Πατριαρχεία

Πρόσκληση Βαρθολομαίου στον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Πρώτος Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξελέγη χθες από την Ενωτική Σύνοδο, την ιδρυτική, ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπελάϊα Τσερκώφ Επιφάνιος, που πλέον μνημονεύεται ως Κιέβου.

Ο νεοεκλεγείς προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπέβαλε τα σέβη του και ζήτησε την ευχή και την ευλογία του για την ευόδωση του πρωθιεραρχικού του έργου.

Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον Μακαριότατο να συλλειτουργήσουν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι.

Μια κίνηση με νόημα καθώς, όπως είναι γνωστό, η Ρωσική Εκκλησία που αντιτάχθηκε στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, έχει κορυφώσει τη σύγκρουση με διακοπή της κοινωνίας με τον Οικουμενικό Θρόνο.

Στις 6 Ιανουαρίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραδώσει στον Μακαριότατο Επιφάνιο τον τόμο της ιδρύσεως της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κι έτσι θα έχει ολοκληρωθεί και επίσημα η διαδικασία ίδρυσης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας σήμερα στους πιστούς, στο Νεοχώρι του Βοσπόρου, τόνισε ότι πλέον ιδρύθηκε και η 15η Αυτοκέφαλη εκκλησία, αυτή της Ουκρανίας.

Για ακραία και απαράδεκτη απόφαση «της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Μητέρα του Εκκλησία, είχε κάνει λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας προχθές προς τα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της πόλης, στο Ι. Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα.

Μπορεί μεταξύ εκκλησιών να υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν στο σύνολο την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτό είναι ανθρώπινο και είναι δημοκρατικό, αλλά το να διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία ως μοχλός πίεσης και για εξαναγκασμό για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις ίδιες απόψεις είναι απαράδεκτο, επισήμανε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που πρόσθεσε ότι «είναι βέβαιος πως σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της».

Υπενθυμίζεται δε, από τον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο, ότι η Ρωσική Εκκλησία πήρε το βάπτισμα και τη χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε την αυτοκεφαλία και την πατριαρχική αξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 16ο αιώνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε ότι τέτοιες λυπηρές καταστάσεις δημιουργούνται όταν στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύονται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 1872 στην Κωνσταντινούπολη, ως αίρεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ