Εκκλησία

Κάτι κινείται στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα - Συνάντηση του νέου Ουκρανού προέδρου με Βαρθολομαίο - Προσδοκίες και "σύννεφα"

Προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης διχασμού που έχει επιφέρει στην ουκρανική εκκλησιαστική πραγματικότητα η κατασκευή της νέας εκκλησίας των Επιφάνιου-Βαρθολομαίου -Ποροσένκο κόντρα στην βούληση του πιστού λαού, δημιουργεί η πληροφορία πως ο νέος πρόεδρος Ζέλενσκι σχεδιάζει να συναντηθεί πέραν από τον Ερντογάν, και με τον Οικουμενικό  Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζέλενσκι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 7-8 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Άγκυρα, ο Zelensky σχεδιάζει να έχει διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να συναντηθεί με μέλη της κοινότητας της Ουκρανίας και της ταταρικής Κριμαίας.

Ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, Π. Ποροσένκο, ο οποίος χρησιμοποίησε το θέμα της αυτοκεφαλίας για πολιτικοεκλογικούς σκοπούς, ο νέος πρόεδρος δείχνει προς το παρόν να κρατάει ίσες αποστάσεις.

Το Νο2 της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Αντώνιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα δύναμη θα επιστρέψει το κράτος δικαίου στη σφαίρα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας και θα θέσει τέλος στις επιθέσεις.

Χθες ο Μητροπολίτης Borispol και Brovary, μιλώντας στο "Vesti" για το ποια είναι η κατάσταση έξι μήνες μετά την υπογραφή του Τόμου αυτοκεφαλίας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως  για τους πολιτικούς της προηγούμενης εξουσίας το «εκκλησιαστικό ζήτημα» θα κάλυπτε κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, αλλά έκαναν λάθος.

Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης Αντώνιος στις εγχώριες πολιτικές συνέπειες της υπογραφής του Tόμου στην Ουκρανία και για ό, τι αναμένει από τον Πρόεδρο Zelensky σημείωσε: «Τα παγκόσμια και τοπικά πολιτικά συμφέροντα είναι στενά συνδεδεμένα σε αυτό. Εν ολίγοις, η πυρκαγιά του Τόμου τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα εκλογικά συμφέροντα της προηγούμενης κυβέρνησης. Φαινόταν σε πολλούς πολιτικούς ότι με τη βοήθεια του εκκλησιαστικού ζητήματος, ήταν δυνατό να καλυφθούν τα προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι τον πελάτη τους να εκλεγεί για τη δεύτερη θητεία. Αλλά  έκαναν λάθος. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι ανησυχούν εκατό φορές για τα προβλήματα της ειρήνης, για την αποκατάσταση της οικονομίας και για έναν οικείο τρόπο ζωής. Αυτό για άλλη μια φορά δείχνει ότι ολόκληρο αυτό το έπος με τον Τόμο διογκώθηκε τεχνητά για την επίλυση συγκεκριμένων εκλογικών προβλημάτων ».

Ο Μητροπολίτης απάντησε επίσης στις κατηγορίες εναντίον του UOC περί αντι-ουκρανικών θέσεων.

"Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν. Η δραστηριότητά μας δείχνει ότι είμαστε η Εκκλησία του λαού μας. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, δεν χωρίζουμε τους Ουκρανούς σε "σωστούς" και "λάθος". Και αυτό μας επιτρέπει, χωρίς φόβο και χωρίς συγγνώμη, να επισκευάσουμε ταυτόχρονα το νοσοκομείο στο Zaporozhye για τις ανάγκες των τραυματιών στρατιωτών και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Donbass στους απλούς ανθρώπους που υποφέρουν από τις συνέπειες της αντιπαράθεσης. Πολλές φορές, συναντήσαμε τις πληροφορίες ότι υποτίθεται κρατούσαμε όπλα, ότι ζητούσαμε αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και ότι αρνηθήκαμε να διαβάσουμε μια κηδεία για στρατιώτες της ATO. Ωστόσο, κάθε φορά που η πλευρά μας ζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις κατηγορίες, οι αντίπαλοί μας ξαφνικά σιώπησαν. Δυστυχώς, μια ισχυρή εκστρατεία ενημέρωσης που διατηρήθηκε στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας πραγματοποιήθηκε εναντίον της Εκκλησίας μας".

Είναι σαφές ότι είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι σε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά συνεχίσαμε να εξυπηρετούμε ειλικρινά τους ανθρώπους και την πατρίδα μας, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα θριαμβεύσει.

Στη συνέχεια μάλιστα συνέκρινε αυτήν την κατάσταση με τον XVII αιώνα, όταν η Πολωνία ήλεγχε μέρος των σημερινών ουκρανικών εδαφών, και η Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηριζόταν ως "Τούρκος κατασκόπος", διότι τότε βρισκόταν υπό το ομοφόριο του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, που κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη. "Δεν νομίζετε ότι αυτή η κατάσταση θυμίζει οδυνηρά αυτό που καταλογίσθηκε στην Εκκλησία μας μόλις πριν από ένα χρόνο", τόνισε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε κάποια ελπίδα ότι η εκλογή του Προέδρου Βλαντιμίρ Ζέλενσκι θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, είπε: «Δεν περιμένουμε προτιμήσεις από τις αρχές. Είναι σημαντικό για εμάς να τηρούνται οι νόμοι που εγγυώνται τον διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία και την τήρηση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης. Εάν ο νέος Πρόεδρος μπορεί να εξασφαλίσει αυτό, η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα από μόνη της. "

Ο Μητροπολίτης σχολίασε και τη δήλωση του Προέδρου Vladimir Zelensky, ο οποίος κάλεσε την Εκκλησία για διάλογο. "Φυσικά, δεν είμαστε κατά του διαλόγου και το έχουμε δηλώσει δημοσίως αυτό πολλές φορές. Όμως, ένας πλήρης διάλογος μπορεί να χτιστεί μόνο με την εμπιστοσύνη και την έλλειψη επιθυμίας ενός από τα τμήματα να πλήξουν τους αντιπάλους τους", εξήγησε ο ιεράρχης.

Απαντώντας στην ερώτηση για το τι έχει αλλάξει για το UOC από τη δημιουργία της OCU, ο επίσκοπος εξήγησε: "Από την κανονική άποψη, τίποτα. Όποιες προσπάθειες γίνονται για τη νομιμοποίηση του σχίσματος, εξακολουθεί να είναι ένα σχίσμα, το οποίο, παρεμπιπτόντως, επιβεβαιώνεται από τη θέση άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που δεν αναγνώρισαν το λεγόμενο OCU ως κανονική εκκλησία. Με την υποστήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης, η αποκαλούμενη OCU ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση . Το αποτέλεσμά της ήταν η άμεση κατάσχεση περισσότερων από εκατό εκκλησιών του UOC, για να μην αναφέρουμε πολλές περιπτώσεις παράνομης επανεγγραφής των κοινοτήτων μας στη δικαιοδοσία των σχισματικών από τις τοπικές αρχές ".

Τόνισε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν προκύψει νέες μορφές πίεσης των πιστών της UOC από τις τοπικές αρχές.

"Υπάρχει ο "μαύρος καταχωρητής "- ειδικοί οι οποίοι, υπό την περιφερειακή κρατική διοίκηση, παράνομα, με βάση ψευδή και πλαστά έγγραφα, επαναγγράφουν τις κοινότητές μας στη δικαιοδοσία της OCU. Νέες εστίες αντιπαράθεσης ξεσπούν από καιρό σε καιρό σε διάφορες περιοχές ", σημείωσε ο επίσκοπος.

Και καταλήγει: "Καμία ενοποίηση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία δεν συνέβη μετά τον Τομο. Αντίθετα, το σχίσμα επιδεινώθηκε. Προειδοποιήσαμε τότε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά αποφάσισε να πάει στη νομιμοποίηση των σχισματικών ».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ