Του Μανώλη Κείου
Η Ημέρα της Προσευχής για την Ανθρωπότητα πραγματοποιήθηκε χθες ανά την υφήλιο καθώς περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον μολυνθεί από το Covid-19.
Επίσης περισσότεροι από 296.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει επίσημα από τη μόλυνση και εμπειρογνώμονες έχουν εκδώσει δραματικές προβλέψεις σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας που κατέστρεψε τις οικονομίες και άφησε εκατομμύρια χωρίς δουλειά.
Μια τεράστια χορωδία διαφορετικών φωνών σε όλο τον κόσμο εξέφρασε την υποστήριξή της και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη μοναδική «Ημέρα της Προσευχής για την Ανθρωπότητα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατιανού, "Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές και Εβραίοι, Ζαϊνιστές και Βουδιστές, άθεοι και αγνωστικιστές ενώθηκαν με τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: "ως αδελφοί, να ζητήσουν από τον Κύριο να σώσει την ανθρωπότητα από την πανδημία, να διαφωτίσει τους επιστήμονες και να θεραπεύσει τους αρρώστους""
Η πρόσκληση για αυτήν την ημέρα προσευχής προήλθε από την Ανώτατη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφότητας που ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο λίγους μήνες μετά την Αποστολική Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Βατικανό εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό στις 3 Μαΐου, επισημαίνοντας την καθολικότητα της προσευχής.
«Θυμηθείτε», είπε, «στις 14 Μαΐου, όλοι οι πιστοί μαζί, πιστοί διαφορετικών παραδόσεων, προσεύχονται και εκτελούν έργα φιλανθρωπίας», παρακαλώντας τον Κύριο να σώσει την ανθρωπότητα από την πανδημία.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή κυκλοφόρησε το hashtag #PrayForHumanity για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ενωμένοι και οι θρησκευτικοί ηγέτες σε όλο το φάσμα της πίστης έχουν οργανώσει εκδηλώσεις και ειδικές αναφορές στα κοινωνικά μέσα.
Μεταξύ εκείνων που είναι γνωστό ότι τηρούν την «Ημέρα της Προσευχής για την Ανθρωπότητα» είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, το Κέντρο Διαθρησκευτικού Διαλόγου στο Ιράν, το Ίδρυμα Ισλάμ Adyan, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, το Ινστιτούτο Jainology, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθώς και βουδιστές εκπρόσωποι, και ινδουιστές πνευματικοί ηγέτες.
Άλλοι λαϊκοί οργανισμοί, όπως η Ένωση Αφρικανικών Πανεπιστημίων και η Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αξιωματούχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πρωθυπουργοί και πρόεδροι που εκτείνονται στις πέντε ηπείρους, είναι επίσης γνωστό ότι συμμετέχουν.
Ρωσία
Μεταξύ των πιο ενθουσιωδών συμμετεχόντων για την Ημέρα της Προσευχής και της νηστείας που ξεκίνησε η Ανώτατη Επιτροπή Ανθρωπίνων Αδελφότητας υποστηριζόμενη από τον Πάπα ήταν ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov (Ισλαμιστής) και ο Μουφτής Ρουσάν Αμπάσοφ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλίου της Ρωσίας . Υποστήριξη επίσης είχαμε από πολλούς Ορθόδοξους ιερείς, Προτεστάντες Χριστιανούς και Εβραίους. Το μπαράζ θανάτων των ιερέων και των μοναχών στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει θορυβήσει πολύ την Μόσχα.
Στην Ρωσική Εκκλησία πολλοί υποστήριξαν την πρωτοβουλία, όπως δήλωσε ο ιερέας Aleksej Dikarev: «Αυτή η πρόταση ενώνει ανθρώπους καλής θέλησης, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ό, τι εξαρτάται από αυτούς για να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση. Ολόκληρη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με τους ποιμένες και τους πιστούς της προσεύχονται για μια γρήγορη υπέρβαση αυτής της κρίσης, ιδίως επαναλαμβάνοντας τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητέρα του Θεού ". Οι Ρώσοι Προτεστάντες και ο επικεφαλής Ραβίνος της Ρωσίας Berl Lazar, εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους με την πρωτοβουλία του Πάπα.
Αυτή είναι η προσευχή όπως δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο:
Ημέρα Προσευχής για την υπέρβαση της Πανδημίας
«Ἔτι δεόμεθα ὑπὲρ τῶν ἐν ἀσθενείαις κατακειμένων
καὶ ἐν θλίψεσιν καὶ περιστάσεσιν ὄντων,
καὶ ὑπὲρ τῶν ἰατρῶν, τῶν νοσηλευτῶν
καὶ πάντων τῶν διακονούντων
καὶ παρεχομένων τοῖς ἀσθενοῦσι φροντίδα,
περίθαλψιν καὶ κουφισμὸν ἐν τοῖς χώροις τῆς Ὑγείας˙
ὑπὲρ τοῦ Κύριον τὸν Θεὸν ἡμῶν ἐπὶ πλέον ἐνισχῦσαι,
συνεργῆσαι καὶ κατευοδῶσαι αὐτοὺς ἐν πᾶσιν».
Εὐχή εἰς λοιμικήν νόσον