Εκκλησία

Το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ φέρνει νέες αποκαλύψεις -Κρυφό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ησαΐα στην Ελβετία βλέπουν οι μοναχοί

Πληροφορίες για κρυφό τραπεζικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα στο εξωτερικό, διαρρέουν από το περιβάλλον των υπό κατηγορία μοναχών στο σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ και μάλιστα αναμένουν ότι θα εντοπιστεί από την Αστυνομία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Ταμασού Ησαΐα να έχει κοινό τραπεζικό λογαριασμό (και όχι προσωπικό) με άλλο μέλος της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος. Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός, δημιουργήθηκε, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, εδώ και περίπου 20 χρόνια κατά την προεκλογική περίοδο που αφορούσε τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λογαριασμός, βρίσκεται, κατά τους ισχυρισμούς, σε τράπεζα της Ελβετίας και σε αυτόν φέρεται να κατατέθηκαν τα χρήματα, που όπως ισχυρίζονται οι μοναχοί, έδωσαν στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, κατόπιν δικού του αιτήματος ή και πιέσεων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην τελευταία προεκλογική περίοδο που αφορούσε τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Διαψεύδει η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

Από το περιβάλλον της Μητρόπολης Ταμασού γελούν και υποδεικνύουν, πως κάποιοι διαθέτουν αρκετή φαντασία και είναι κρίμα το γεγονός ότι δεν δραστηριοποιήθηκαν σε άλλους τομείς και περιορίστηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ας μας πουν τον αριθμό του λογαριασμού να αποσύρουμε τα χρήματα, τα οποία η Μητρόπολη Ταμασού έχει ανάγκη, ύστερα από όσα συνέβησαν», μας ανέφερε άτομο του περιβάλλοντος της Μητρόπολης. Όταν τον ρωτήσαμε αν ο Μητροπολίτης διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ανέλαβε να ρωτήσει και να επανέλθει. Επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε πως όντως ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας άνοιξε προ δεκαετιών τραπεζικό λογαριασμό στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν φοιτητής, και πρόσθεσε πως προφανώς θα έχει κλείσει ή απενεργοποιηθεί, τόσα χρόνια μετά την αποφοίτηση του κ. Ησαΐα. Διαβεβαίωσε δε, πως έκτοτε ουδεμία πράξη/κίνηση έγινε στο συγκεκριμένο λογαριασμό, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εύκολα.

Σε παρατήρηση ότι διεξάγεται έρευνα από την Αστυνομία στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μητροπολίτη Ταμασού προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν κατατεθειμένα χρήματα τα οποία προήλθαν από τους μοναχούς, το άτομο της Μητρόπολης με το οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε, πως ήδη διεξήχθη έρευνα από την οποία προφανώς δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτόν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως ούτε και τώρα θα εντοπιστεί οτιδήποτε.

Ο ίδιος απέδωσε τις καταγγελίες ή και τις πληροφορίες που διαρρέουν κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, στο γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσεως για τους δύο μοναχούς και στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης της, εντείνεται η μάχη των εντυπώσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε, πως δεδομένου ότι παρά τις καταγγελίες μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, ο Μητροπολίτης Ταμασού καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας και μόνο, είναι εμφανές ότι έρευνες δεν κατέδειξαν οτιδήποτε μεμπτόν εναντίον του.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι μοναχοί είχαν εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον του Μητροπολίτη αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι κρίθηκαν ανεδαφικές, διαφορετικά θα είχε ετοιμαστεί  κατηγορητήριο και για τον ίδιο.

Οι κατηγορίες αφορούσαν ισχυρισμούς ότι ο Ταμασού Ησαΐας τους ζητούσε χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, ότι τους πίεζε για αυτό, ότι του έδωσαν μετρητά, ότι τα χρήματα αυτά κυμαίνονταν στις €450.000, ότι δέχτηκαν πίεση για να ομολογήσουν, ότι κτυπήθηκαν κ.ο.κ.. Οι τελευταίες κατηγορίες αφορούσαν την ημέρα κατά την οποίαν στήθηκε, όπως υποστηρίζουν, επιχείρηση απομάκρυνσης τους από το μοναστήρι, δηλαδή στις 5 Μαρτίου 2024, οπόταν και παραλήφθηκε και το χρηματοκιβώτιο με τις €806.600.

Κατά τον ίδιο, η Ανακριτική φαίνεται να αναγνωρίζει το δικαίωμα στον κάθε Μητροπολίτη να διενεργεί ελέγχους, ανά πάσα στιγμή, στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στην περιφέρεια του, οπόταν τα όσα συνέβησαν, εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να κρίθηκαν επιλήψιμα και ότι έγιναν «κατά νόμον και κατά τάξη».

Απομένει να ξεκαθαρίσει αν θα προκύψει κάτι από πλευράς Αστυνομίας ως προς τους χειρισμούς που έγιναν στις 5 Μαρτίου, περιλαμβανομένης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η Μητρόπολη θεωρεί πως αυτό που έλαβε χώρα κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ήταν δίκη των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ από τον οικείο Μητροπολίτη και όχι οποιαδήποτε αυθαίρετη ή νομικά κολάσιμη ενέργεια.

Στο μεταξύ, η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου επαναλαμβάνεται τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ύστερα από την αναβολή που δόθηκε στις 30 Αυγούστου στο νέο δικηγόρο των μοναχών κ. Γιώργο Στυλιανού προκειμένου να διεξέλθει το κατηγορητήριο και να προετοιμαστεί να τους υπερασπιστεί. Τη Δευτέρα θα διαφανεί κατά πόσον ο χρόνος ήταν αρκετός για να προετοιμαστεί ο κ. Στυλιανού και αν είναι σε θέση να συνεχίσει να εκπροσωπεί του μοναχούς.

Σημειώνεται ότι ο μοναχός Νεκτάριος αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες, ο μοναχός Πορφύριος 6 κατηγορίες και ο μοναχός Αββακούμ 4.

Σημειώνεται επίσης, πως η αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς κύκλους, είναι ότι οι μοναχοί διορίζουν συνεχώς νέους δικηγόρους για σκοπούς κωλυσιεργίας και όχι για λόγους ουσίας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ