Πατριαρχεία

Που θα τα βρει το Φανάρι; 40 εκατ. Ευρώ χρειάζονται για την αποκατάσταση του Ορθόδοξου Ορφανοτροφείου στην Κωνσταντινούπολη

Η Europa Nostra, ο κορυφαίος οργανισμός ευρωπαϊκής κληρονομιάς, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση ότι η αποκατάσταση του ΕλληνοΟρθόδοξου Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο στην Κωνσταντινούπολη θα κοστίσει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε έτη για να ολοκληρωθεί.

"Υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις και αβεβαιότητες που καθιστούν αδύνατη την παροχή εύλογης και δίκαιης εκτίμησης του συνολικού κόστους του έργου. Ωστόσο, βάσει των απόψεων που εκφράστηκαν από διάφορους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, είναι εύλογο να αναμένεται ότι το έργο θα απαιτήσει συνολική επένδυση τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό που, ανάλογα με πολλούς παράγοντες, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο), η οποία θα δημιουργούσε σημαντική απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής (πιθανώς 250-300 ατόμων ετησίως) ", ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου.

Το ελληνικό ορφανοτροφείο θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η δομή βρίσκεται στην Büyükada (Prinkipo), το μεγαλύτερο από τα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης.

Η έκθεση της Europa Nostra και του Ινστιτούτου ΕΤΕπ διατυπώθηκε βάσει του αποτελέσματος μιας τριήμερης αποστολής στην Τουρκία στις 29-31 Μαΐου και σε μια διαρθρωτική έκθεση του κ. Clive Dawson, δομικού μηχανικού με μεγάλη πείρα στην εργασία σε ιστορικά κτίρια , ο οποίος επισκέφθηκε το κτίριο τον Απρίλιο του 2019.

"Όσον αφορά την εγκατάλειψη της περιοχής, η άμεση προκαταρκτική παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί γρήγορα για την προστασία των κτιρίων από περαιτέρω επιδείνωση", ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θα είναι υπεύθυνος για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των κύριων έργων και για την υλοποίηση του έργου καθώς είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου.

Το ορφανοτροφείο διαθέτει 206 δωμάτια. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον γαλλικό αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury το 1899. Το κτίριο λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο μέχρι το κλείσιμό του το 1964. Έκτοτε, έκλεισε σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...