Εκκλησία

Με ανοιχτές αγκάλες περιμένει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών τον Πάπα-Μηνύματα με νόημα

Του Μανώλη Κείου

"Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Γενεύη, σε ένα κέντρο του προτεσταντισμού, εκφράζει τη χριστιανική ενότητα", δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών εμμένοντας στο μήνυμα του Ποντίφικα για την αγάπη και την συμπερίληψη μιλώντας σε όλα τα δόγματα.

Ο 81χρονος εξ Αργεντινής Πάπας θα επισκεφθεί την Γενεύη την Πέμπτη μετά από πρόσκληση αυτής της παγκόσμιας διακρατικής οργάνωσης, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 350 προτεσταντικές, ορθόδοξες και αγγλικανικές εκκλησίες με περίπου 500 εκατομμύρια πιστούς ανάμεσά τους.

"Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε όταν δέχτηκε την πρόσκληση. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει την ίδια ατζέντα με αυτές τις άλλες εκκλησίες ", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΣΕ Olav Fykse Tveit, νορβηγός λουθηριανός πάστορας.

"Είναι στην πράξη η χριστιανική ενότητα", πρόσθεσε, σε συνέντευξή του πριν από την επίσκεψη του Πάπα για τους εορτασμούς για την 70η επέτειο του ΠΣΕ (WCC).

"Το ταξίδι", συμπλήρωσε, "ήταν ένα σημάδι ελπίδας ότι ακόμη και αρκετά βαθιές συγκρούσεις και διχασμοί μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου, παίρνοντας σοβαρά ο ένας τον άλλον".

Κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων του WCC, «βλέπουμε σίγουρα πολλές αλλαγές προς την κατεύθυνση του ανοίγματος», δήλωσε ο Fykse Tveit, εκφράζοντας την ειλικρίνεια ότι ο χρόνος των πολέμων μεταξύ των Χριστιανών φαίνεται ότι έχει τελειώσει.

Αναγνώρισε όμως ότι «δεν είναι δύσκολο να βρεθούν θέματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τους Χριστιανούς», δείχνοντας τη στάση απέναντι στην «ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την οικογενειακή ζωή».

Αλλά είπε ότι «υπάρχει ένα μομέντουμ για περισσότερη ενότητα και η επίσκεψη του Πάπα είναι ένα σημάδι αυτού».

"Όλοι οι Χριστιανοί μοιράστηκαν μια κοινή ταυτότητα ως πιστοί και έπρεπε να μπορέσουν να συσπειρώσουν τα μηνύματα του πάπα της αγάπης, της ανοχής, της δικαιοσύνης και της ειρήνης ", είπε και συμπλήρωσε: "Νομίζω ότι πολλοί Χριστιανοί, είτε είναι Καθολικοί είτε όχι, τον βλέπουν ως ισχυρή φωνή για αυτό που θέλουμε να πούμε ως Χριστιανοί σήμερα".

"Θέλουμε να ζητήσουμε δικαιοσύνη, να εργαστούμε για την ειρήνη και να δώσουμε ένα μήνυμα της αγάπης του Θεού, της ενότητας, της προσφοράς ελπίδας σε εκείνους που την χρειάζονται. Με αυτή την έννοια, μιλάει για όλους τους χριστιανούς", παραδέχτηκε.

Ερωτηθείς για το καθολικό δόγμα που εξακολουθεί να αναφέρεται στα προτεσταντικά δόγματα ως «θρησκευτικές κοινότητες» και όχι ως «εκκλησίες», ο Fykse Tveit επέμεινε ότι «στην πράξη εργαζόμαστε μαζί ως εκκλησίες».

Ενώ υπάρχει γενικά αυξανόμενος σεβασμός και κατανόηση μεταξύ των χριστιανών, ο Λουθηρανός πάστορας προειδοποίησε ότι υπήρξε επίσης αντιφατική τάση.

"Υπάρχει κάποιο μομέντουμ για περισσότερο διχασμό", είπε, επισημαίνοντας διαφωνίες σχετικά με θέματα όπως οι ομοφυλοφιλίες και οι αμβλώσεις, αλλά επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για μια αυξανόμενη τάση να αναμειγνύεται η πολιτική και η θρησκεία.

«Υπάρχει ένα είδος αγώνα για την ψυχή του Χριστιανισμού», είπε.

Υπογράμμισε ειδικότερα την πολιτικοποίηση του χριστιανισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πίστη «έχει καταστεί διαχωριστικό ζήτημα».
Ενώ το WCC δεν δίνει στους χριστιανούς καθοδήγηση σχετικά με την πολιτική σχέση, η οργάνωση επιμένει στην υποχρέωση να τηρεί κανείς τις αληθινές χριστιανικές αξίες, δήλωσε ο Fykse Tveit.

Στις ΗΠΑ, η οργάνωση τονίζει ότι «όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι κατ' εικόνα του Θεού», είπε, επιμένοντας ότι όλος ο ρατσισμός είναι επομένως «βασική απειλή για τη χριστιανική μας πίστη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...