Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Νέος Πατριάρχης Σερβίας ο Ζάγκρεμπ Πορφύριος- Με ευτράπελα και άρωμα...κορονοϊού η όλη διαδικασία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ως άνθρωπος του Σέρβου προέδρου εκτιμούν οι αναλυτές πως θα πρέπει να χαρακτηριστεί ο νέος Πατριάρχης Σερβίας. Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ & Λιουμπλιάνα Πορφύριος εξελέγη πριν από λίγο 46ος Πατριάρχη.

Αναλυτές αναφέρουν πως είναι κοντά στο καθεστώς Βούτσιτς, είναι νεότερος και φαίνεται πιο μοντέρνος. Ωστόσο, ηγήθηκε της απολύσεως καθηγητών της Εκκλησίας στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, οι οποίοι μίλησαν κατά της κακοποίησης και της διαφθοράς στο ίδρυμα, παραβιάζοντας άμεσα την αυτονομία των πανεπιστημίων, η οποία προστατεύεται από το σερβικό σύνταγμα.

 

Πως εξελίχθηκαν τα πράγματα

 

Το πρωί, ενώ πάνω από 40 Μητροπολίτες έπρεπε να δώσουν το παρών στο συλλείτουργο προ της συνοδικής διαδικασίας, κάποιοι καθυστέρησαν και ήρθαν στα μισά της Θείας Λειτουργίας.

Της Συνόδου προήδρευσε ο Επίσκοπος Srem Βασιλειος, διότι ο Επίσκοπος Sabac Λαυρέντιος, ο οποίος, ως ο παλαιότερος επίσκοπος, είχε προγραμματιστεί να είναι ο πρόεδρος, νοσηλεύτηκε χθες σε κλινική στο Βελιγράδι με προβλήματα μετά τον εμβολιασμό του για τον κορονοϊό. Σερβικά ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν πως χρειάστηκε και μετάγγιση αίματος και τώρα είναι καλύτερα.

Η ψηφοφορία για το τριπρόσωπο ανέδειξε τους Μητροπολιτες: Μπάτσκας Ειρηναίο (ήταν και στην προηγούμενη εκλογή το 2010), Ζάγκρεμπ & Λιουμπλιάνα Πορφύριο και Μπάνια Λούκα Εφραίμ.

Όπως όριζε η διαδικασία στην συνέχεια ο μοναχός Matej τράβηξε στην τύχη το όνομα του νέου Πατριάρχη...

 

 

Θέμα με τις κάμερες

 

Ορισμένοι Επίσκοποι πριν ξεκινήσει η διαδικασία εξέφρασαν ανησυχία γατί ο χώρος καλύπτεται πλήρως από κάμερες. Ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Χρυσόστομος απευθύνθηκε στις αρχές της Εκκλησίας, ζητώντας να καλυφθούν και να απενεργοποιηθούν οι κάμερες κατά τη διάρκεια της Συνόδου

 

Άλλοι σε κελιά άλλοι σε πολυτελή ξενοδοχεία

 

Θέμα δημιουργήθηκε και στα ΜΜΕ με την διαμονή των Μητροπολιτών. Οι επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έμειναν στο Βελιγράδι αυτές τις μέρες λόγω της εκλογής νέου πατριάρχη, διέμειναν σε διάφορες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, οπότε άλλοι περνούσαν λίγο χρόνο στα κελιά του Πατριαρχείου, ενώ άλλοι απολάμβαναν την πολυτέλεια σε ξενοδοχεία.

Δημοσιογράφοι της Nova.rs βρήκαν τον Μητροολίτη Κάρλοβατς Γεράσιμο να εισέρχεται στο "Saint Ten", ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Βρακάρ (πέντε αστέρια), και δίπλα του στις εγκαταστάσεις του προαναφερθέντος ξενοδοχείου είδαν τον Επίσκοπο Όσιγιεκ-Πολίε Χερουβείμ καθώς και τον Επίσκοπο Bihać-Petrovac Σέργιο.

Οι δύο αυτοί Επίσκοποι Χερουβείμ και Σέργιος πρόσφατα, ο ένας μετά τον άλλο, έγραψαν κείμενα στα οποία δοξάζουν τον χαρακτήρα και το έργο του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς. Από την άλλη πλευρά, ο Γέράσιμος είναι ένας από τους επίσκοπους που πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας πριν από την Εκλογική Συνέλευση, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της επισκοπής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, εκτός από το αναφερόμενο ξενοδοχείο στο Vracar, κάποιοι εκ των Επισκόπων, μεταξύ των οποίων είναι οι Ειρηναίος, Πορφύριος και Εφραίμ στεγάζονται στο ξενοδοχείο "Moskva".

Σε αντίθεση με τους επισκόπους που περνούν το χρόνο τους στο "Saint Ten", ορισμένοι από τους υπόλοιπους Επισκόπους αποφάσισαν να περάσουν τη διαμονή τους στο Βελιγράδι στα κελιά του Πατριαρχείου. Μεταξύ αυτών είναι οι Μητροπολίτες Budva και Niksic Ιωαννίκιος, ο Βρετανίας και Σκανδιναβίας Δοσίθεος, Νότιας Αμερικής Κύριλλος, Raska και Prizren Θεοδόσιος, Ντίσελντορφ και πάσης Γερμανίας Γρηγόριος.

Ποιος είναι

Ο κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986. Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης). Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990. Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας). Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας. Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

https://www.youtube.com/watch?v=XE_XDzBt-RQ&feature=emb_title

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ