Ρώσοι χάκερ σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν πρόσφατα κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές έχουν καταβάλει προσπάθειες επί σειρά ετών για ναυποκλέψουν ιδιωτικές επικοινωνίες κάποιων εκ των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρει το Associated Press.
Σύμφωνα πάντα με το Associated Press, μεταξύ των στόχων συμπεριλαμβάνονταν στενοί συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σημειώνεται πως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον Πατριαρχείο αυτό τον καιρό είναι το αν θα γίνει αποδεκτό το ουκρανικό αίτημα αποκοπής των δεσμών της εκκλησίας της χώρας με τη Ρωσία, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Τα ευρήματα του Associated Press προκύπτουν από μια λίστα 4.700 διευθύνσεων email που παρείχε πέρυσι η Secureworks, η οποία υπάγεται στην Dell Technologies, και εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας πάνω στις προσπάθειες της ομάδας Ρώσων χάκερ που είναι γνωστή ως Fancy Bear να παραβιάσει τα emails του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, εταιρειών του χώρου της άμυνας, εργαζομένων στις υπηρεσίες πληροφοριών, δημοσιογράφων κ.α.
Η Ουκρανία πιέζει για εκκλησιαστικό «διαζύγιο» από τη Ρωσία, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τη ρωσική πολιτική- οπότε το Κρεμλίνο καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στη θέση του επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τέτοιες περιπτώσεις hacking, και αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν το Associated Press σε προηγούμενες διαψεύσεις του Κρεμλίνου όσον αφορά στις συνδέσεις με την ομάδα Fancy Bear.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους του Φαναρίου που μίλησαν ανώνυμα, ο 78χρονος Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν χρησιμοποιεί email, αλλά οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν, και η Secureworks παρουσιάζει σειρά προσπαθειών παραβίασης των λογαριασμών τους στο Gmail. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται λογαριασμοί μητροπολιτών.
Γενικότερα, τα δεδομένα της Secureworks υποδεικνύουν προσπάθειες hacking σε στόχους θρησκευτικής/ εκκλησιαστικής φύσης (και πέραν ορθόδοξων- μεταξύ τους φαίνονται να περιλαμβάνονται μουσουλμάνοι, καθολικοί, εβραίοι κ.α.) της να λαμβάνουν χώρα το 2015-2016, αλλά άλλα στοιχεία στα χέρια του Associated Press «υποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες παραβίασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται».
Ως παράδειγμα παρουσιάζεται ένα email της 16ης Οκτωβρίου 2017, που φερόταν να προέρχεται από έναν νεοδιορισθέντα εκπρόσωπο και έφτασε στα inbox αρκετών ορθόδοξων κληρικών. Το συγκεκριμένο email, όπως προέκυψε, είχε σκοπό την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης στους υπολογιστές των παραληπτών, και ο αποστολέας παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία στο Associated Press λόγω της ευχέρειας που φαινόταν να έχει ο αποστολέας ως προς τη χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στους κύκλους της εκκλησίας και τις γνώσεις του για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της.
Το πρακτορείο ειδήσεων AP αναφέρει ανάμειξη της ομάδας χάκερ Fancy Bear και σε ζητήματα ρωσικής "εξωτερικής πολιτικής", όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές εκλογές, ενώ εμπλέκονται και στην νυν έρευνα του FBI σε πολύ κοντινά πρόσωπα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Πολλά έχουν γραφθεί τους τελευταίους 18 μήνες σχετικά με την ομάδα αυτή και τον ρόλο της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
«Στην ουσία πολλοί την κατονομάζουν ως το «μακρύ χέρι του Κρεμλίνου» στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες αποτελούν τον πιο κοινό τύπο « πολέμου» σήμερα , ενώ διερευνώνται οι δραστηριότητες της ομάδος στις Η.Π.Α., ενώ αποκαλύφθηκε ότι έχει στοχοποιήσει 4.700 στόχους.
Όλα αυτά αποδεικνύουν σύμφωνα με τον διεθνή τύπο ότι το Κρεμλίνο «κινεί πραγματικά τα νήματα» της ομάδος Fancy Bear, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι Ρώσοι χάκερς είναι μια ανώνυμη ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, υπεύθυνη για τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και στυγνών κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρουν Αμερικανοί-Βρετανοί .
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι Ρώσοι χάκερ (Fancy Bear)χρησιμοποιούν Bitly links για να αποκρύψουν μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" από το φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας της Google.
Στο ενεργητικό τους περιλαμβάνεται η «επίθεση» σε Η/Υ κυβερνητικών υπηρεσιών και υπουργείων της Γεωργίας προτού ο ρωσικός στρατός εισβάλει στη χώρα το 2008.
Οι Fancy Bears επίσης κτύπησαν τον Λευκό Οίκο και τη CIA και ήταν υπεύθυνοι για το μπλοκάρισμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εκλογικής επιτροπής των Δημοκρατικών , καταστρέφοντας σοβαρά την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία .
Ο αθλητικός «βραχίονας» των Ρώσων χάκερ κτύπησε με κυβερνοεπίθεση τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (Wada) και την IAAF, απελευθερώνοντας ιατρικά έγγραφα που ανήκαν σε Βρετανούς αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των Mo Farah, Bradley Wiggins και Chris Froome βγάζοντας στην φόρα ένα σορό σκάνδαλα .
Η ομάδα δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με αθλητές που ζήτησαν Εξαιρέσεις Θεραπευτικής Χρήσης, επιτρέποντας τη χρήση απαγορευμένων ουσιών εάν υπάρχει ιατρική ανάγκη.
Η WADA ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι μερικές από τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι χάκερς Fancy Bears δεν "αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια" τα δικά τους αρχεία, υποδηλώνοντας ότι κάποια από αυτά είχαν υποστεί επεξεργασία.
Στην ιστοσελίδα τους, οι Fancy Bears περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μια "διεθνή ομάδα Χάκερ " που "υποστηρίζει το δίκαιο παιχνίδι και την ευγενή άμιλλα".
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές ειδικοί περί της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πιστεύουν ότι η ομάδα εργάζεται σαφώς προς το συμφέρον της ρωσικής κυβέρνησης και λαμβάνει χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο.
Στην Ρωσία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια ομάδα Χάκερς να δρούσε χωρίς την ανεπίσημη τουλάχιστον « άδεια» του Κρεμλίνου , για αυτό και η προσπάθεια ηλεκτρονικής επίθεσης στο οικουμενικό Πατριαρχείο καταδεικνύει την έντονη δυσαρέσκεια της ρωσικής ηγεσίας στο θέμα της Ουκρανίας και το έντονο παρασκήνιο που υπάρχει .
Υπενθυμίζουμε ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας με ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2018, έιχε αναφέρει ότι "δεν θα δεχτεί ποτέ την ιδέα της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενώ συνέχισε πως «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που καθοδηγείται από τους αδιάψευστους ιερούς κανόνες και αποδεικτικά στοιχεία, δεν θα αποκηρύξει ποτέ την παράδοση που προέρχεται από τον Άγιο Βλαδίμηρο τον Μεγάλο Πρίγκηπα και τους Αγίους Ίσαποστόλους».
Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους δέκα τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που έφθασαν στη Μόσχα για τους εορτασμούς της επετείου 1030 ετών Βαπτίσεως των Ρως, δήλωσε ότι «Οι προσπάθειες απόσχισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Πατριαρχείου Μόσχας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καταστροφή πανορθόδοξης κλίμακας» και συνέχισε λέγοντας πως «Επί του παρόντος, οι δυνάμεις που είναι ξένες στη θρησκεία μας προσπαθούν σκοπίμως να διασπάσουν την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας. Η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ουκρανική Εκκλησία, στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο κσστους κληρικούς και σε όλο το ποίμνιο.»