Απαντήσεις σε διάφορα θέματα σχετικά με την εκκλησία και τον κορονοϊό έδωσε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων, σε νέα του παρέμβαση.
Αρχικά υπογράμμισε πως η εκκλησία πιστεύει ότι είναι αδύνατο να νοσήσει κανείς από κορονοϊό από το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ωστόσο, παίρνει προφυλάξεις, καθώς είναι δυνατόν να πάρει την ασθένεια από το κύπελλο και το κουτάλι που οι πιστοί λαμβάνουν την Κοινωνία.
"Τα ιερά δώρα βρίσκονται στο κύπελλο και τα μοιράζουμε με το κουτάλι. Όπως υπάρχει νερό μέσα σε ένα ποτήρι νερό και υπάρχει και γυαλί και το αγγίζουμε έτσι και οι άνθρωποι κάνουν χρήση στο κύπελλο μετά την Θεία κοινωνία. ο ιός δεν θα παραμείνει στο μπολ ή στο πρόσωπο; ... Δεν υπάρχει καμία αντίφαση, εδώ είναι μόνο μια διευκρίνιση”, δήλωσε ο Μητροπολίτης κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής διάσκεψης με τους πιστούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα μετά από κάθε έναν που κοινωνεί, το κουτάλι σκουπίζεται με ένα ειδικό μαντήλι, εμποτισμένο με απολυμαντικό υγρό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιπλέον, οι πιστοί δεν φιλουν το κύπελλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σκουπίζουν τα χείλη τους με πετσέτες μίας χρήσης.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η θέση της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως διατυπώθηκε από τον Ιεράρχη, για το σε ποιες περιπτώσεις ένα παιδί μπορεί να βαφτιστεί από ένα λαϊκό.
“Σε συνθήκες μαζικής αυτοαπομόνωσης, οι ιερείς εξακολουθούν να εκτελούν το μυστήριο του βαπτίσματος, ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάθε λαϊκός μπορεί να το κάνει αυτό”, δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων. «Δεν ακυρώνουμε το βάπτισμα των ανθρώπων, συνεχίζουμε να βαφτίζουμε τόσο βρέφη όσο και ενήλικες, αλλά ζητάμε να λάβουμε προφυλάξεις, ζητάμε να προστατευθούμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ιλαρίων και συμπλήρωσε:
“Εάν, για κάποιο λόγο, το παιδί δεν μπορεί να βαφτιστεί από έναν ιερέα, και είναι σε θανάσιμο κίνδυνο, τότε κάθε λαϊκός μπορεί να βαφτίσει το παιδί αυτό και αυτό το μυστήριο θα είναι έγκυρο.
Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε νερό στο παιδί και πείτε:" Βπατίζεται ο δούλος του Θεού - και να δώσετε ένα όνομα - στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ", δήλωσε ο Μητροπολίτης. Ωστόσο, τέτοιες καταστάσεις, είπε, πρέπει να αποφεύγονται καλύτερα. Ως εκ τούτου, συνέστησε να συμφωνούν εκ των προτέρων με τον ιερέα για την εκτέλεση του μυστηρίου.
Σχετικά με την επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ζήτησε ψυχική προετοιμασία με αφορμή το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε καμία ευκαιρία να έρθει ο πιστός στην εκκλησία για το Πάσχα, αλλά η σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας πρέπει να συζητήσει αυτό το ζήτημα., τόνισε.
"Πρέπει να προετοιμαστούμε με ψυχραιμία για το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση θα παραμείνει. Θα σκεφτούμε και θα συζητήσουμε με την Ιερά Σύνοδο πώς θα προετοιμαστούμε για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα", δήλωσε ο μητροπολίτης. Ταυτόχρονα, παρότρυνε τους πιστούς να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο εορτασμός του Πάσχα θα περιοριστεί στην «παρακολούθηση της εκπομπής της πατριαρχικής λειτουργίας στους κεντρικούς σταθμούς» και όχι στον ναό.
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως ο πατριάρχης Κύρλλος θα απευθύνει έκκληση στους πιστούς πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, πριν από το Πάσχα, σε σχέση με την απειλή της εξάπλωσης του κορονοϊού και θα εξηγήσει αν θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε εκκλησίες.
Στο μεταξύ μετά τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πόλη με την εικόνα της Παναγίας ένας ακόμα Ρώσος Ορθόδοξος μητροπολίτης πραγματοποίησε αεροπορική πομπή με σταυρό ενάντια στον κορονοϊό
Ο Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Κύριλλος στήριξε την ιδέα των ιεραρχών από άλλες μητροπόλεις της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πόλη με ένα ευλογημένο σταυρό από τα Ιεροσόλυμα και τμήματα λειψάνων.