συμμετοχή, εντάσσεται στη λογική των γεγονότων των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στον σύγχρονο κόσμο.

«Εκφράζω τη σταθερή μου ελπίδα ότι το σχίσμα στον κόσμο της Ορθοδοξίας, που ξεκίνησε από εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις εχθρικές προς την Εκκλησία του Χριστού, δεν θα διαρκέσει πολύ. Σήμερα όλοι πρέπει να σταματήσουμε, να σκεφτούμε σοβαρά τι συμβαίνει και να μην ενεργούμε με εντολή ξένων αξιωματούχων, αλλά όπως μας ζητά το Άγιο Πνεύμα, η χριστιανική μας συνείδηση ​​και οι ιεροί κανόνες της Μητέρας Εκκλησίας », συνόψισε ο Αρχιεπίσκοπος Vladikavkaz.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ