Εκκλησία

Κάτι τρέχει με την Σαϊεντολογία και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η ομάδα τιτλοφορείται Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ελλάδα Χωρίς Ναρκωτικά. Οι εθελοντές της, τους οποίους μπορείτε να δείτε να ποζάρουν χαμογελαστοί στην σελίδα της Πρωτοβουλίας στο Facebook και πραγματοποιούν δράσεις σε δημόσιους χώρους

«Θέλετε να κάνετε ένα δωρεάν τεστ προσωπικότητας;». Όσοι περπατάτε τακτικά στο κέντρο της πόλης μπορεί να έχετε δεχτεί ή να δεχτείτε αυτή την ερώτηση. Όλοι έχουμε, λίγο ή περισσότερο, ακουστά την «εκκλησία» της Σαϊεντολογίας, η οποία έχει χαμηλών τόνων παρουσία στην χώρα μας αρκετά χρόνια. Όμως τους τελευταίους μήνες φαίνεται να επιχειρεί να γίνει πιο εμφανής, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα καινούρια γραφεία της στην πολυσύχναστη οδό Ασκληπιού, στο ύψος της Νομικής σχολής.

Η «εκκλησία» της Σαιεντολογίας μπορεί να λέει πως είναι θρησκεία και Εκκλησία ωστόσο δεν έχει τέτοια αναγνώριση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Είναι βεβαίως δικαίωμα του κάθε ενήλικα να υιοθετήσει όποιο φιλοσοφικό ρεύμα και πεποιθήσεις επιθυμεί, αρκεί να μην βλάπτει, να μην προσηλυτίζει, να μην διαπράττει απάτη, δηλαδή να κινείται εντός των ορίων της ελληνικής νομοθεσίας. Το αυτό ισχύει άλλωστε και για όλα τα νόμιμα σωματεία, οργανώσεις και επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ακόμη κι αν δεχτούμε λοιπόν ότι το να διαφημίζεις πως με την ανάγνωση συγκεκριμένων βιβλίων (που πωλούνται, άρα ο πωλητής έχει κέρδος) κάποιος θα λύσει με μαγικό τρόπο διάφορα σοβαρά προβλήματα, είναι εντός των ορίων των νόμων και της δεοντολογίας (το οποίο θα μπορούσαμε και να μην το δεχτούμε βέβαια), η πληροφορία που δημοσίευσε ο ιστότοπος inside story, για παρουσία της συγκεκριμένης οργάνωσης σε σχολεία είναι άξια περισσότερης διερεύνησης.

Στοιχεία για την οργάνωση

Σε σειρά ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, αποκαλύπτεται, συνοδεία στοιχείων και ντοκουμέντων, πως οργάνωση της εκκλησίας της Σαιεντολογίας επισκέπτεται σχολεία για να διενεργήσει «ενημερώσεις» κατά των ναρκωτικών, χωρίς να είναι ξεκάθαρη κι ανοιχτή η σχέση της με τους σαιεντολόγους. Πρόκειται για μια κοινή πρακτική της Σαϊεντολογίας διεθνώς, να χρηματοδοτεί και να οργανώνει ομάδες που διεξάγουν καμπάνιες με συγκεκριμένο περιεχόμενο, μέσω των οποίων προσεγγίζουν κοινό χωρίς να είναι εξαρχής γνωστό ότι πρόκειται για ομάδες σαιεντολόγων. Ένας από τους σκοπούς που προβάλλουν με αυτό τον τρόπο είναι τα ναρκωτικά.

Στην Ελλάδα η ομάδα τιτλοφορείται Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ελλάδα Χωρίς Ναρκωτικά. Οι εθελοντές της, τους οποίους μπορείτε να δείτε να ποζάρουν χαμογελαστοί στην σελίδα της Πρωτοβουλίας στο Facebook, πραγματοποιούν δράσεις σε δημόσιους χώρους, διανομή ενημερωτικών εντύπων και, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, επισκέψεις σε σχολεία. Σε αυτές, σύμφωνα με όσα γράφουν οι ίδιοι και δημοσίευμα τοπικού τύπου που αναφέρει το ρεπορτάζ, τα παιδιά η επιτυχία των προγραμμάτων της Πρωτοβουλίας είναι τόσο…άμεση, που παιδιά ομολογούν πως πείστηκαν να μην ξανακάνουν χρήση ουσιών μόλις με μια ώρα «σεμιναρίου». Είναι να απορεί κανείς πως και δεν έχουν λύσει ακόμη το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών δηλαδή…

Ολα για τη… «θρησκεία»

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ θα μπορούσε ίσως η Πρωτοβουλία να ισχυριστεί ότι δεν κηρύττει στα παιδιά την Σαιεντολογία, αλλά αφιερώνεται άδολα στη μάχη κατά των ναρκωτικών, αν κάποιος δει το ντοκιμαντέρ και το υλικό που διατίθεται στην σελίδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα διαπιστώσει από τα πρώτα λεπτά ότι το θέμα παρουσιάζεται από την σκοπιά της «θρησκείας» αυτής. Για παράδειγμα, εξηγεί στο εφηβικό κοινό που απευθύνεται πως αν ακόμη κι αν πάρει ναρκωτικό μια φορά «αργότερα στη ζωή σου το ναρκωτικό μπορεί να επιστρέψει ως αναδρομή εικόνων από τότε που έκανες χρήση», μια άποψη και διατύπωση πιστή στις θεωρίες τους για τη «Διάνοια». Το ίδιο ισχύει και για το προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο του έντυπου υλικού που επίσης διατίθεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας.

Η διάδοση των ιδεών είναι μεν ελεύθερη αλλά ο κεκαλυμμένος προσηλυτισμός όχι. Πόσο μάλλον σε ανήλικους και σε σχολικά περιβάλλοντα. Η φωτεινή ταμπέλα στην οδό Ασκληπιού είναι ένα επικοινωνιακό βήμα πιο πάνω από τα φυλλάδια στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά η δημοσιότητα, εκτός από πιστούς, θα πρέπει να σημαίνει και περισσότερο έλεγχο και κριτική και για την οργάνωση και για τις αρχές που οφείλουν να επιβλέπουν την τήρηση των νόμων και την προστασία και ουδετερότητα του σχολικού περιβάλλοντος.

πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ