Ο Πατριάρχης Μόσχας «ανησυχεί με όλη του την καρδιά» για τον διαχωρισμό του Ορθόδοξου κόσμου, τουλάχιστον όπως δήλωσε σε μια συνάντηση με τους κληρικούς της Μόσχας.
Ο κ.Κύριλλος μοιράστηκε τον «προσωπικό του πόνο» για τις δραστηριότητες μεμονωμένων προκαθημένων των τοπικών Εκκλησιών που υποστήριξαν το ουκρανικό σχίσμα, όπως είπε
Η συνάντηση του Πατριάρχη με τους κληρικούς της πόλης της Μόσχας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα συνεργασίας με τη Ρωσική Φρουρά του Συνδέσμου για τη Συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις , ιερέα Ρομάντ Μπογκντασαρόφ, η συνάντηση με τον Πατριάρχη διεξήχθη σε ένα καλό και εγκάρδιο κλίμα, ήταν μια εμπιστευτική συζήτηση "με τον πατέρα και μέντορα".
"Ο Πατριάρχης μίλησε για το τι συμβαίνει τώρα στην ξένη πολιτική αρένα, μοιράστηκε τα συναισθήματά του σχετικά με τις ενέργειες των κακών δυνάμεων που θέλουν να χωρίσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας ", δήλωσε ο Μπογκντασαρόφ.
«Επίσης σχολίασε τα γεγονότα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των σχισματικών και των μεμονωμένων προκαθημένων τοπικών εκκλησιών είναι ο προσωπικός του πόνος, αυτό που βιώνει με όλη του την καρδιά», πρόσθεσε ο ιερέας.
EΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ;
Σύμφωνα με το RIA Novosti, το Φανάρι πάντως δεν σκοπεύει να σταματήσει. Έχει ήδη επιλέξει τις επόμενες τοπικές εκκλησίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα πρέπει να “υπακούσουν” με τη βοήθεια επιρροών Αμερικανών πολιτικών.
Με αφορμή την κρίση με την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναλυτές πιστεύουν πως ο Πατριάρχης Θεόφιλος θα δεχτεί απίστευτη πίεση. Εδώ και καιρό οι Ιεροσολυμίτες δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.
Μετά την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία (PCU) και την παραχώρηση του Τόμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι φύλακες των μεγαλύτερων ιερών του Χριστιανισμού κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ανέχονταν την παρουσία σχισματικών.
Η παρέμβαση των πολιτικών δεν οδήγησε σε τίποτα. Τον Ιανουάριο, ο πατριάρχης Θεόφιλος ακύρωσε μια συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, και αντί αυτού δέχτηκε εκκλησιαστικά μέλη της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC).
Πλέον τα δεδομένα όμως γίνονται πιο ασφυκτικά αφότου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας αναγνώρισαν την PCU υπό την πίεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ελληνικών αρχών.
Εμπειρογνώμονες που παρατηρούν την κατάσταση παραδέχθηκαν στο ρωσικό πρακτορείο ότι ο επόμενος στόχος του Φαναρίου θα είναι το Πατριαρχείο Ιερουσολύμων, επειδή ανήκει στην αποκαλούμενη “οικογένεια ελληνικών εκκλησιών” .
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον Πατριάρχη Θεόφιλο, όμως η πηγή της πίεσης δεν είναι η αμερικανική πρεσβεία και το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως έγραψαν μερικά ΜΜΕ αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ."λέει στο RIA Novosti μια πηγή κοντά στην ηγεσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Με παραλήπτη τον Πατριάρχη Θεόφιλο-ισχυρίζεται η πηγή του πρακτορείου- έφτασαν επιστολές από τον Joe Biden, τον κύριο αντίπαλο του Donald Trump στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στην προεδρική θητεία του Ομπάμα, ο Μπάιντεν ήταν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προσωπικά επέβλεπε την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας.
"Δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από τους Δημοκρατικούς - αυτό δεν συνάδει με το ύφος τους, υπάρχουν διάφοροι υπαινιγμοί, αόριστα επιχειρήματα, από τα οποία ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα” αναφέρεται.
Ωστόσο, ο πατριάρχης Θεόφιλος δεν ξεγελιέται και σύμφωνα με την πηγή του Ria, δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του, την οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει στο παρελθόν: Στην Ουκρανία υπάρχει μόνο μία εκκλησία - το UOC, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου λειτούργησαν οι ιεράρχες αυτής της κανονικής δομής.
«Ο Θεόφιλος δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ελλήνων αδελφών του, του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδος Ιερώνυμου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, αναγνωρίζοντας την PCU. Είναι ανεξάρτητη από τους Έλληνες, εκτός από ότι έχει έντονη σχέση με την Κωνσταντινούπολη: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ενάντια στην εκλογή του το 2005».
Παρόλα αυτά, το Φανάρι έχει μεγάλη επιρροή στην ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έναν άλλο συνομιλητή του RIA Novosti, ήδη σε ουκρανικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.
Σύμφωνα με τις πηγές του ρωσικού πρακτορείου θα “χτυπηθεί” και η κυπριακή εκκλησία που εκπροσωπεί την «ελληνική οικογένεια». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, αναγνωρίζει μόνο το κανονικό UOC. Επιπλέον, επανειλημμένα κάλεσε να συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας σε Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Το τι συνέβη με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο και την αντίδραση του Μητροπολίτη Λεμεσού είναι γνωστό.
“Με την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τις εκκλησίες της Ελλάδας και της Αλεξάνδρειας, η κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο έχει γίνει πολύ πιο τεταμένη. Είμαστε τώρα σε μια ταραχώδη κατάσταση, όταν, νομίζω, δεν έχει νόημα να μιλάμε για πόσες εκκλησίες αναγνωρίζουν την PCO και πόσες δεν αναγνωρίζουν", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Arkady Mahler.
"Επομένως, οι ελληνικές εκκλησίες μπορούν να αναγνωρίσουν τους σχισματικούς ανά πάσα στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ τους, αρκεί να πάρουν ένα πράσινο φως γι 'αυτό από τις ΗΠΑ. Πράγματι, σε κάθε βήμα του Φαναρίου βλέπουμε τη συμμετοχή Αμερικανών εκπροσώπων στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την μνημόνευση του Επιφάνιου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον απειλούσε με την παύση της χρηματοδότησης αν «θα υποστήριζε τους Ρώσους». Το θέμα αυτό έχει γίνει καθαρά πολιτικό, η θεολογία δεν έχει καμία σχέση με αυτό”, ανέφερε η πηγή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Mahler, σημασία έχει το γεγονός είναι ότι η Αλεξάνδρεια είναι "πολύ ευγνώμων" σε έναν από τους προκάτοχους του Βαρθολομαίου, τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη), ιδεολόγο του Ανατολικού Παπισμού.
"Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο είναι πολύ περίπλοκη. Σύμφωνα με τα συναισθήματά μου, τόσο οι απαισιόδοξες προβλέψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα", καταλήγει ο εμπειρογνώμονας.
Και οι αναλύσεις συνεχίζονται....
Ο πολιτικός αναλυτής Ρουσλάν Μπιζιάγιεφ μιλώντας στον αέρα του «1 Κοζάκ» ανέφερε πως ο επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής Επιφάνιος κατέστησε σαφές στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλάντιμιρ Ζέλενσκι ότι η εκκλησία του έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Μπιζιάγιεφ επέστησε επίσης την προσοχή στη συμμετοχή Αμερικανών πολιτικών στην αναγνώριση της νέας εκκλησίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
"Ο βασικός συντονιστής αυτής της ιστορίας με την αναγνώριση της OCU είναι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κανείς δεν κρύβει αυτό το γεγονός. Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, πολύ γνωστός σε εμάς, κ. Payette, ασχολήθηκε προσωπικά με αυτό το θέμα ", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής.
Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία της λεγόμενης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας που όπως είχαμε προαναφέρει βρέθηκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και αντιμετώπισε πολλά εμπόδια σε διάφορες Μητροπόλεις (Αίγινα, Πάτρα κλπ) έκανε λόγο για αντιδράσεις από «φιλομοσχοβίτες υστερικούς»
Καταθέτοντας την δική τους εκδοχή όσων συνέβησαν τόνισαν «ότι οι αντίπαλοι από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας επιχείρησαν να τους χαλάσουν την εκδρομή.
Προκειμένου να αποφύγουν τις προβοκάτσιες, που τους είχαν υποσχεθεί οι Ρώσοι, αναγκάζονταν να αλλάξουν τη διαδρομή.
Επίτηδες δεν το δώσαμε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα ακριβώς όπως ήταν. Είχαμε σαφή επίγνωση της επικείμενης αντιστάσεως», ανέφεραν και διέβλεψαν το «χέρι της Μόσχας»: «Δεν αποφεύχθηκαν ωστόσο οι προβοκάτσιες στην Ελλάδα. Σε Μονή στην Πάτρα κατά τη Θεία Λειτουργία ένας άρχισε να βρίζει τους φιλοξενουμένους στα Ελληνικά. Τις επιθέσεις του σταμάτησε ο εφημέριος», διηγούνται οι εκπρόσωποι της «Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας».
«Στη Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και στην Πάτρα βρέθηκε ένας υστερικός που φώναζε ότι είμαστε σχισματικοί. Στην Αθήνα οι προβοκάτορες ήταν δύο, οι οποίοι στα Ρωσικά πλέον επιτέθηκαν λεκτικά κατά των ουκρανών ιερέων, αλλά μόλις τους πρόσεξαν, το’σκασαν», είπε εν κατακλείδι ο ένας εκ των δύο Επισκόπων της ουκρανικής αντιπροσωπείας.