Πατριαρχεία

Ιλαρίων για ευθανασία στην Γερμανία: Κληρονομιά του Χίτλερ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματική την απαγόρευση της ευθανασίας, δηλαδή τη δολοφονία ενός ατόμου κατόπιν αιτήσεώς του. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με μια απόφαση-σταθμό χαρακτηρίζει αντισυνταγματική διάταξη του γερμανικού Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει επιχειρηματικές δραστηριότητες με στόχο την συνδρομή σε ευθανασία.

Αξιολογώντας την απόφαση, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βόλοκολάμσκ Ιαλρίων δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Γερμανία για το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά τη νίκη επί του Ναζισμού, αναβιώνει η κληρονομιά του Αδόλφου Χίτλερ. Αξίζει να περιμένουμε 75 χρόνια για τις αποφάσεις που κάποτε έκανε ο ίδιος για να αναβιώσει σε ένα νέο κέλυφος με μια νέα σάλτσα ».

Όπως τόνισε ο ίδιος στο πρόγραμμα «Εκκλησία και Ειρήνη», ο Χίτλερ μπορεί να ονομαστεί πρωτοπόρος της σύγχρονης ευθανασίας: ακόμη και στην προπολεμική εποχή, ξεκίνησε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας και τη δημιουργία των απαραίτητων διαδικασιών και έθεσε την ιδεολογική βάση για αυτή την πρακτική. Με τη διαταγή του Χίτλερ, τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι άνθρωποι που είχαν διάφορα είδη τραυματισμών ή ψυχικών ασθενειών υπέστησαν ευθανασία.

"Σήμερα βλέπουμε πώς αναβιώνει αυτή η ναζιστική ιδεολογία", δήλωσε ο Ιεράρχης. Τόνισε ότι τώρα η λέξη "ευθανασία" σημαίνει τη δολοφονία σοβαρών ασθενών και σε ορισμένες χώρες επιτρέπεται ήδη η παιδική ευθανασία. "Η θέση της Εκκλησίας ήταν πάντα ότι η ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου είναι στα χέρια του Θεού", υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας. “Εάν ένα άτομο υποφέρει, αυτός ο πόνος του στέλνεται από τον Θεό, έτσι ώστε να καθαρίζεται πνευματικά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τερματίσει τη ζωή ενός ατόμου. "

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όταν, για παράδειγμα, ένας ασθενής συνδέεται με μια συσκευή τεχνητής αναπνοής ή όταν ένα άτομο αρνείται οικειοθελώς τη θεραπεία, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια, αλλά μόνο μπορεί να παρατείνει τα βάσανα. "Αυτή είναι μια ηθική επιλογή που μπορεί να κάνει ο καθένας", τόνισε. Η Εκκλησία δεν λέει ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες μέθοδοι για να παραταθεί η ζωή με κάθε κόστος. Αλλά αν μιλάμε για τη δολοφονία ανθρώπων που δεν θέλουν να ζουν για κάποιο λόγο, για παράδειγμα, επειδή έχουν σοβαρή ασθένεια ή κάποια άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ψυχικής ασθένειας, η Εκκλησία δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν με όλα τα δυνατά μέσα και, το σημαντικότερο, πρέπει να επιστρέψουμε στους ανθρώπους αυτούς τη βούληση να ζήσουν.

"Από την άποψη της Εκκλησίας, οποιαδήποτε δολοφονία είναι εγκληματική, είτε πρόκειται για ευθανασία, έκτρωση ή άλλη μορφή στέρησης της ζωής, ακόμη και αν δικαιολογείται από έναν ή τον άλλο λόγο. Η μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι οι περιπτώσεις δολοφονίας κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών ή η καταστροφή τρομοκρατών, δηλαδή η θανάτωση ενός προσώπου για να τον αποτρέψει από το να σκοτώσει άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση κατά την οποία η δολοφονία μπορεί να δικαιολογηθεί ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...