Εκκλησία

Εξέθεσαν Φανάρι & Μόσχα οι 4 προκαθήμενοι στην Κύπρο: Έκαναν αυτό που δεν τόλμησαν Βαρθολομαίος-Κύριλλος - Το παράδειγμα Αντιόχειας-Ιεροσολύμων που δείχνει πως επιτυγχάνεται η ενότητα

Από το περασμένο φθινόπωρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (βλέπε εδώ  και εδώ ) είχε αποκαλύψει πως επίκειται ανάληψη δράσης από τους προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών αναφορικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα που ταλανίζει την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Άργησαν μεν λίγο αλλά οι 4 προκαθήμενοι με την χθεσινή τους συνάντηση έδωσαν στίγμα ενότητας εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τόσο τον προσφάτως “κλαίοντα” για τις...επιθέσεις που δέχεται το Φανάρι Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον διπλωμάτη και συνεχώς αναζητούντα συμμάχους Πατριάρχη Μόσχας.

Οι προκαθήμενοι λοιπόν από τις τέσσερες από τις πέντε αρχαίες αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήτοι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης , ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Αρχιεπισκόπος Κύπρου Χρυσόστομος συναντήθηκαν χθες στην μεγαλόνησο για να συζητήσουν μεταξύ άλλων το φλέγον θέμα της Ουκρανίας.

Οι 4 προκαθήμενοι δημοσίευσαν μια δήλωση μετά τη συνάντησή τους, αγγίζοντας εν συντομία τα θέματα στα οποία απευθύνονταν. Παρόλο που δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις ή μέτρα για την ουκρανική κατάσταση, η συνάντηση ήταν σημαντική, καθώς οι προκαθήμενοι των τεσσάρων αρχαίων Εκκλησιών συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν το θέμα χωρίς την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Άκρως σημαντική ήταν και η διμερής επαφή μεταξύ των δύο Πατριαρχών, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που είχαν διακόψει σχέσεις και κοινωνία εξαιτίας του θέματος του Κατάρ από το 2013, σε ένα άκρως σοβαρό πλήγμα για τη νενότητα της Ορθοδοξίας, για το οποίο το Φανάρι σφυρίζει αδιάφορα.

Ιωάννης και Θεόφιλος είχαν λοιπόν κατ 'ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα μεταξύ των Εκκλησιών τους, δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα και το καλό παράδειγμα σε Βαρθολομαίο και Κύριλλο!

Οι 4 προκαθήμενοι συναντήθηκαν στη Λευκωσία, στην έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου και προσευχήθηκαν για την ειρήνη του κόσμου, με ειδική αναφορά περί των Τοπικών Εκκλησιών, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ενώ τόνισαν την ανάγκη να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, την εδραίωση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών εκκλησιών για το σκοπό αυτό. Απηύθυναν επίσης έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής να εργαστούν για τον τερματισμό των αδικιών που υπέστη ο λαός ως αποτέλεσμα πολέμων, κατοχής και οικονομικών δυσκολιών.

Κατά την ιδιωτική τους συνάντηση, οι Πατριάρχες Αντιόχειας και Ιεροσολύμων μίλησαν με πνεύμα ειλικρίνειας, αδελφοσύνης και αγάπης, ανταλλάσσοντας τις απόψεις των δύο Εκκλησιών τους πάνω στο θέμα της επικράτειας του Κατάρ. Εξέφρασαν την ειλικρινή αποφασιστικότητα και τις καλές προθέσεις τους να ξεπεράσουν το πρόβλημα στο εγγύς μέλλον και να ανανεώσουν την ευχαριστιακή κοινωνία.

Οι 4 προκαθήμενοι συζήτησαν επίσης διάφορα προβλήματα της Εκκλησίας που έχουν προκύψει από καιρού εις καιρόν εξετάζοντας τρόπους για να τερματιστούν αυτές οι διαφορές. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τη δημιουργία της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Έχοντας ενημερωθεί από τον κ.Χρυσόστομο για την ενωτική πρωτοβουλία του οι προκαθήμενοι Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων τον υποστήριξαν με σκοπό την επίτευξη της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν για την επίτευξη πλήρους ευχαριστιακής ενότητας στην Εκκλησία, η οποία αποτελεί την τελειότητα της Εκκλησίας στον Ιησού Χριστό και να προστατεύσουν τους πιστούς τους, τις εκκλησίες τους και τις διοικήσεις τους από τις παραβάσεις και όλες τις πράξεις βίας.

Τέλος, επιβεβαίωσαν την επιθυμία και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για το καλό της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι αν και οι απόψεις μπορεί να ποικίλουν, η Εκκλησία παραμένει μία!

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν:

Οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συναντήθηκαν στις 18 Απριλίου 2019 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία.

Κατά την Σύναξη αυτή προσευχήθηκαν υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των κατά τόπους Αγίων Εκκλησιών, ειδικότερα δε υπέρ της δοκιμαζομένης Μέσης Ανατολής. Ανέπεμψαν, ωσαύτως, δεήσεις υπέρ θείας ενισχύσεως των λαών της περιοχής αυτής, ώστε οι πιστοί των εν λόγω Εκκλησιών να συνεχίσουν να δίνουν την ορθόδοξη μαρτυρία για τον εκ νεκρών Αναστάντα Κύριό μας, κατά κύριον λόγον εδώ στην ευλογημένη γη, όπου βάδισε ο Χριστός και οι πανεύφημοι Απόστολοί Του και γενικότερα στην οικουμένη, η οποία λαχταρά και προσδοκά στο ελπιδοφόρο λυτρωτικό μήνυμα του Ευαγγελίου.

Οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ζητήματα, σχετικά με την εδραίωση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή αυτή και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών προς επίτευξη του ως άνω σκοπού. Απηύθυναν, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες για να εργαστούν, με γνώμονα την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για την άρση της αδικίας που υπέστησαν οι λαοί της, συνεπεία των πολέμων, της κατοχής και των εξ αυτών οικονομικών δυσχερειών.

Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση, την οποία είχαν οι δύο Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, εν ειλικρινεία, αδελφοσύνη και αγάπη, αντάλλαξαν διάφορες απόψεις επί του προβλήματος, το οποίο απασχολεί τις δύο τοπικές Εκκλησίες και εξέφρασαν την πρόθεση και αγαθή διάθεση, να υπερβούν άμεσα τις δυσκολίες αυτές, ώστε να φθάσουν στην επιθυμητή Ευχαριστιακή Κοινωνία.

Επιπρόσθετα, οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, συζήτησαν τα διάφορα εκκλησιαστικά προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και εξέτασαν ιδιαιτέρως τρόπους επίλυσης αυτών. Επίσης, συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Κατόπιν ενημερώσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για την μεσολαβητική πρωτοβουλία, την οποία προσωπικώς ανέλαβε, οι τρεις Προκαθήμενοι συντάσσονται με αυτή, ώστε ο Μακαριώτατος να τη συνεχίσει προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σε αυτό το εκκλησιολογικό πνεύμα, οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι βεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο πνεύμα των ιερών κανόνων, οι οποίοι θεσπίστηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους και αφορούν όλες τις πτυχές των εκκλησιαστικών προβλημάτων, που απασχολούν διμερείς σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών ή γενικότερα την καθόλου Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν όλες τις πλευρές να εργασθούν αφ´ ενός για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας, η οποία αποτελεί το πλήρωμα της Εκκλησίας εν Χριστώ Ιησού και αφ´ ετέρου, με σκοπό την προστασία των πιστών και των ιερών ναών και μονών από επιθέσεις και από κάθε πράξη βίας, απ´ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν.

Οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι κατήγγειλαν την απόλυτη αδιαφορία των Κρατών και ισχυρών του κόσμου τούτου για την τύχη των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου Yazιji και Ιωάννου Ibrahim, επισημαίνοντας πως η έκτη επέτειος της απαγωγής τους συμπίπτει εφέτος με την αρχή της επικείμενης Μεγάλης Εβδομάδας.

Τέλος, οι Προκαθήμενοι, αφού αρχικά τόνισαν την πρόθεση και αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την επικοινωνία και συνεργασία αυτή για το καλό της Εκκλησίας, στη συνέχεια τόνισαν ότι στην Ορθοδοξία, ενώ δύνανται μεν οι απόψεις να διίστανται, παραμένει η Ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη και λαμπρή με Κεφαλή Αυτής, τον Θεάνθρωπο Κύριό μας, συνεχίζουσα τη σωτηριώδη πορεία της στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τη Σύναξή τους ύψωσαν εκ καρδίας δεήσεις στον υπέρ ημών παθόντα Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, ώστε δια της θείας και ζωοποιού χάριτος Του, επουλώσει συντόμως τις ποικιλόμορφες πληγές των λαών μας, και δια του ανεσπέρου Φωτός της ενδόξου Αναστάσεως Του, φωτίζει, ειρηνεύει και καταυγάζει τις καρδιές όλων των πιστών και όπως οδηγήση πάντας ημάς εις αναψυχήν πνευματικήν και μας διατηρεί στην ενότητα της πίστεως και της αγάπης, ευχόμενοι σε όλους ευλογημένη Ανάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ