Εκκλησία

Βαρθολομαίος: Κάνουμε κατάχρηση στη γη γιατί δεν θεωρούμε τον πλανήτη ιερό

Στις προσπάθειες της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τις τελευταίες δεκαετίες, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ειρήνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από την Λισαβώνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαλόγου του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου Βασιλιάς Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ (KAICIID).

Αναφερόμενος στην ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι: “Πρώτον, ανησυχούμε για το περιβάλλον, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η κλιματική κρίση δεν είναι μια περιθωριακή ή περιφερειακή πρόκληση στον κόσμο μας. Έχει πραγμαιτκές και βαθιές πνευματικές ρίζες, που πηγάζουν από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το δώρο της δημιουργίας ως θείο δώρο και θεϊκή εντολή. Για εμάς, η φροντίδα για τη δημιουργία του Θεού δεν είναι μόνο πολιτικό ή τεχνολογικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως ιερό και πνευματικό κάλεσμα και υποχρέωση”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη την οποία τους αναλογεί για την ανάδειξη του προβλήματος. 

“Κάνουμε κατάχρηση και εκμετάλλευση της γης και των αγαθών της, γιατί δεν θεωρούμε αυτόν τον πλανήτη ιερό. Και έτσι, αντίθετα, δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τη γη ως ένα αποϊεροποιημένο αντικείμενο”, τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη την οποία τους αναλογεί για την ανάδειξη του προβλήματος. “Κάνουμε κατάχρηση και εκμετάλλευση της γης και των αγαθών της, γιατί δεν θεωρούμε αυτόν τον πλανήτη ιερό. Και έτσι, αντίθετα, δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τη γη ως ένα αποϊεροποιημένο αντικείμενο”, τόνισε.

“Δεν μπορεί να υπάρχει λόγος ή δικαιολογία για την αδιαφορία ή την αδράνειά μας. Σήμερα, όλοι μας γνωρίζουμε καλά τις στενές και αδιάσπαστες συνδέσεις της οικολογικής κρίσης με τα παγκόσμια προβλήματα της φτώχειας, της μετανάστευσης και των συγκρούσεων. Πώς μπορούμε, ως θρησκευτικοί ηγέτες, να μην επιδιώκουμε την ευημερία των κατοίκων του κόσμου; Πώς μπορούμε να μην φέρουμε στο φως την εκμετάλλευση που δημιουργούν οι βιομηχανίες και οι εταιρείες, συχνά με την άδεια ή την ανοχή πολιτικών και κρατών; Αυτό είναι σίγουρα ένα θεμελιώδες και κρίσιμο μέρος της διακονίας μας ως εκπροσώπων της θρησκείας”, πρόσθεσε.

Ως τρίτο παράδειγμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφερε την πρόσφατη δοκιμασία του πλανήτη μας από την πανδημία. “Μάθαμε πόσο ευάλωτοι είμαστε ως άνθρωποι και πόσο εύθραυστο είναι το περιβάλλον μας, αν δεν συνεργαστούμε. Τα κοινωνικά μας συστήματα δοκιμάστηκαν και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα”, είπε.

“Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανθρωπότητα ως οικογένεια και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον που βασίζεται στο κοινό καλό, θα βρεθούμε να ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο”, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος και κατέληξε λέγοντας: “Ως λειτουργοί της θρησκείας, πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τα αγαθά μας. Ως θρησκευτικές κοινότητες, πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους συνεργασίας προκειμένου να καταρίψουμε τα εμπόδια μεταξύ των θρησκειών, των πολιτισμών και των λαών. Είθε ο Θεός να καθοδηγήσει πραγματικά τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του έφτασε  το πρωί της Τρίτης, 14ης Μαίου 2024, στο αεροδρόμιο της Λισαβώνας, προσκεκλημένος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID, προκειμένου να μετάσχει στην 1η Παγκόσμια Διάσκεψη Διαλόγου αυτού (14-16/05) ως κύριος ομιλητής, στη νέα έδρα του οργανισμού στη Λισαβώνα.

Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, με συνεργάτες της Μητροπόλεως, οι οποίοι θα συνεπικουρούν τον Πατριάρχη κατά την εκεί παραμονή του, ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Πορτογαλία κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και η Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου του KAICIID.

Στο κατάλυμα, τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε ο Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πορτογαλία κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου.

Κατόπιν, ο Παναγιώτατος, μετέβη στο Σεμινάριο Maior de Cristo Rei dos Olivais, όπoυ και συναντήθηκε με τον Ρωμαιοκαθολικό  Πατριάρχη Λισαβώνας Αρχιεπισκόπο Ruis I και του Βοηθού Επισκόπου του. 

Ακολούθησε ιδιαιτέρα συνάντηση των δύο συνοδειών και έπειτα μετέβησαν όλοι στο αμφιθέατρο του Σεμιναρίου, όπου ο Πατριάρχης Λισαβώνας προσεφώνησε καταλλήλως τη σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας ενώπιον του Ιερατικού Συμβουλίου (Consiglio Presbytrao) και σπουδαστών του εν λόγω Σεμιναρίου. Ο Παναγιώτατος αντιφώνησε και ομίλησε διδακτικά και εγκάρδια καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...