Σχεδόν το σύνολο των μελών της Ιεράς Συνόδου θα βάλουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό τους γιατρό. Οι πρώτοι που δεν είχαν αναστολές (υπό την έννοια της συνωμοσιολογίας) στο να δεχθούν το εμβόλιο, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου τέθηκαν ερωτήματα στους καθηγητές και οι αντιδράσεις σχεδόν όλων παρέπεμπαν σε αποδοχή του εμβολίου ως μέσου καταπολέμησης της πανδημίας. Άλλωστε, η Ιερά Σύνοδος συνέστησε στους πιστούς να εμβολιασθούν. Δεδομένη εξαρχής θεωρείτο η διαφωνία του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», ενώπιον των τριών επιστημόνων (του καθηγητή Μοριακής Βιολογίας δρα Πέτρου Καραγιάννη, του δρα Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και του δρα Γιώργου Κρασιά, επίκουρου καθηγητή Μοριακής Ιατρικής), ετέθη και το θέμα της συνωμοσιολογίας και πόσο εφικτό είναι να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες πολιτών ή και να σημειωθεί οποιαδήποτε μετάλλαξη. Αν και κάποιοι από τους Συνοδικούς δεν ασπάζονται τέτοιες θεωρίες, υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα με τα οποία τους βομβαρδίζουν πιστοί, ώστε να λάβουν απαντήσεις από υπεύθυνα χείλη και να τις μεταφέρουν στους πιστούς.
Στο ερώτημα κατά πόσον μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους ανίχνευση μέσω των τεχνητών υλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται, κάτι το οποίο δυνατόν να οδηγήσει ακόμη και στη στέρηση ελευθεριών, οι επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί και ξεκαθάρισαν, πως τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο έχουν πολύ μικρή διάρκεια και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Διαβεβαίωσαν επίσης πως τα οποιαδήποτε τεχνητά στοιχεία δεν εισδύουν στο DNA του ανθρώπου, ώστε να προκληθεί μετάλλαξη ή ακόμη και να προκληθούν ασθένειες. Αυτό που λέχθηκε ήταν ότι οι πιθανότητες να ασθενήσει κάποιος από το εμβόλιο είναι μηδαμινές και μόνο ήπιας μορφής παρενέργειες είναι δυνατόν να προκληθούν σε ορισμένους. Βεβαίως, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως αυτό δεν σημαίνει πως όποιος βάλει το εμβόλιο δεν μπορεί να μεταδώσει και τον ιό.
Μέλος της Ιεράς Συνόδου ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει άνθρωπος, όσον και αν αυτός έχει δαιμονοποιήσει το εμβόλιο, που αν του πει ο γιατρός του πως το εμβόλιο θα του σώσει τη ζωή, θα αρνηθεί να το βάλει. Η Ιερά Σύνοδος είχε ξεκαθαρίσει πάντως, πως ουδείς θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ωστόσο, πως όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν δεν πρέπει να επιβαρύνουν τη συνείδηση τους με ανεδαφικές και αντιεπιστημονικές προλήψεις.