Του Μανώλη Κείου
Πριν από λίγες ημέρες αναλύσαμε διεξοδικά την μεγαλύτερη παπική απειλή για την Ορθοδοξία, τα ταξίδια του Φραγκίσκου σε Βουλγαρία και Σκόπια (και αργότερα στην Ρουμανία) και βέβαια τον απώτερο στόχο αυτών.
Αύριο η αυλαία ανοίγει...
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Καρδινάλιος Παρολίν, που είχε συμμετάσχει και στην περσινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ, έκανε δηλώσεις για το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στις δύο βαλκανικές χώρες από τις 5 έως τις 7 Μαΐου υπογραμμίζοντας ότι ο Πάπας θα επισημάνει "αυτό που ενώνει".
Ο Καρδινάλιος Παρολίν στάθηκε ιδιαίτερα στο λογότυπο και στο σύνθημα του ταξιδιού στη Βουλγαρία, που είναι το "Pacem in Terris" - Ειρήνη στη Γη – φράση που αποτελεί και τον τίτλο μιας εγκυκλίου του Πάπα Ιωάννη XXIII.
«Ο Πάπας θα είναι φορέας ειρήνης, μάρτυρας του αναστημένου Χριστού», εξηγεί ο Καρδινάλιος και συμπλήρωσε πως από την εποχή του Πάσχα θυμόμαστε τις εμφανίσεις του Αναστημένου Ιησού στους μαθητές του, όταν ο πρώτος χαιρετισμός του ήταν “Ειρήνη υμιν”
Η Παρολίν πρόσθεσε ότι το θέμα της ειρήνης, το οποίο ήταν κεντρικό για το διάταγμα του Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, θα οικοδομηθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο με τις στάσεις του: «αναζήτηση φιλίας, ευγένειας,, συνάντησης με τον άλλο» και την ικανότητα να επισημάνουμε τι ενώνει περισσότερο από ό, τι χωρίζει.
Οικουμενισμός
Έχοντας υπ 'όψιν το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης του Πάπα στη Βουλγαρία, η οποία απαριθμεί μια στιγμή προσευχής προ των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, μια συνάντηση με εκπροσώπους διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων και μια επίσκεψη στον Πατριάρχη Νεοφύτο – αλλά όχι συμπροσευχή με την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποά το ξεκαθάρισε κατηγορηματικά- σημείωσε ότι η επίσκεψη φωτίζει μερικές ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες του παρόντος και του παρελθόντος, όπως αυτές των δύο Αγίων αδελφών Κύριλλο και Μεθόδιο.
“Ήταν άγιοι της Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας”, δήλωσε ο Καρδινάλιος, “μιας Εκκλησίας που ήταν ακόμα αδιαίρετη, αλλά όπου ήδη υπήρχαν εντάσεις και οι οποίες τελικά θα οδηγούσαν σε διαίρεση”.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Βατικανού τέτοιοι μάρτυρες προσφέρουν στην αναζήτηση της ενότητας, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως η συνάντηση του Πάπα με τον λαό της Βουλγαρίας πρόκειται να λάβει χώρα σε μια διάσταση οικουμενικής αδελφότητας. "Αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλον ως αδελφούς στον έναν Θεό", και ταυτόχρονα προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και τις εντάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Μίλησε για την επιθυμία “να συνεχιστεί η χριστιανική αποστολή, να φέρουμε το Ευαγγέλιο στον κόσμο”, δηλώνοντας βέβαιος ότι η επίδραση αυτού του ευαγγελισμού θα είναι ακόμα πιο βαθιά και πιο επιμελής, “όσο πιο ενωμένοι είμαστε, διακηρύσσοντας μαζί τον Λόγο της σωτηρίας που ο Κύριος μας έχει εμπιστευτεί”.
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ο Πάπας Φραγκίσκος προγραμματίζει επίσης να επισκεφθεί ένα hot spot προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ο Καρδινάλιος Παρόλιν υπενθύμισε τις τέσσερις λέξεις που επέλεξε ο Πάπας για έκκληση για αλληλεγγύη και δράση σε σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες: "Καλωσόρισμα, Προστασία, Προώθηση και Ολοκλήρωση".
Επιπροσθέτως στάθηκε στην μητέρα Τερέζα της Καλκούτα λέγοντας πως “Στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πάπας θα επισκεφθεί την πόλη των Σκοπίων, γενέτειρα της μητέρας Τερέζα της Καλκούτα, εστιάζοντας την προσοχή στους φτωχούς” και δηλώοντας ότι ο Πάπας είναι υποχρεωμένος να κάνει τη δική του διδασκαλία και να επιμείνει να ζητήσει από τους πιστούς να κάνουν πράξεις φιλανθρωπίας.
Προκλήσεις και ευκαιρίες
"Πιστεύω", δήλωσε τέλος ο Καρδινάλιος , "δεν υπάρχουν προκλήσεις, αλλά ευκαιρίες σε αυτό το ταξίδι", λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τη γεωγραφική και ιστορική πραγματικότητα της Βουλγαρίας, η οποία, όπως είπε, “είναι σταυροδρόμι συναντήσεων και λαών, αλλά και την πολυεθνική και πολυθρησκευτική κοινωνία στη Βόρεια Μακεδονία”.