Του Μάνου Χατζηγιάννη
Της “μητρός Εκκλησίας” της τελείωσε το γάλα και δεν έχει να θηλάσει τα τέκνα της.... Μόνο απογοήτευση είναι η αίσθηση που μένει από την χθεσινή συνάντηση Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου.
Ακριβώς ένα χρόνο πριν , Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος είχαν ξανασυναντηθεί στο ίδιο μέρος, μόνο που το κλίμα σε σχέση με χθες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο.
Όλα ήταν διαφορετικά χθες... Όλα μουδιασμένα, όλα άνευρα, σε μια συνάντηση καθαρά του...πρωτοκόλλου.
Και το πρωτόκολλο όριζε ανταλλαγή δώρων και άλλα συναφή, αλλά.....
Πολλές μικρές λεπτομέρειες , που μόνο τις φωτογραφίες να παρατηρήσει...βγάζουν μάτι!
Καταρχάς πέρυσι περίσσευαν τα διάπλατα χαμόγελα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν το αποδεικνύουν. Φέτος κατήφεια...
Επί παραδείγματι πέρυσι επίσης ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στην είσοδο. Φέτος όχι. Πέρυσι μετά την συνάντηση οι δύο άνδρες παρέστησαν μαζί σε εκδήλωση για τον Ασωπό. Φέτος ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέστη ούτε καν στους εορτασμούς για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.
Πέρυσι το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής ήταν λαλίστατο για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση.
Έγραφε τότε:
“Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τονίζοντας πως «η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει» και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε τον λαό».
Τον ευχαρίστησε, επίσης, για την απόλυτη υποστήριξη στο μεγάλο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σημειώνοντας πως «δυστυχώς μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας παρά τα όσα όλοι μαζί αποφασίσαμε στην Γενεύη». Έκανε λόγο για την ανάγκη να διαδοθούν οι αποφάσεις της Συνόδου επισημαίνοντας πως «τώρα, όλοι μαζί, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Ήδη πολλές Θεολογικές Σχολές και επιμέρους επιστήμονες τις αναπτύσσουν».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη, ενώ αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο χαρακτηρίζοντάς την ένα μεγάλο γεγονός. Τόνισε, πως «ύστερα από τόσους αιώνες και τόσες προσπάθειες συναντηθήκαμε και αν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες». Αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν, μίλησε για συνέχεια και άλλων εκδηλώσεων τονίζοντας πως «μία Σύνοδος δε γίνεται μία φορά και τελειώνει. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλες συναντήσεις». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η συμμετοχή μας στη μεγάλη αυτή Σύναξη έδειξε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος είμαστε ενωμένοι», ενώ ευχήθηκε από καρδιάς «τα μικρογεγονότα που συμβαίνουν σε όλες τις προσπάθειες να είναι λίγα και να τα ξεχάσουμε γρήγορα».”
Από αυτές τις δηλώσεις ενότητας εν μέσω κλίματος “αγάπης μόνο” φτάσαμε στην χθεσινή ολιγόλογη και λιτή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής η οποιά μας πληροφορούσε σαν να έκανε αγγαρεία αυτός που την έγραψε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία, καθώς επίσης, και την υπόθεση Προμπονά, ενώ αναφέρθηκαν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Λες και επρόκειτο για θεματάκια της σειρας!!! Τι είπαν; Που συμφώνησαν, που διαφώνησαν, ούτε κουβέντα.... Ακόμη και το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, λοιπόν, ήταν του...πρωτοκόλλου.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι κινήσεις που έχουν γίνει και τα λόγια που έχουν ειπωθεί ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης εδώ και μήνες.
Κατά συνέπειαν το σήριαλ αναμένεται να συνεχιστεί με νέο επεισόδιο την ουκρανική αυτοκεφαλία. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα.
Το πουκάμισο των σχέσεων των δύο πλευρών ξηλώνεται περισσότερο αντί να μπαλώνεται....
Σε αυτήν την κόντρα το Φανάρι φαίνεται να βρίσκει σύμμαχο την κυβέρνηση Τσίπρα. Η χθεσινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρωθυπουργό είχε ζουμί. Με βασικό αντικείμενο το μακεδονικό ζήτημα διεφάνη ξεκάθαρα πως ο κ. Τσίπρας ακουμπάει περισσότερο στο ρόλο του Φαναρίου αναφορικά με το σκοπιανό ζήτημα και τα εκκλησιαστικά του παρακλάδια παρά στην Ελλαδική Εκκλησία. Κι εδώ διεφάνη η διαφορά. Η Ελλαδική Εκκλησία έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί όνομα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο αυτού.
Πριν πέντε μήνες κυβέρνηση και εκκλησία έγιναν μαλλιά κουβάρια για το μακεδονικό με αφορμή και τα συλλαλητήρια.
Ενώ τώρα ο Βαρθολομαίος φαίνεται πιο συμπαθής συζητητής. Εξ΄ου και τα κολακευτικά λόγια του κ. Τσίπρα ο οποίος τον ευχαρίστησε χθες για τις προσπάθειες του προς την κατεύθυνση της θετικής επίλυσης των διαφορών με την “μακεδονική” εκκλησία , τονίζοντας ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβάλλον σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και ότι η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πανορθόδοξο επίπεδο, συμβάλει σε αυτό.....
«Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήρε πάσα από τον πρωθυπουργό και διεμήνυσε προς πάσα κατέυθυνση ότι το Φανάρι ενεργεί στα πλαίσια των Κανονικών του υποχρεώσεων για άρση των διαφορών και των σχισμάτων για τη διαφύλαξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας. «Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι ρόλο θα παίξει η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση Φαναρίου-Εκκλησίας της Ελλάδος....